Производството на розово масло у нас - застрашено

Няма берачи, интересът е занижен, обясняват от бранша
3 юни 2022 11:41, Петя Славова
32
Производството на розово масло у нас - застрашено
Снимка: БГНЕС

Фестивал на розата ще се проведе в три дни в Казанлък. На този фон производителите на розово масло се налага да изкореняват полета с Роза Дамасцена заради заниженото търсене по време на пандемията.

От бранша алармират, че производството на розово масло е застрашено. Проблемът е, че много от полетата остават необрани. Според Венелин Великов от сдружение, което управлява над 6000 декара рози, по един човек на декар е необходим за бране на розите.

"Имаме само 50 берачи. Надницата е 70 лева дневно. Не знаем защо има недостиг на берачи. Розата се прибира първа, ако няма берачи за нея, няма да има берачи и за другата реколта", обясни още Великов пред Нова тв.

Цената, на която се продава розовият цвят, е 2,50 на килограм, а според производителя тя е крайно недостатъчна за покриване на разходите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
19
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Проявявайки, уникалната българска алчност и простотия, затрихме и този бизнес.Догодина, ще варят шума по казаните
3
5
 
15
 
! Отговори
От народа преди 1 година
Жалко. Това хич не е добре. Ето ви българската демокрация, която не успява да се справи с предизвикателствата. Слуша запада, която хич не се интересува от нас. В същото време позволихме на шепа глашатаи да направят мутренски структури. В България останаха само прости и некадърни хора, алчни и злобни. Всичко, което е по-кадърни и можеше да направи нещо отдавна си взеха куфарите и работят за същите западни империалисти. Сами си направете изводите
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да пращат урките да берат, да си заработят престоя по курортите
1
4
 
13
 
! Отговори
Поредния преди 1 година
отрасъл с традиции, който "бизнесмените" унищожиха. Същото очаква и лавандулата.