Ще предизвикат ли екокатастрофа в Черно море военните действия в Украйна?

Опасенията на еколози и климатолози...
4 мар 2022 22:45, Петя Славова
18

Взривяването на енергийна инфраструктура е част от военните действия в Украйна. А може ли това да доведе до тежки последици за околната среда и за хората? За такава опасност предупреди преди дни министърът на околната среда и водите.

Oпасенията на еколози и климатолози са, че по време на войната в Украйна в морета могат да бъдат изхвърлени химически вещества, горива, масла, останки от разрушена техника. Според климатолога Симеон Матев обаче реална заплаха от екокатастрофа към момента няма.

"През следващите 10 дни, с кратки почивки, въздушният пренос в ниската част на атмосферата до към 1500 м. надморска височина ще бъде от север североизток, което означава, че, дано не се случи, но ако се случи нещо - има пряка опасност за нашата страна, но тази пряка опасност е свързана с изхвърляне на голямо количество радиоактивни вещества", каза Матев пред Bulgaria ON AIR.

Последствия от военните действия може да има за въздуха и водата, но концентрацията на опасните вещества ще намалее многократно, докато стигне до България.

"Хубавото за нас е, че все пак, колкото и близо да изглеждаме, не сме чак толкова близо. Повечето вещества ще се утаяват или на дъното на морето, или ще падат по пътя си насам, все пак действително теченията, както и въздуха за съжаление, така и морските течения по нашето крайбрежие имат преобладаваща посока от север, тоест от Украйна през Румъния към нас", допълни Симеон Матев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Черно море реално стана Руско море ,така че ще го пазят ,като всеки собственик собствеността си , нашите зелековци да не берат грижа Нямало за каво да се тревожат ,а бе България остана без гора те за руснаците се зачудили
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така нали настаняват бежаците украйци по морето ,че чистят Черно море ,по хотелите вече потриват ръце ,замириса им на държавни пачки ,в Полша вече са 700 000 настаняват ги в палатки и и строят центрове на бърза ръка ,в Словакия също на палто и центрове ,тук ПП ,ги настаняват на моренцето с 40 лв на ден за печелбарите ,че още сме по богато те Полша и Словакия , като стана 200 000 какво че правите
8
2
 
16
 
! Отговори
жалко преди 2 години
Диваците ще доунищожат хубавото ни море.За туризъм вече забравете.
7
10
 
14
 
! Отговори
Бож. преди 2 години
Путин ще ни съсипе туристическия сезон- това е истината
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти доиде като стихия моят свят ти промени,и сърцето и душата ден и нощ за теб тупти.
5
5
 
11
 
! Отговори
Мухаха преди 2 години
Това Море не беше ли САМОекоКатастрофирало мноооого преди да започне войната ? Колко повече ? Или то щото сега с тая война вече имаме оправдание за състоянието му ....
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това направиха НАТО. Ще съсипят морето и после ще трябва да закрием Бъргас и Варна. САЩ и ЕС курортите са далече.
3
4
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ЗА ВОЙНАТА В УК НЯМА НЕВИННИ!!!
2
2
 
13
 
! Отговори
един виц преди 2 години
"В ресторанта: -Келнер певицата изпълнява ли желания? -Да разбира се. -Бихте ли я помолили да пее на ум?".Та и с този "експерт". Оставете го да си приказва сам, той толкова си може!
1
5
 
19
 
! Отговори
Кафяво море насрано преди 2 години
най лошото за черно море сме ние българите!По голяма "еко-катастрофа" от нашето третиране няма