При висока инфлация: Кредити се теглят само при нужда

Българинът иска да живее в по-голямо жилище, обясни кредитен консултант
9 май 2022 09:15, Росен Стойчев
79

Стопиха се увеличенията на минималната работна заплата и на пенсиите покрай нарастващата инфлация. Хората продължават да теглят кредити, но дали е изгодно да се прави това в такъв момент коментира специалист.

"Кредити се теглят, когато ни трябват и когато сме преценили добре. Да теглим кредити, защото "ще прецакаме" някого – не е добър вариант", посочи кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тошев обясни, че хората с изтеглени кредити са в по-изгодна ситуация, тъй като месечната им вноска остава същата на фона на падащата покупателна способност.

"За да се компенсира спадът, работодателите увеличават заплатите.

Още по темата
С повече доход плащаме същата вноска. Ниските лихви по ипотеките също са стимул. Има ръст при закупуването на имотите не за инвестиционна цел, за живеене в тях", посочи той.

По думите на кредитния консултант се наблюдава висока активност и на имотния, и на кредитния пазар – ръстът на ипотечните кредити е 20%.

Според него, ниските лихви по ипотеките са стимул и се наблюдава ръст при  закупуването на имотите не за инвестиционна цел, за живеене в тях.

"Българинът иска да живее в по-голямо жилище, най-търсени са 3-стайните апартаменти. Профилът на купувача – в средния/висок мениджмънт, доходи с над 3 хил. лв. на домакинството. За съжаление, голяма част от българите нямат достъпа и възможността да купят жилище в най-активните пазари – София, Пловдив, Варна", отбеляза още той.

"80% от депозитите са от 5 до 10 хил. лв. Повечето хора не могат да се справят с цените за стоки от първа необходимост, сметките за ток, парно и вода – и посягат към спестявания, което не е добър показател. Ще трябва да се вземат, за да се овладее инфлацията. Хората с по-ниски доходи ще страдат много от нея", категоричен бе кредитният консултант.

68 млрд. лв. са спестяванията на българите в банките, като те продължават да растат, макар и с по-слаби темпове, допълни още Тошев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
До 63/64 от Калоян преди 1 година
Също така с този тест на 30К вариантът за Wykoff Accumulation пасва доста добре и комплименти а Елиът вълните. Допълнително и обемът пада, като хората ще започнат масово да отварят шортови в спорта и охаааа какъв ликвидационен стълб нагоре ни чака. Въпросът е че тези нива от 24К започват мнооого да се очакват. Биткойн обича да прецаква млади пъпеши и ми се струва че перфектни пипания на тези нива няма да се осъществят, ами ще дебнем да оберем ликвидността под 28К, след това капан за шортове
69
0
 
1
 
! Отговори
До 63/64 от Калоян преди 1 година
Не съм отделил достатъчно време на технически анализ при пазарът на акциите, единствено фючърсите на S&P500 (ES1), но видях че си засегнал и темата за биткойн и просто бих искал конструктивно да добавя малко информация, може да е полезна. Според Elliot Wave теорията съм създал няколко сценария. Този който за момента изглежда по-вероятно ни откарва на около 24К, завършвайки 4та колективна със extended flat корекция. От там нататък предстои финална 5 импулсни. До колко ще стигнем времето ще покаже
68
0
 
1
 
! Отговори
Източник мъни бг преди 1 година
Бългapcĸитe ĸoмпaнии, изпaднaли във фaлит пpeз 2021 гoдинa ca нapacнaли c 5,7%. Toвa пoĸaзвa пpoyчвaнe нa Koфac зa нecъcтoятeлнocттa в paйoнa нa Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa (ЦИE).Cпopeд пpoгнoзaтa нa eĸcпepтитe, тaзи гoдинa бpoят нa бългapcĸитe фиpми, ĸoитo щe изпaднaт във фaлит щe e oщe пo-гoлям. Πpичинaтa: нaмaлeнитe дъpжaвни пoмoщи, yвeличeнитe цeни нa eнepгийнитe pecypcи и нapyшeнитe вepиги зa дocтaвĸa.
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не виждам причина да не се дават вече 7 чисти за напреднал дев при положение, че разходите на фирмите не са само заплата и при тези от тях които спестиха от офиси, командировки, ток, кафета и храна е напълно нормално да си компенсират работника понеже разходите им за него са паднали защо да не му се дадат тези пари и да се привлекат наистина добри девове?
66
1
 
3
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
В реалния сектор съм и това с натиска на зплатите наистона върви от една година някъде, феномен от лирсата на хора и инфлацията.В момента в средно голяма град един работник струва на фирмата си около 2500 лева с включени осигуровки на работодателя , щото има и такива извън буртото...Работника от тези пари консумира около 1600-1700 лв чисто.Лошото е че доста фирми не ги изкарват тези пари и логично се върви към съкращения и фалити.София между другото е в отделна галактика :)
65
5
 
