За всенародната безплатна медицинска помощ: Епикриза на здравеопазването ни

През 1951 г. държавата ни отделя 12 млрд. тогавашни лева за него
20 мар 2022 11:55, Петя Славова
43
За всенародната безплатна медицинска помощ: Епикриза на здравеопазването ни
Снимка: БГНЕС

Всенародната безплатна медицинска помощ е въведена на 23 март 1951 г. 48 години по-късно - на 15 март 1999 със стата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започват сегашните реформи. За 23 години са сменени 21 министъра на здравеопазването. Всички обещаваха положителни промени в системата, но резултат все още липсва, предава Bulgaria ON AIR.

През 1939 г. в България има 94 частни болници и 67 държавни. След въвеждането на всенародната безплатна медицинска помощ, частните лечебни заведения са одържавени. Така е поставено началото на социалистическото здравеопазване. През 1951 г. за здравеопазване държавата отделя 12 милиарда тогавашни лева.

Още по темата

На  23 март 1951 г. година вестник "Работническо дело" пише:

"Безплатната медицинска помощ се осъществява от държавните здравни заведения и включва всички амбулаторни и поликлинични домашни прегледи, операция, манипулации, изследвания, диагностична, лечебна и профилактична цел. Лекуването на легло в болниците, ражданията в родилните домове, лечението в туберкулозните санаториуми е безплатно за всички граждани. Лекуването на зъбите, с изключение на зъбопротезите, за които се заплаща материалът, е също безплатно. Безплатни са също така рентгеновите прегледи, изследванията, медикаментите и превързочните материали, ваксинации, дезинфекции, серуми за борба със заразните болести. С Постановление на Министерския съвет се намаляват цените на лекарствата средно с 40 на сто"

В 1954 г. болниците в страната вече са 441 и нито една от тях не е частна. Реформата е направена от д-р Петър Коларов, който е здравен министър в продължение на 13 години. Той завършва медицина в Москва и Петербург и пренася съветската система "Семашко" в България.

При тази система всеки гражданин получава безплатна медицинска помощ. Парите за лечение се осигуряват от данъците, които се събират от населението, но не съществува изрична здравноосигурителна вноска. За работата си лекарите получават държавно определена заплата, еднаква за цялата страна. Държавният отдел "Народно здраве" отговаря за разпределението на младите лекари и сестри. Чиновниците решават къде да изпратят младите специалисти за три години, за да практикуват професията си. По този начин е осигурен медицински персонал във всички села и градове на страната. А за работа в най-отдалечените погранични райони са давани допълнителни пари към заплатата.

"Онази система "Семашко" работеше в една затворена, изолирана среда, лабораторна. България беше затворена, тя нямаше контакти с други държави, дори в Съветския съюз не можеше да отидеш да работиш по желание, ако случайно не ти разреши ръководството на държавата. Така че онова нещо е приложимо за държава, в която няма свободно движение на хора и капитали", казва председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

"Преди 30 години лекар със слушалка и апарат за кръвно е създавал впечатлението у хората, че някой се грижи за тях. Сега вече пациентите много добре знаят, че имат нужда от рентгени, имат нужда от скенери, имат нужда от инвазивни изследвания, защото медицината дава тази възможност. Съответно и смъртността и заболеваемостта се променя. Много повече неща може да лекува медицинската наука сега, но за това се изисква нещо повече от слушалка, апарат за кръвно и спринцовка със животоспасяващо лекарство. Затова тази система с модернизацията на медицината става невъзможна, защото не може да сложим скенер до краварника, където преди това е имало и лекар със слушалка", обяснява бившият министър на здравеопазването д-р Петър Москов.

"В сегашната България, която е европейска държава, практически опита някой да приложи онова уравняване и териториално разпределение, и назначаване на чиновници, лекари и сестри, ще доведе до още по-голям отлив на висококвалифицирани лекари към Западна Европа, да не говорим за медицинските сестри", категоричен е д-р Маджаров.

След реформата от 1999 г. здравеопазването стана пазарно ориентирано. Всеки български гражданин, който е здравноосигурен има право да избира личния си лекар, специалиста от доболничната помощ, както и болницата, в която да се лекува. Промените са съпътствани и със закриване на селските здравни служби и много общински болници. Но в столицата и в още четири големи града са построени нови модерни частни клиники, в които здравеопазването е на високо европейско ниво.

"Някои лекари, които са по-търсени, може да получават и много пари и получават повече, доста повече пари. Но това не е само решение на въпроса. Тука не говорим за отделни хора, тук говорим за цялото здравеопазване. Тук говорим за базата. Човек, ако е много богат, той не се интересува здравеопазването в страната как е. Ще си избере доктор, ще си избере болница. Но, ако се случи нещо спешно в Димитровград например, какво ще прави той? Няма да му помогнат нито парите, нито това, че има. Ще се сблъска с обстановката, която е там. И затова трябва да се мисли по този въпрос", казва хирургът проф. д-р Тома Пожарлиев.

У нас има много добри лекари, на които хората имат доверие. Пациентите обаче не са доволни от организация в здравеопазването.

