Производството на розово масло у нас - застрашено

Няма берачи, интересът е занижен, обясняват от бранша
3 юни 2022 11:41, Петя Славова
32
Производството на розово масло у нас - застрашено
Снимка: БГНЕС

Фестивал на розата ще се проведе в три дни в Казанлък. На този фон производителите на розово масло се налага да изкореняват полета с Роза Дамасцена заради заниженото търсене по време на пандемията.

От бранша алармират, че производството на розово масло е застрашено. Проблемът е, че много от полетата остават необрани. Според Венелин Великов от сдружение, което управлява над 6000 декара рози, по един човек на декар е необходим за бране на розите.

"Имаме само 50 берачи. Надницата е 70 лева дневно. Не знаем защо има недостиг на берачи. Розата се прибира първа, ако няма берачи за нея, няма да има берачи и за другата реколта", обясни още Великов пред Нова тв.

Цената, на която се продава розовият цвят, е 2,50 на килограм, а според производителя тя е крайно недостатъчна за покриване на разходите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Надницата е 70 лева дневно. Не знаем защо има недостиг на берачи" - е ся ше разбереш
23
1
 
2
 
! Отговори
ИТ преди 1 година
ИТ-тата вадят 70 лв. на час надница (не говоря за дялово участие или крипто). Тия в кой феодален век живеят! По-добре да пробват да продават розите в цветарски магазини. . .
22
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
"Розарите всяка година реват едно и също."Надницата е 70 лева дневно. Не знаем защо има недостиг на берачи."Това нормално ли е?" - - - Не, защото не е вярно. Не се плаща на ден, а на набран килограм и ставката е толкова ниска, че няма да намерят още хамави да им работят този не лек труд за нищо. Тези, които са готови на физически селскостопански труд, ще идат там, където ще вземат повече, а това определено не е на розовите масиви. Наистина от няколко години няма берачи. Зарадите малкото пари.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дебелите собственици на "бизнеса", който е по-правилно да сенарича "монопол", отново са забравили, че за да получат, трябва нещо И да дадат - в случая - нормални възнаграждения на работниците. По тази причина вече трета година няма кой да бере розовите масиви и много собственици дори ги изкореняват.
20
0
 
5
 
! Отговори
До 27 мила родна преди 1 година
До мила роднаТи драги, се обзалагам, че дори не си брал и 100 гр. розов цвят, но "експертно" мнение даваш защо замирало производството на розово масло. Една от причините държавата да е на тоя хал са хора като теб, които говорят за неща, които не са им ясни!
19
6
 
4
 
! Отговори
мила родна преди 1 година
Проблема си го създадоха самите производители. Увеличиха добива в обеми надхвърлящи търсенето, цената падна. Влошиха качеството, започнаха да разреждат с добавки. Ние можем да се конкурираме с големи производители като Турция и Иран само и единствено с високо качество на маслото. То затова и беше търсено. Вече не. А относно берачите, мога да му обясня на тоя неразбралия меринджей - каквото възнаграждението за труда, такава работа ти се върши. В случая - никаква.
18
2
 
7
 
! Отговори
Караджа преди 1 година
Съсипаха цял бранш, къде чрез разни софииски фирми които ни караха да правим договори с тях и после взеха цвета и избягаха в дубаи. Пфуу такава е цялата ви демокрация. Закриваи всичко повече няма да гледам нито рози нищо, изорах насажденията и ще имате розов цвят но не от мен.
17
1
 
7
 
! Отговори
Караджа преди 1 година
А защо не кажете как розоварните мешат розовото масло със синтетика и китайците и др. не искат да им го купят? Или защо имаше цели орди с прекупвачи които наливаха чувалите с вода в най- голяматс жега? Не е проблема в розопроизводителите а в преработвателите и търговците. Я кажете как председателката на асоцияцията в момента има наети 20 *** за да крадат в на хората масивите.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нарича се пазарна икономика.Като няма хора за 70лв(не им дават 70 въобще), да вдигнат заплащането. Стига са рИвали.
15
0
 
21
 
! Отговори
казанлъчанин преди 1 година
Не е вярно това, че дават 70 лева на ден. Плаща се на набран килограм цвят. Ако си много работен и си дадеш зор - изкарват се 35-40 лева. Ако те мързи - може и 20 лева да не изкараш. Естествено, който има нужда и това са пари все пак, но нека не се хвалят че плащали по 70 лева... Отделно и се става много рано, още по нощите. Розите не са берат, когато е 30 градуса.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Розарите всяка година реват едно и също."Надницата е 70 лева дневно. Не знаем защо има недостиг на берачи."Това нормално ли е? 1400лв на месец. Берачите станаха айти-та и вземат тия пари на седмица.
13
1
 
16
 
! Отговори
Един преди 1 година
Ето сега има хиляди безработни украинци у нас, министерството може да помогне с берачите.
12
0
 
17
 
! Отговори
Цаца преди 1 година
Не разбрах, тия 70 лева, малко или много им се струват. Щото да висиш на полето цел ден, не е като да работиш даже и на строителен обект. А да ли осигуряват безопасни условия на труд, като сянка, вода, работно облекло и т.нЩото аз съм ги виждал как берат рози, кой с квото дойде, кой колкото вода си донесъл.Не мога да разбера защо целият бизнес у нас все от държавата иска нещо
11
1
 
12
 
! Отговори
Солка преди 1 година
Като чуя само че някой как пак реве от някой си "бранш" направо ми се повръща. Всички от тия т. нар. "браншове" са дърти ***-негодници които просто не могат да правят бизнес и да създадат условия. А да твърдиш за розовото масло, че няма пазар дето сме все още световни лидери, е без коментар просто.....
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах предложението му : Правителството да се ангажира и да намери купувач, за розовия цвят за 10 лв., да изпрати бежанци да берат рози, само да изкупи розовия цвят и да си направи от него розови цигари.
9
3
 
2
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До От народа Основният извод е че ти си един тъ*пак. На такива като тебе все западният империализъм им пречи. Не се виждаш, че двете ти ръце са в Гъ*за заврени, нямаш и основно образование, мързелив си като ленивец, ама претенциите ти като на принцеса.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То вече и живота в БГ е застрашен и всичко благодарение на нашите политици-подметки. И майките си ще продадат, само и само да се налапат с пари.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да хванат укранките да берат рози. Тъкмо ще изкарат малко пари.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка година се заканват да коренят розите, все това , все онова. А вярно ли е, че са сели сорт , който расте на маса, а не на масло? Изкупвачите му давали ниска цена, заради ниския рандеман. Прави са, няма да хранят магарета с тия рози. Като не могат, да не гледат. Така стана и с доматите, и с пипера ,и т.н. . Все някакъв наш тарикатлък: я не торили, я не пръскали, я не застраховали, после - държавата е виновна.
5
2
 
9
 
! Отговори
Пич от класа преди 1 година
Давали по 70 лева. Ами давайте по 150 бе. Кой ви пречи?