Къщи като призраци: Големаново е едно от най-тъжните села

Област Видин е загубила една трета от населението си
2 апр 2022 15:02, Елка Василева
30

Само за 10 години област Видин е загубила около една трета от населението си, сочат данните от последното преброяване в страната. Най-засегнати от обезлюдяване са общините в пограничните райони. Лошата инфраструктура, липсата на канализация и голямата безработица са сред причините хората да търсят препитание в големите градове или зад граница.

Далече на Северозапад, близо до границата със Сърбия, се намира едно от най-тъжните села. В околностите му бойни действия са водени последно през Втората световна война, но къщите изглеждат така, все едно до неотдавна там са падали бомби. В Големаново преди са живеели над 2000 души, а днес са не повече от 60 човека, разказва Bulgaria ON AIR.

Отдавна са паднали оградите и мрежите на имотите. На порти и врати висят ръждясали катинари, които не пазят нищо. Големите къщи стоят като призраци, едва прозиращи иззад храсти и дървета. Те са с отворени прозорци, със счупени стъкла, а на много от тях покривите са открити, без керемиди. Всичко се руши.

"В този квартал тука има пет-шест човека, в тази част тук на селото, а долу има още пет-шест. И така е. Обезлюдено", каза жителка на селото.

"Имало е живот в това село - две училища, църква – 1883 г. е направена, 86-а е осветена. 1910 г. – 2089 жители. 1926 година – 2141 човека. Това е апогеят", коментира кметският наместник на селото Гошо Найденов.

Голямо изпитание е колективизацията от 1950 година. Тогава големановци ревностно защитават селскостопанските си имоти и отказват да се включат в новосформираното ТКЗС.

Филмът "Селска панихида" на Миглена Георгиева и оператора Ангел Пешков гледайте тази вечер от 19:00 ч. по Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
10
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Пак не ти се получи пропагандата.Кой изкара хората от селата и ги натика като мишоци в панелни коптори?
14
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 1989 година повечето села в България са на доизживяване. Деца няма, млади няма, вече и хора на средна възраст няма. Има само хора на по над 65 години. Желанието ви за банани и тоалетна хартия унищожи и българските села.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 20: Банките си мислят за печалба, а не за хората. Явно клона е бил нерентабилен и не е било изгодно за тях да седи, дали хората ще ходят на 30 или 50 км , от а може и повече Теа не ги интересува. Капитализъм.
12
6
 
24
 
! Отговори
Неграмотен преди 2 години
Само на няколко километра от другата страна на границата идете да видите!Ама никой не им е взел земята и воловете!Чак във Котел са разселвали заможните Големанчани.Кулския край е бил богат до преди идването на червения башибозук!
11
6
 
14
 
! Отговори
Стига бе... преди 2 години
...нали горе пуснахте статия, че 200 000 са се върнали на село. Начи, аз предлагам, вместо да пишете такива диаболични материали, да обясните на читателите си веднъж за винаги защо има такива пустеещи райони в БГ, какъв поминък е имало там по време на социализма и комунизма, заводи и фабрики, какво произвеждаха, за кого произвеждаха и пр. Поколенията се сменят, хората дето помнят ония години, намаляват, а младите трябва да знаят, ако желаят. Според мен. Лесно е да снимаш съборетина от 1922 г.
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е тъжната истина не само в Големаново но и в много други села в България.
9
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моят дядо навремето като партиен секретар и директор на основното училище в нашето село, ни направи къща в кв. Симеоново. Ама имаше сериозни връзки в ЦК на БКП и в структурите на ДС. 4-етажна къща, с голям двор и градина. Все едно сме си на село. Жена ми си я сади- домати, фасул, краставици, чушки, картофи
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както е казала Стойна Преподобна:" В бъдещето хората няма да живеят в градове, а в чифлици!" . Още не сме го доживели, но в един идеален свят, чифлиците са бъдещето:интернет мрежа до всяка точка, без пътища, превозни средства на антигравитационен принцип, геотермална енергия, за какво да има градове?!
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен8 700 000 - поправка.
6
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧЕРВЕНИТЕ БЕЗРОДНИЦИНаселението през 1950 е приблизително 7 300 000, а през 1989 - 6 700 000. Това е голям спад на раждаемост , нали?
5
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1989 година населението в такива села намаляваше, но много бавно. След 1989 година българското село умря благодарение на режима на демократите.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тренда вече е обърнат заради пандемията, но ще минат много години. Повечето села няма да се възстановят, единствено тези около големите областни градове имат шанс, а и с тази демографска криза няма как да е иначе.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Буквално жалка картина. Ламята няма спиране.
2
8
 
24
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Тиквата защо не оправи нещата, като беше 12 години на власт? Нали беше антикомунист и дядо му го били утрепали комунистите?
1
23
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея от северозапада не мога да ги разбера... Толкова години ги грабиха и унищожаваха червени кметове и политици и те пак гласуваха за БКП... Ами какво искате? За глад и мизерия гласувате, глад и мизерия идва.