Увеличението на парното е неизбежно

Коментар на експерти
27 май 2022 21:08, Росен Стойчев
56

Основната причина за ръста в цените на парното са високите цени на природния газ, който е основна суровина за повечето топлофикации. Те от своя страна са вследствие на нарасналото търсене на синьото гориво в световен мащаб, съобщи Bulgaria ON AIR.

Разликата в заявените от топлофикациите цени и предложените от регулатора също има своето обяснение.

Още по темата
В първоначалните изчислявания не бяха включени компенсациите за скъпия газ и ток, дадени от държавата за топлофикациите и за електроразпределителните дружества. Технологията е такава, че до 31 март всяка топлофикация трябва да подаде такова заявление, за да бъдат определени тези цени от 1 юли, с данни, които са ясни до този момент - 31 март.

Според икономистите поскъпването на топлофикационните услуги е неизбежно.

"Не мисля, че има вариант, при който да няма увеличение при всичкото поскъпване на енергийните ресурси", заяви финансистът Георги Ганев.  

"Ако сега беше подадено заявлението цените нямаше изобщо да надхвърлят над 300% ръст", посочи председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.

Причината за рекордния ръст, искан от някои от топлофикациите се дължи и на броя на потребителите им. Там, където те са по-малко, изчисленият процент скача драстично. Най-голямата топлофикация - Столичната, обаче е посочила, че исканият процент ръст е малко под 30%. В предлаганите цени от КЕВР, той е почти 40%, което го доближава до средното за страната.

"Не съм убеден, че поисканото от "Топлофикация-София" 30% увеличение е достатъчно добре уточнено. Трябва да е повече. Като процент не е адекватно, защото газът през тази година, за която действат сегашните цени, се е повишил над три пъти", допълни Кремен Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: повишениецениексперти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименФандъкова изобщо не ти е виновна.. КЕВР опрделят цените...
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тука корабчета пътуват ли??? а самолетчета F16?..няма нали!
30
1
 
8
 
! Отговори
Естествно преди 1 година
Естествено, на Топлофикация София БЕХ и държавата и плащат задълженията. А в провинцията, където топлофикациите са частни, потребителите да го духатттт
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващия зимен сезон, няма да видят стотинка от мен, щом е неизбежно. Киро да им плаща.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социален експеримент. Made in България, да видят колко ще оцелеем. Още да си траен, всичко ни устройва.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти си се объркал. Дружеството е АД. Акционерно Дружество с 1 300 000 акционери за страната. За София абонатите са държавни и частни около 460 000. При население около 1 600 000
26
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално, нали купуваме пак руски газ през посредници, но обогатен с демократични евроатлантически молекули. Естествено, че ще е по скъпо. Той е специален.
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали Кирето и Асан казаха, че ще имаме по-евтин газ и от преди. Даже трябва да намалят цената.
24
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България трябва да направи като в Германия /както бивши им Канцлер в борда на Газпром/Всеки свързан с руската енергетика да го лишат от имуществото , сметките в офшорни банки,а те са Р. Овча. Р. Петков . К. Нинова. А. Доган и стотици други по малко известни както и някои техни наследници.
23
0
 
10
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Нещо си се объркал - отговорността за Топлофикация е на Фандъкова. Тя й е шеф като Столичен кмет, защото дружеството е Общински, а не Държавно.
22
1
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
до кога?!
21
1
 
6
 
! Отговори
. преди 1 година
Газ та газ........ Няма ли мазут и италиански акумулатори за вас???
20
2
 
17
 
! Отговори
Ще има преди 1 година
Масови откази от парно.
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли умни хора в тази държава, ами сме се оставили на просто Киро и мошеника Кокорчо да ни ограбват? ОСТАВКА
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18. Само да поясня. Германия, Италия, Франция, Великобритания / неползван гориво/ прибраха имущество на Руски олигарси , Банки , недвижими имоти за милярди $$$$$$ - долари. В България това не се прави , а защо??,,
17
3
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Нима !!!!!!!!!! А ЗАЩО ВИ Е ГЛАВАТА - ПРОСТО ДА ВИ ТЕЖИ НА РАМЕНЕТЕ ИЛИ МНОГО ВИ Е ДЪЛГА ШИЯТА , ЧЕ ТРУДНО СТИГА ДО МОЗЪКА
16
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основната причина за ръста в цените на парното са високите цени на природния газ, който е основна суровина за повечето топлофикации. Те от своя страна са вследствие на нарасналото търсене на синьото гориво в световен мащаб. А нарасналото търсене е вследствие на САМОУБИЙСТВЕНИТЕ И БЕЗПОЛЕЗНИ САНКЦИИ, които ЕС наложи без мисъл за реалността. Тоест, увеличението не е "неизбежно" а е НАРОЧНО И СЪЗНАТЕЛНО.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Общият брой абонати¡¡¡¡ / кръстено по съветската система /. Правилно е КЛИЕНТЕ с индивидуален договор по ЗЗД. ТА те са за страната около 560 000. А Акционерите в Дружеството са около 1 300 000 души. Лежащи соц . Тарикати на бонуси.!!!!
14
3
 
10
 
! Отговори
Кирчо преди 1 година
"Увеличението на порното е неизбежно.Ще ви оправя аз всички!"
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Високите цени на газа се дължат на политически решения срещу Русия е нали сега сте солидарни с Украйна чиито граждани са по хотелите и ние им плащаме щот на техния лидер му плащат да се пъне и да ни завлече още под дъното Понеже наште са много яки и ще ни осигуряват някакъв газ отнякъде си през някъде си докато Германия и Италия си разкриха сметки както иска Русия Ама ние сме много яки