ПП: Горите ни се стопанисват не от лесовъди, а от политици и фирми

В Родопите една трета от гората е изсечена "на голо", обясни Дунчев
3 май 2022 18:43, Петя Славова
29
ПП: Горите ни се стопанисват не от лесовъди, а от политици и фирми
Снимка: БГНЕС

Не лесовъди, а кметове, политици, депутати, областни управители и фирмите свързани с тях стопанисват българските гори. Такова мнение изрази пред Нова тв депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев.

Според него, такова е положението в последните 20 години.

По думите му на лесовъдите на място е оказван натиск да разрешават подобна безобразна сеч. "В България годишно се добиват около 7 млн. кубика плътна дървесина. Това е добив за близо 200-300-400 млн. лева. Около една пета от тях се крадат и отклоняват към големи монополисти, към партийни каси, ако щетете. Това са схеми, който ние разследваме в Габрово, Петрич и Велинград".

Според него в едно от горските стопанства в Родопите една трета от гората е изсечена "на голо". "Това са сечища, които са свръхголеми. Там няма подраст от млади фиданки и гората се възстановява десетилетия по-бавно от нормалното. Правихме проверка на терен – това са били здрави гори", посочи той.

И допълни: "Фирми, които работя в горско стопанство "Родопи", са секли законно. Държавата им е позволила сеч на голяма надморска височина и в мащаби, надвишаващи многократно възможността на гората да се възстанови. След  разследване 2020 година беше издадена инструкция, която забрани тези сечи по този мащабен начин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Бай ВарвАр преди 1 година
Абсолютен популист е Дунчев , но в случая е абсолютно прав !
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
важното е Украйна да е добре, оставете ни нас
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей направете нещо да има и държавно...99% е раздадено на определени хора като частни имоти и нито държава нито друг гражданин може да се докопа
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
yay каква новина....вие таш*ак ли си правите с нас? Сигнализираме от има няма 20тина години за незаконно изсичане на гори и в частност Странджа, която се унищожава от близки на ГЕРБ и управата на Мичурин - например
16
0
 
6
 
! Отговори
Mihoo преди 1 година
Сашееееее...Какво чакаш?Тия неща всички ги виждаме от 20год.НО НЯМА И 1 РЕАКЦИЯ ОТ ДЪРЖАВАТА.В Силистренско имаше ВЕКОВНА ГОРА,с мн.голяма площ.ЕЛА ДА ВИДИШ СЕГА ИМА ЛИ 1 ДРЪВЧЕ.А когато ми носят дърва за огрев,е по тъмно,в разни бусове,ремаркета.За документ да не говорим.А колко ТИРОВЕ ...АМА ТИРОВЕ С 2 -3 РЕМАРКЕТА ,ЗАСИЧАМ ВЕЧЕР ОТИВАТ ЗА РУМЪНИЯ...нямам думи. Дано ДОЖИВЕЕМ ДА СЕ ОПРАВИ ТОЗИ АБСОЛЮТЕН ХАОС.И ДА ГО ОПРАВИШ ТИ,САШО,ПОЖЕЛАВАМ ТИ ГО.МАЙ НЯМА ДА ИМА ДРУГ.КЪСМЕТ
15
1
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Абе големи разбирачи сте. Хората до 1998 г се стопанисваше перфектно. Идваха да се учат от Австрия. Имаше залесяване, нормални сечи според лесовъдските системи, отгледани, санитарни, възобновителни. Там където не се възобновяваше гората, се залесяваше. Имаше странични ползвания в горите, гъби, билки, смолодобиване и др. Имаше и БДС за дървения материал което се спазваше не като сега. Ама вие разбирате повече де, няма какво да ви разказвам.
14
1
 
6
 
! Отговори
въпросче преди 1 година
сашко бе , доста време вече сте на власт , що не сте го променили това до сега ?
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горите ни никога не са се "стопанисвали", особени пък в последните години. Гората по принцип няма изобщо нужда от стопанисване, а трябва просто да я оставят на мира. У нас под "Стопанисване" се разбира единствено рязане и търговия с дърва. В това сме много добри
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като спре газа всичко ще сече дърва и за 1-2 години ще се отсече каквото е останало.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се конфискуват всички резачки и се забрани вноса. С тоя темп на сечене България ще стане пустиня.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе вие от този саит все едни тъкива новини вадите чеи малките деца ви се чудят.Това за горите си е от край време вие сякаш вчера се пръкнахте на тоя свят и сега го разбрахте.
9
1
 
10
 
! Отговори
toti преди 1 година
Още ДПС и царя оплюскаха горите,а ГЕРБ ги довърши!!!
8
4
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Продължавай да вярваш в тая пропаганда и джобът ти ще става все по-тънък!!!
7
4
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Продължавай да вярваш в тая пропаганда и джобът ти ще става все по-тънък!!!
6
2
 
3
 
! Отговори
"Еййй, хора... преди 1 година
...не кардисвайте гората, лошо ше станее." Метю ли вика, дух ли, не се знае, но овреме откъм върха овчарите казват, че чували неговия глас... "Горски дух", Н. Хайтов. По повод сеченето на горите, де. Амазония бразилците откога я стържат. Я прочетете за изработване на един галеон от 16 в. колко дъба и бора са отсечени. А само Англия и Испания за 200г. са изработили стотици, ако не и повече. Мисълта ми е, да не би Черешко да надува балона.
5
5
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Абе, момчета и момичета млади, от ПП, дойдохте и се настанихте с приятелски кръгове, семейства цели, крадете безогледно, не ви ли е малко неудобно от всички нас, обикновените, които сме извън вашия приятелско-семеен кръг?
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи този депутат е мнооого прав! горите се стопанисват от политическа партия ДПС. и главно ахмед доган! това е самата истина! Не е шега или нападка някаква! Можете да проверите в интернет фирмите които имат право на износ и внос на дървесина и право за сеч! Всчиките са във връзка с ахмед доган и делян пеевски! проверете сами!!!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП не са ли на власт бе?
2
0
 
7
 
! Отговори
От НАШИ хора те се преди 1 година
стопаниДСват, набърка ли се външен, фира дава и артисва...
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цели 30 години и сега се сече и изнася българската гора.Нищо не се засажда, само сеч и пари.За вътрешният пазар колчетата за износ дърва дебели над 15 см. диметър.Нали и г-жа Нинова искаше да спре износът на дърва за да има за вътрешният пазар и то на поносими цени. Дали се получи нещо? или както цените - пълна спекула и бездействие на правителството.