14
 
! Отговори
селския преди 1 година
Учете да ядете бетон и кредити. Може и ламарини, ако сте си взели кола на духинг.
64
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер смехурковци пишат пак в тоя форум да се хвалят със заплатите си, как 4000 лв не били нищо, как средната в ИТ сектора била 7000 и т.н. Вие четете ли си глупостите? А сигурно сте междувременно в някоя дупка за 1500-2000. Стига сте се правили на разбирачи и ми кажете една компания, която на човек БЕЗ грам опит в ИТ ще му даде 3000 стартова, че и след 2-3 години стаж 7000? Ще му даде дрънци. Ако беше така, цяла Европа щеше да дойде тук да бачка ИТ. Поне си четете тъпотиите, които пишете.
63
3
 
5
 
! Отговори
До до 54 преди 1 година
И 1000 лв не заслужавате май. Не съм писал, че в ИТ сектора не вземат тия пари. Написах, че в другите сектори заплатите не са средно над 5000 лева!
62
0
 
12
 
! Отговори
До до 54 преди 1 година
Супер сте смешни. Казвам пак. Не е вярно, че хората в корпорациите вземат средно над 5000 лв чисто на месец. Може да си лъжите колкото щеше. Ако беше така да са тръгнали масово от Полша, Чехия и Унгария да идват да работят в София. 2500 евро чисто на месец за някаква смешна офиса работа има да чакаш да получаваш, но продължавайте да се изхвърляте..Там някакъв дето написа, че жена му вземала 9000 лв на месец, ами супер. То и senior managers толкова вземат, но говорим за обикновени служители.
61
0
 
14
 
! Отговори
хм преди 1 година
Занимавал съм се доста с търговия на акции. Винаги ми е било смешно, когато клиентите смятат печалбите, на база временно високи цени на акциите. Тогава са много велики, без да са прибрали и един лев печалба, т.е. не са продали и печалбите са само на хартия. Тръгнат ли обаче цените надолу, същите хора не признават загубата, защото видиш ли, те не били продали и ще чакали. Някои вече 15 години чакат акциите на Холдинг Пътища, а дори не съм сигурен дали има още такова дружество.
60
0
 
12
 
! Отговори
хм преди 1 година
До Анонимен 61Изредил си доходности за фондове, но бас държа, че са за 2021г. Само от началото на годината основните индекси в САЩ и Европа са около 15-20% надолу. Провери си стойността на дяловете към днешна дата и виж, че си бая на минус, спрямо началото на годината. А с увеличаване на лихвите се очаква цените да върнат поне още 20-25%. Биткойнът беше 50 000 долара, сега е 35 000 долара. Това са 30% надолу. Не е хубаво човек да си смята резултатите, само както му отърва.
59
9
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Без английски не може .Разбрахте ли Българи как ви асимилира ЕС.
58
12
 
5
 
! Отговори
до 60 преди 1 година
Няма смисъл. Писал и съм изреждал 30 пъти над 50 компании, плащащи такива заплати. Дори си бях оставил мейла да ми пише който реши и да каже, че е видял в днес.бг тези коментари. Получих 0 СВ-та с този събджект. Отваряш ЛинкедИн и гледаш. А без английски не може никъде. Без него си в склада за 3000.
57
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам 3 кредита. Потребителски и 2 ипотечни. Само наемът, идващ от едната ипотека, покрива всичко останало. Имам ликвидност да ги погася на момента. Но никога няма да седна да погасявам ипотека с лихва 1.8% или потребителски с лихва 3.9% при средна доходност в нискорискови фондове от 6%, при среднорискови- 15, а при високорискови- 45 и при постоянно покачване на месечния ми приход, който идва от заплата. За криптовалути да не говорим, че Гай *** ще каже, че е пирамида, докато някои са милионери
56
4
 
4
 
! Отговори
Ало 59 преди 1 година
Напиши ги тези компании и ние търсим работа ,ама без английски език.
55
22
 
6
 
! Отговори
до 54 преди 1 година
Нищо вярно. 2-3000лв. е стартовата заплата на студент без ден трудов стаж. След 3-4 години вече се изкарват по над 5000. Минал съм по този път, както и 400 човека от сектора, които познавам. В момента съм на такъв етап, че знам наизуст заплатите в много компании. Средната за човек с над 5 години опит е над 7000лв..
54
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болно ми става как хората смятат 4000лв. за нещо wow... За 4000 работех преди 7 години. В момента за много повече. Жена ми не е в ИТ сектора. С немски и английски е, в швейцарска компания. Нищо общо с ИТ и изкарва над 9000лв.. Не, няма шеф. Той е в Швейцария, не го е виждала на живо дори. Че много обича аутсайдерът да плямпа как с връзки или кавали се успявало. Еми не, в международния капиталистически бизнес се успява с АКЪЛ. Жалко е, че българинът го няма. Масово берачи, чистачи, шофьори в ЕС.
53
5
 
6
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
При валутен борд кредита е неизгоден.Няма гаранция ,че заплатите ще се повишат.ЕС си създаде сам икон. Криза.
52
10
 
6
 
! Отговори
до 54 преди 1 година
Не че нещо, ама говориш тотални небивалици. 3к не взима дори Junior вече... Масово започват на 3.5к. А 2к взима чистачка в ИТ офис.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Журналиста" Росен Стойчев - някой казвал ли ти е , че си много , ама много зле ?!