Мерките: 0% ДДС за хляба, скок на пенсиите, 25 ст. на литър гориво...

Вижте антикризисния пакет на управляващата коалиция
Обновена: 18 май 2022 11:07 | 18 май 2022 09:57, Александър Попов
412

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

0% ДДС  за хляба, осъвременяване на пенсиите  с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел  – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет.

Те целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна.

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Така година и половина след спирането на кражбите в държавата решенията на управляващата коалиция водят до драстично увеличение с над 55% на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467 лв. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от  отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители;  електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление. Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
330
0
 
1
 
! Отговори
Емигрант преди 1 година
Относно горивото в Испания правителството дава до 30 цента, и то вече втори месец, при инфлация 9 процента. Тези пари ги дават от Европа, но в България системата е друга, а именно едно за теб едно за мен. Така че крадливото правителство и от мерките краде
329
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безпрецедентна помощ за народа! Никой досега не го е правил. А що се отнася до скока на цените - инфлацията е в цяла Европа. И другите държави също предприемат мерки за гражданите си. Но тук това се прави за първи път. Браво! Отвяхте главите на тиkвyнuте!
328
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До гост 315-Ами,да-пенсиите изостанаха,но цените какви станаха само за няколко месеца,т.е.откакто ни управляват от ПОДМЯНАТА
327
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До гост 331-Кажи ми през годините,когато управляваше Борисов колко пъти се е вдигнала цената на хляба!? Дали цената на газа се е вдигала с 500 %-НЕ!-дори имаше поевтинявания! Колко се е вдигнала цената на олиото-В ПЪТИ ли!? .....Та,питам и отговор не искам,защото си го знам отговора!
326
0
 
5
 
! Отговори
мика зайкова каза преди 1 година
че сметките за повишаване на пенсиите,са много тарикатски,хем ти дават 20% -ХЕМ НЕ СА 20%
325
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия решетки на вратите на парламента са много здрави. Единственото яко и сериозно нещо там. Отдолу май има и бункер . Сега пълнят торби с пясък .
324
1
 
1
 
! Отговори
АМАН от престъпници преди 1 година
Аман от нарочно създадени нагло престъпни групировки маскирани като ПАРТИИ>.НЕ СЕ НАКРАДОХА НАглите престъпници окупирали власта с измама след 9.11.1989..Грабят милиарди с цените на тока и горивата ..А техните подкупени псевдополитичета мажат и обещават кражби от бюджета за замазване на носовете на милиони жертви..МОже да фалират 90% от заводите и заведенията безмилостно..
323
0
 
5
 
! Отговори
Новина преди 1 година
Канада заплаща евтаназията на здрави хора, които са бедни за да живеят достоен живот. Абе тия хора луди ли са? Та те тогава трябва да платят евтаназията на 90 % от българите?
322
0
 
24
 
! Отговори
Joe преди 1 година
9 лв икономия от ляб и 12.5 лв от бензин = 21.5лв на месец.При увеличени потребителски разходи с поне 500лв на домакинство на месец и това в рамките на по-малко от 6 месеца. Ай чиститу :-) Жан Виденов пасти да яде!
321
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И една стотинка да направят хляба не ни трябват тези предатели.Всички тези мерки са прах в очите на народа на всички е ясно че тези не са дошли да оправят България...правителство което се управлява отвън ще предаде българите.
320
1
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш преди 1 година
Седа чета и те мога да повярвам та очите си!
319
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се притесняваите наи добрата мярка още не са я въвели.Безплатна евтаназия набедните за сметка на държавата по примера на Канада.Това не е шега.
318
3
 
11
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Петков вдигай пенсиите не със 150, а с хиляди проценти и до края на годината дай някой лев на трайно безработните нерегистрирани в бюрата по-труда милиони българи иначе ще се ядосам и ще правя партията на безпартийните и народа ще те свали.И сваляй Гешев и ВСС смени, защото пак народа ще те свали.
317
3
 
1
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
369....Спасението ми ще е ,ако такива родоотстъпници не съществуват като теб!
316
2
 
19
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 1 година
До РадославАбсолютно си прав. Банкоматите пускат чисто нови банкноти по 100лв ,скоро ще има и по 200лв после по 500лв и т.н. Тия кьде не са преживеяли ЖАН ВИДЕНОВОТО ВРЕМЕ скоро ще го усетят.
315
4
 
15
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Прах в очите на блеещите! Тези ни докараха до безвъзвратна национална катастрофа!
314
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами сега?Тулупа как ще мотивира мат'ряла?Само с крясъци по телевизора не става.
313
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как да им вярваш на тези лъжци, оня ден социалният червен министър нагло излъга че ще има увеличение на всички пенсии с 21.6 % и че тавана пада от първи юли....Днес просто киро ми обявява съвсем различни неща.... на кое да вярваш? Оставка и съд!!!!!
312
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан" oт 1 юли. НО до тази дата има още 6 седмици. За последната седмица бензина поскъпна с 10 стотинки. Всеки грамотен може да пресметне след 6 седмици с колко ще поскъпне бензина и дали от тези 25 ст ще има някаква полза за хората.
311
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДДС е единствения данък носещ реаални приходи в бюджета. Засега селските тарикатчета в шумотевицата натресоха на следващите едни дългове с които кърпеха държавните финанси. 15% инфлация и 2 % ръст /официални данни/ Лихвите по кредитите още не са осчетоводени. Мутробизнеса назначил президента и после гавазите от антуража му в момента реализира свръх печалби скрити от войната, високата инфлация и инертността на българина, обичащ да слуша сладки приказки. Е, да ви е сладко мозъчни корифеи