АЕЦ Козлодуй има ядрено гориво за следващите три години

Дружеството ще продължи да изнася отработеното по график към Русия
17 апр 2022 14:28, Петя Славова
21
АЕЦ Козлодуй има ядрено гориво за следващите три години
Снимка: БГНЕС

За следващите три години АЕЦ Козлодуй има ядрено гориво. В това увериха от централата пред БНТ. Въпреки войната в Украйна, дружеството ще продължи да изнася отработеното си гориво по график към Русия. Пред какви рискове е изправена обаче страната по отношение на ядрената енергетика, отговаря проф. Янко Янков, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена.

"Тъй като при всяко презареждане се замества една трета от активната зона, повече от сигурно е, че за няколко години напред те имат възможности да използват горивото, което са закупили", заяви той.

Централата е подписала договор с подразделение на компанията "Уестингхаус" за евентуална доставка на американско гориво. Подобен опит досега има чешката АЕЦ Темелин, която се опита да внедри гориво от САЩ.

 "Проблеми определено имаха - изкривяване на касети, нехерметичност, неплътност на касети, но след много години, аз мисля почти десет години опити, които те направиха, горе-долу ги решиха тези проблеми. Ние най-вероятно ще трябва да ползваме голяма част от техния опит", допълни Янко Янков.

Всички документи на АЕЦ за новото гориво ще бъдат внесени в Агенцията за ядрено регулиране и при одобрение зареждането на блоковете с алтернативните касети ще се извършва на етапи.

 "На нас ни е необходимо да има поне двама, за да има състезание, като отвориш търг за гориво, да дойдат и да се състезават и по качество, и по цени", коментира още Янко Янков.

Страната обаче е изправена пред предизвикателство що се отнася до извозването на отработеното ядрено гориво. Въпреки че то протича по график към момента, засега нямаме споразумение какво бихме правили с американското гориво и ако възникне конфликт с Русия.

 "В момента има само две страни, които преработват ядреното гориво - едната е Русия, другата е Франция", заяви Янко Янков.

България няма договорки с Франция на този етап.

 "Много е важно най-накрая да се вземе някакво сериозно решение, да се започне строителство на някакви заместващи ядрени мощности в България, къде ще се строят според мен е някакъв второстепенен и безсмислен въпрос", каза още Янко Янков.

В момента блоковете 5 и 6 в АЕЦ Козлодуй, които произвеждат около една трета от тока в страната, имат лиценз за работа съответно до 2027 и 2029 година. Те обаче могат да кандидатстват за още удължавания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Джонсън преди 2 години
До FenaТези от ДБ- СДС да си взимат горивото в къщи
14
0
 
5
 
! Отговори
Anastassov преди 2 години
Как може местоположението на една бъдеща ядрена централа да е второстепенен и безсмислен въпрос?! Този велик специалист в пенсия, чува ли се какво говори! Ясен ми е какъв специалист е, няма абсолютно никакъв експлоатационен опит, не е работил в работещ блок на АЕЦ! Да не се изказва изобщо!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един съвет- запасете се с газ, сол и кибрит. Няма да се охарчите кой знае колко
12
0
 
13
 
! Отговори
идетрибунал преди 2 години
Ало,манипулаторите спрете се ,защото след това ще има съд!Чехия окончателно се е отказала от горивото на уестингхаус като не отговарящо на специфу-икаците на руските реактори от 1000 мгв в АЕЦ Темелин!Ало софийските еничари къде сте тръгнали?Без одобрение на Росатом ,Маае не може да издаде сертификат за АЕЦ Козлодуй!Ще има съд и за медиите манипулатори!
11
0
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Хм,аз пък чух някакъв друг слух ...от човек в централата ...че до края на годината има "гориво" за АЕЦ-а! и как ще се изнася гориво отработено за Русия като не искаме да плащаме с рубли,щото едва ли руснаците ще се съгласят да им се плаща в долари или евра в западните банки,където веднага ги блокирват и все едно даром извърщават услугата и продажба на уран..не зная,не зная..професора и ко са по-умни от нас и може би имат някой скрит" коз" в ръкава си..знае ли човек ,те за ова са професори ..
10
0
 
8
 
! Отговори
Fena преди 2 години
До 7: Тая дъвка, че руснаците ползват ресурсите си за политика да я забравите! За 50 години, Газпром не е спрял НИТО веднъж газа за Европа! А БГ, която те е учила, топлила, къпала и светила е получавала по около 300 милиона годишно от транзит на газа и 500 милиона средно печалба от АЕЦ! Като сте големи демократи, спрете къпането с *** руска газ!
9
1
 
6
 
! Отговори
Fena преди 2 години
То гориво има, ами със старото кво прайм? Ако руснаците не го преработят? Ами дори и други да го преработят (много съмнително), къде ще си го приберем? Имаме ли хранилище?
8
1
 
4
 
! Отговори
Кирил Петков-Канада преди 2 години
А след три години волю или неволю ставате зелени. И да търсите бати ви Кирчо, него няма да го има. И в Сибир няма да е.
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От това отработено гориво не може ли да си направим бомби?
6
1
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Путин ше даде уран за 300 години а Урсула ше кара на дърва и к юмюр :)))
5
4
 
4
 
! Отговори
dogan преди 2 години
До АнонименВ Япония гръмнаха реактори строени от ГЕ, не от Уестингхаус. В България трябва да се строят газови централи, за да може руснаците да ни спират тока на момента, щом видят, че нещо се отклоняваме от правия път!
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Уестингхаус ядрените реактори "гръмнаха"в Япония.Та мислете преди да правите сделки с атомно горивоАмериканците нямат безопасна технология за ядрената енергетика.Тяхните атомни централи са рискови,защото са със стара ядрена технология и опасни.Нямат защита срещу взрив.Японците още ги облъчват с отпадното ядрено гориво,защото САЩ не го приемат.Рускът е огромен със заместването на горивото от друг вид в непригодни за него атомни реактори.Печалбата не е всичко на този Свят.Животът преди всичко
3
4
 
15
 
! Отговори
Чудя се преди 2 години
А после!?!?
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американизация е продължава с пълна сила.. Защото техен уран е демократично!
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ме ни грее нас народа защото тока от АЕЦа се изниса а ние плащаме дкъпия евроатлантически зелен ток