Драстичен скок на цените на дрехи и обувки

Търговците прогнозират и ново поскъпване
16 май 2022 11:45, Петя Славова
36
Драстичен скок на цените на дрехи и обувки
Снимка: БГНЕС

Инфлацията доведе и до покачването на цените на дрехите. През последните седмици всяка нова колекция, която доставят в магазините за дрехи и обувки, идва на нови, по-високи цени. Поскъпването на консумативите и суровините за текстилната индустрия и затруднените и забавени доставки значително увеличават и разходите за производство. Европейските производители купуват памук и вълна основно от далечни пазари, а логистичните разходи са скочили с пъти. Така себестойността на всяка дреха или чифт обувки скача с между 30 и 50%. А най-чувствително е поскъпването при стоките с високо качество – тези от коприна, кашмир, агнешки вълни.

Всичко започва с производството на текстилни влакна, минава през преработването им в нишки, платове и прежда, докато достигне до шивашките фабрики и витрините на  големите модни бутици. Всяка стъпка от пътя вече е свързана с нови, по-високи разходи, категорични са и производителите, и търговците.

"След нова година спряхме вече и да смятаме. Всяка седмица има някакво увеличение на всичко, което ние снабдяваме", казва пред Нова тв Миглена Христова, която е собственик на шивашка фабрика.

След близо 30 години в производството на дрехи, сметката за Радина Банкова никога не е била толкова сложна. Хиляди трикотажни облекла, произведени тук, достигат до магазините у нас, както и до лъскавите витрини на Европа, Съединените щати и Канада. След две години на пандемия и няколко месеца на война, отново пресмята разходите за производство им. Растат, както цените на материалите, така и сроковете за доставката им.

"Доставките закъсняват с месеци и не можеш да знаеш кога точно ще дойде. Контейнери с памук седят в Нигерия на пристанището 6 месеца и не се товарят. Ако поръчам нещо, което е 100% вълна – срокът, който ми дават, е октомври, защото в Европа не се произвежда нито памук, нито лен, нито коприна, нито кашмир, нито агнешка вълна", казва производителят на модни облекла.

Даниела Зарева внася консумативи и аксесоари, които се влагат в производството на дрехи - от конци и бродировъчни материали до ципове и копчета. Разказва, че всяка следваща доставка идва на нови, по-високи цени.

През лятото се очаква нов скок, но по-малък, тъй като цените от фабриките са договорени преди сезонът да е започнал. От есента обаче ръстът на щандовете ще е значителен, предупреждават търговците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честита хиперинфлация!
13
2
 
12
 
! Отговори
Архимандрит Груйчо преди 1 година
Записвам се на дебелариум, че да отслабна и да мога да си нося дрехите, дето сега не ми стават вече :)
12
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За такава Промяна бленуваха наркоманите, алкохолиците, платените протестъри и баламурниците през 2020, когато тероризираха гражданите на София!
11
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Фигуранта така. Странното е, че няма изисквания за оставки нито юмруци.
10
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Бойко цените бяха три пъти по-ниски. Ама бил лош. На ви сега Кирчо и Корнелка. Хубаво' оправиха' държавата. По
9
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Друго си е с Радев, Корнелия и останалите болшевици на власт. Тройни/четворни цени на всичко в сравнение с предишните. Нали това искахте. Да не съм чувал рев.
8
1
 
37
 
! Отговори
123 преди 1 година
Еми няма да имате такъв оборот! Ще си носим старите обувки и дрехи. И без това 90% са тотални *** на завишени цени, пък и драстично щели да се увеличаъ!
7
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както е тръгнало ще се върнем в началото като адам и ***. По едно листо отпред и отзад. Ще ядем ябълки и отопляваме покрай лагерният огън
6
13
 
22
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Що ревете бе, нали САМИ гласувахте да слугувате на Брюксел?!
5
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрехи си вземам само по промоциите.За 100лв човек може да се облече изненадващо добре,ако го прави умно!
4
1
 
21
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
Дрехи втора ръка вече не са по джоба на средния българин
3
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да скачат и с 200% ако ще, хората едвам плащат за сметки и храна. Да прашасат ако ще
2
13
 
26
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
95% гласувахте за европейско бъдеще. Да не ревете сега!
1
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я летото си ода гол и до магазина.