По високи заплати за медици, но само в държавните болници?

Ще има ли отлив от общинските болници, коментират специалисти
5 апр 2022 12:03, Петя Славова
16
По високи заплати за медици, но само в държавните болници?
Снимка: БГНЕС

В новата стратегия на здравното министерство е заложено увеличение на работните заплати на лекари и медицински служители, но се оказва, че то ще важи само за заплащането на държавните болници. Подобно решение може да доведе до отлив в общинските болници.

Според проф. Петър Петров - управител на МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив е важно да се намери начин да бъдат дотирани общините с разликата в средствата за увеличение на заплатите, за да не се получават неравенства.

"Ние не получаваме пари от общинския бюджет, болницата е търговско дружество на самоиздръжка", каза пред БНТ проф. Петров. Според него кадровият проблем е най-голям, особено на ниво медицински сестри. По думите му, ако едно дружество получава сусидии от държавната каса, се получава неравна конкуренция.

Главната сестра на болницата Светла Иванова коментира, че общо взето всички сестри работят на 2 места. По думите ѝ професията на медицинската сестра трябва да стане защитена. Според нея, проблемът е от години, но ако това решение бъде прието, това ще задълбочи проблема за недостиг на кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Много отдавна трябваше да се спази правило което да не е в ощръб на пациента. Прънкали са се безброй частни болници и медицински центрове с доктори уж работещи, дерат пациентите и като бонус изцежда здравната каса, Е стига вече да се стабилизират държавните болници като се приведат в вид за хора защото сега са пълна разруха, да се дадат високи заплати на медиците и да не работят в частни допълнително. Частните да се финансират от частни фондове, а не ОТ НЗОК. а който желае да си плаща.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7 с това мислене , скоро няма да има кой да ви направи инжекция ...
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така ,трябваше да е от самото начало !Като имаш частен автомобил ,не може да очакваш Държавата да ти плаща за горивото !
6
14
 
1
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
710 лв минимална заплата -600лв чисто им стига на мед.сестрите.
5
0
 
6
 
! Отговори
ХоХо преди 2 години
Не разбирам какъв е смисъла на такова решение. Търговия със здравето на хората ли се прави или искаме здарвеопазване и лечение за населението ?
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой може ли да каже колко е щата на млад лекар и млада мед.сестра,че ми омръзна да чета как взимали хиляди на месец!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3'лекар е нормално да взима нормална заплата . Сестрите никой не ги гледа , затова няма ...
2
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те да кажат колко допълнително вземат над основната, щото за това се мълчи, а все бутат напред основната, под 5 бона не падат пък вие плачете, че малко получавали горките, за лекарите става дума не са сестрите
1
7
 
17
 
! Отговори
Държавна и преди 2 години
общинска болница не е ли едно и също.