"Ето, за това говорим! Тази система на организация е порочна и болката на хората е свързана с факта, че в болниците и не само в болниците на пациента се гледа като пачка пари, от която съответното лечебно заведение преди да го препрати на следващото трябва да вземе някаква част, когато плаща Касата, а някаква част се плаща и от джоба на пациента. Това е болката на хората и това нещо трябва да бъде променено", категоричен е д-р Москов. Той припомня, че по времето, когато е министър на здравеопазването е била изработена наредба, според която ако някоя болница върне линейка, лечебното заведение трябва да бъде санкционирано. "Това се унищожи в деня след като престанах да бъда министър. Защото, ако линейката ви закара, не дай Боже имате нужда в частната болница и тя ви върне, за мен тази болница няма причина да съществува повече там. Защото тя съществува, за да отговори на вашата нужда, а не на собствения си бизнес план", заявява д-р Петър Москов.

От двайсет години в България се говори как и кой трябва да финансира здравеопазването, кое е недофинансирано или недогледано, но за съжаление обща държавна визия за сектора няма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Мегатело преди 1 година
Хрумна ми нещо - защо да не се направят и зъболекарски услуги за бедни, пенсионери,хора с увреждания или клошари, много хора имат нужда у нас ?
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в Булгаристанъ на поразия умишлено и превантивно хуманно те увреждат,а евтаназия не била хуманна !
38
3
 
6
 
! Отговори
така си е преди 2 години
всички лекари са алчни шарлатани и престъпници !!!!!!!!!!!!
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако има такава класация за производство на хронично болни и смъртни случаи то България ще е на 1 тоест по ПАТОЛОГИЯ/БОЛЕСТ/ за разлика от нормалното,което МЕДИЦИНА/ФИЗИОЛОГИЯ/
36
1
 
10
 
! Отговори
В. преди 2 години
Ами един тогавашен лекар със слушалката можеше повече от днешните със скенерите и джаджите
35
2
 
16
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До 31 (До Факт) Малък си и говориш каквото си чул от някой друг. Аз съм го живял живота преди 1989 година и знам какво беше. За почти 30 години трудов стаж преди 1989, не съм откраднал и за една стотинка, както и всички, които познавам. Бил съм в болници и преди 1989 година, бил съм и сега. За последните шест години съм платил близо 36 хиляди лева по болници, зъболекари и за лекарства.
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време нямаха кяр/интерес бяха само на заплата и бързо те диагностицирваха и не правеха опашки пред кабинетите си !Сега е обратно!!!!!!!!
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умишлено липсва контрол и самоконтрол! Всичко е една търговия водещи са само парите,алчността !Всички са търгаши и изманици!!!1
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега се краде човешко здраве и се крадът кл .пътеки!Важното е,здравето се краде от глупавии,страхливи,хипохондрици и наивни хора,който живот не е толкова стойностен като "тяхния" ! Това е контингента на който се прилага двойния стандарт психологическата манипулация и трик за доверие!
31
15
 
7
 
! Отговори
до Факт преди 2 години
Малък си и не говори като не знаеш. През живково време почти всички крадяха. Ръководни и партийни кадри от висшия ешелон крадяха на едро,а обикновените работници и селяни от фабрики и ТКЗС-та,крадяха от местоработата си. Не се икономисваха и материали,водейки се от принципа,че държавата е дойна крава и пуска много. Крадеше се и работно време,т.е. се отиваше по-късно и се излизаше по-рано от работа(където е възможно).
30
2
 
18
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Проблемът е, че при предишната система не можеха да крадат, а сега могат и то много. Затова отричат предишната система, която беше работеща за разлика от сегашната.
29
2
 
12
 
! Отговори
Алчен лекар преди 2 години
лекарите само ви мотаят плашат и забатачват ,не им се доверявайте
28
0
 
15
 
! Отговори
абвгде преди 2 години
ей такива като Москов ,Ангелов колко милиони открадаха без съд и присъда за това плюят по старото ефективно здравеопазване
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една държава няма ли здравеопазване,няма ли правосъдие(прокуратура,съд),няма ли работа,нищо няма не става от нея само демограска криза,смърт и развуха !
26
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинския лекар е този който без никакви стимули ще ти помогне и ще спази всико както му е реда! Днес само парите са водещи !Всички лекари са за разтрел и в един общ гроб!Да се върне ситемата Семашко и да се оправи демографската криза !
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма контрол,а само търговия за какво здравеопазване говорим !
24
1
 
31
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
За всички умници, дето пишат без да знаят: баба ми е получила инсулт, през социализма - всяка година след инсулта по 1 месец на рехабилитация в Троян лятото, зимата - Сандански. Сега баща ми получи инсулт преди няколко години, поради лекарска грешка, но това да го оставим настрана, държаха го 7 дни и го изписаха, няма значение в какво състояние, Вие си направете извода кога здравеопазването е било по-добре, и не съм роден през социализма, но когато фактите говорят и боговете мълчат!
23
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да махат клиничните пътеки и да става без пари както беше ,който не му отърва да се маха от системата
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иван Маджаров лекичко ни манипулира. Едно време слушалката и спринцовката, а сега скенер сме били разбрали, че трябва. Така де, ама тогава по света нямаше скенери. Първата снимка със скенер в света е направена през 1971 година. Ако бяха произвеждани по-рано, тогава и скенери щеше да има в България и при системата Семашко.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравеопазването се прави само в интерес на пациента,а не на ЛЕКАРЯ/ТЪРГОВЕЦ ! Като ревът за повече пари да им дадът по високи заплати и без това се крадът 5 млр, но трябва да бъде безплатно за всеки здравноусигурен !