Рекордна инфлация: В ЕС тя нарасна до 8.1%

Западните санкции спрямо Русия водят до ръст на енергийните цени
Обновена: 18 май 2022 16:00 | 18 май 2022 15:58, Петя Славова
43
Рекордна инфлация: В ЕС тя нарасна до 8.1%
Снимка: БГНЕС

Инфлацията в еврозоната стабилизира за втори пореден месец на рекордно ниво от 7,4% спрямо същия месец година по-рано, а в целия Европейски съюз нарасна до 8,1%, тъй като войната в Украйна и западните санкции спрямо Русия продължават да водят до ръст на енергийните цени.

Още по темата

На месечна база индексът на производствени цени (CPI) в еврозоната се повиши през април с 0,6%, а в ЕС - с 0,8 на сто, предава БНР.

Потребителската инфлация на годишна база в еврозоната нарасна през април за втори пореден месец със 7,4%, показват окончателните данни на Евростат. Въпреки че това представлява слаба низходяща ревизия спрямо предварителните данни за повишение на потребителските цени със 7,5%, това е най-високата инфлация от началото на съществуването на еврозоната. За втори пореден месец инфлацията е с повече от три пъти по-висока, отколкото целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

В същото време инфлацията в целия Европейски съюз се ускори през април до 8,1% от 7,8% през март.

Основен принос за рекордно високата инфлацията в еврозоната оказват енергийните цени, като през април те сочиха с 37,5% спрямо година по-рано, но след повишение с цели 44,3% през март.

В същото време цените на неенергийните индустриални стоки се повишиха с 1,1% на месечна и с 3,8% на годишна база, докато цените на храните, алкохола и тютюна се повишиха с 1,9% на месечна база и с 6,3% спрямо април 2021 г., а цените на услугите се повишиха с 1% на месечна и с 3,3% на година база.

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната нарасна през април с 1% спрямо март и с 3,5% на годишна база (след годишен растеж с 3% през март).

Най-висока инфлация на годишна база през март беше отчетна в Естония (повишение с цели 19,1%), следвана от Литва (с 16,6%) и Чехия (с 13,2%), докато най-ниската инфлация беше отчетена в Малта и Франция (от 5,4% и за двете държави), следвани от Финландия (5,8%).

Според данните на Евростат хармонизираната потребителска инфлация в България през април нарасна с 2,1% спрямо предходния месец и се ускори на годишна база до 12,1% от 10,5% през март, потвърждавайки данните на НСИ от по-рано тази седмица.

По този начин хармонизираната инфлацията в нашата страна е петата най-висока в рамките на ЕС, след като други четири държави членки на съюза отчетоха по-силен ръст на цените през април 2022 г. от този в България (Естония, Литва, Чехия и Латвия).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: ЕСЕвростатинфлациянси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми идва на ума как така другите европейски държави удържат инфлацията и населението им не се оплаква от срамнониски доходи? Защо в България всяко повишаване на дохода води веднага до повишаване на цените на храните? Странна пазарна зависимост, при положение, че потреблението не нараства, така да се каже търсенето не превишава предлагането?
27
2
 
1
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Още санкции трябват,сакнции до дупка.Само така ще оздравее Путин,след като е болен по сведения на най-доброто разузнаване,черпило сведения от трудовете научни на нубийски психиатър живял 500 г преди Христа и ще е в състояние да сключи мир след като няма и чипове от перални и съдомиялни за ремонт на танковете му.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако 8% е рекордно ниво какво да кажем ние в България където олиото от 1,60 лв е поскъпнало 3 пъти това са 300%, хляба от 1 лв.на 2.50 лв.това са 250%, другите стоки от 40 до 100%. Елате да видите какъв ад е в България при крадливите комунисти които управляват.
25
0
 
5
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Неверни са ви сметките!Декември месец хляба беше 1.10,1.20 сега е 2 лв или 1.80 за другото няма да говоря!Чуждопоклонничеството винаги е излизало скъпо на българският народ още от така наречените възрожденци едните заклети русофили другите франкофили,американофили,англофили,германофили и т.н. и всичките мислят само как да се подмажат на любимата империя като си мислят,че на ония им пука за шм.,атки като тях,просто си гледат интереса !
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хем нулева безаботица, а инфлация, значи някой се скатава на работното място , а "глупаците " се стараят за сметка на мързеливците, къде са политиците, държавниците, тук е тяхната роля да регулират
23
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално... Цената на сигурността и мира в света са високи, когато има война и агресор, който трябва да бъде ликвидиран.
22
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 1 година
Само инфлуенсъри, стартъпи, програми, уеб, всеки втори мениджър или ай-ти.... На "непрестижните" професии на гърба лежат и нищо не произвеждат! Еми!!!
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС 8,в България официалната е 15,неофициалната 30.Оставка прости Киро
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
прекалено много дигитални професии, чиито труд се плаща от гърва на реалния сектор, не оптимизират а крадат в крайна сметка,какво щат да разправят. Безкрайно количество софтуер за една и съща операция, няма смисъл, ще го разберем по трудния начин
19
3
 
14
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Ние сме готови на всякакви жертви и лишения само и само да угодим на нашия партньор САЩ! Ако ще да ходим гладни и пеша но пък ще сме горди, демократични и евроатлантични. Урра!!!
18
1
 
14
 
! Отговори
Киро лъжеца преди 1 година
В БГ дабъл(двойно) . Кирчо къде са най евтините горива и храни сега.На бесилото.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците ще се качат на зиловете и камазите, а ние ще ходим пеш.
16
3
 
14
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Нищо, важното е че наложихме санкции на Русия, нас кучета ни яли.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България е над 50% инфлацията. При олиото е дори е 100% инфлацията. В ЕС ряпа да ядат с по 3000 евро заплати, бълха ги ухапала.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като дойдат американските танкери с руска газз ще стане хипер дефлация. :-)
13
0
 
4
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
-Защо сега инфлацият е толкова висока - 16 Ноември 2021 г. НИЕ СМЕ СИГУРНИ, ЧЕ ПРЕЗ 2022 г. ИНФЛАЦИЯТА ЩЕ ОТСЛАБНЕ.- Европейска Централна Банка. ///Инфлационна цел: 2 процента в средносрочен план.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедни ми еврофили скъпите суровини подпомагат Путин, а на Европа й вредят много понеже е нетен вносител и то с много.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Производителите казват, че енергията е поскъпнала и от там вдигат цените за да има смисъл въобще да работят, а някакъв обеснява, че санкциите не пречели. Аз на кого да вярвам на тях или на някакъв бот?
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко, че ни другите кризи ми и санкции ни наложиха за да ни е още по-тежко.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са само санкциите проблема. Русия започна икономическа война с Европа още 2020, намалявайки количествата на доставен газ и повишавайки цените. Поинтересувайте се за цените на газа как се развиват последните 2 години. С или без санкции обстановката нямаше да е много по-различна.