Почти милион българи нито работят, нито учат

Преди 5 г. цифрата е била 350 хиляди
6 юни 2022 09:30, Петя Славова
285

Около 900 000 българи нито работят, нито учат, сочи доклад за активиране на неактивното население в България.

"Преди 4-5 г. цифрата беше около 350 000. Губи се една много голяма бройка. Не е ясно какво стои зад тези 50-60% увеличение на безработните. Ясно е, че една голяма част работят дистанционно, някои са по кафенетата, други живеят от мигрантски пари, някои се занимават с крипто", заяви членът на УС на Българската конфедерация по заетостта Георги Първанов в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Анализите показват, че процент от тези 900 000 души всъщност работят дистанционно за други страни, което им позволява да държат висок стандарт.

"124 000 българи са заети в аутсорсинг сектора. Това е един от гръбнаците на средния сектор в България, който беше тежко ударен последните 2 години", добави Първанов пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че Ковид пандемията е оказала голямо влияние върху безработицата. У нас няколкостотин души, за останали без работа през последните 2 г. все още не са се върнали на пазара на труда.

"80 000 българи останаха тук след коронакризата, някои отново търсят предизвикателства в Западна Европа. В момента нуждата на пазара на труда е поне за 200 000 кадри в почти всички сфери", каза още Първанов.

Гостът коментира и вълната на украински бежанци, които не сме успели да интегрираме на пазара на труда. И ни очаква внос на кадри от трети страни.

"Ако не намерим реализация с близки до нас страни като манталитет и география, ни очаква внос от Азия и по-далечни дестинации. В Румъния и Полша все повече са служителите, наети от Непал, Виетнам, Бангладеш. Тази тенденция е неизбежна и у нас. До 2050 г. ще останем 4-5 млн. души, което не е добре за икономиката", прогнозира гостът.

Първанов уточни, че има нулева безработица в София, Пловдив, Казанлък, Пещера, Севлиево, Шумен, което е нездравословно. Огромен е недостигът на кадри в медицинската сфера, в селското стопанство.

"2,5-3 млн. българи се трудят извън страната. 35% от тях декларират, че имат твърдо намерение да се върнат в България. Това ще промени демографията, пазара на труда, икономиката на България", убеден е Първанов.

Той препоръча на фирмите да бъдат по-близо до университетите и потенциалните си бъдещи служители.

"Компании, които имат страхотни услуги и продукти, не полагат усилия да имат страхотен имидж като работодатели. Студентите няма да дойдат сами при тях. В днешно време пазарът на труда е доминиран от търсещи работа, а не от работодатели", коментира още Първанов.

По думите му, ако предвиденият национален регистър, в който да влязат трайно безработните, не бъде публичен, няма да има ефект, защото работодателите няма да знаят какви са свободните кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
6
 
9
 
! Отговори
.. преди 1 година
е ок. всички бачкате много и какво от това? файда ? некой по скъп пaрцал от мола и сл очила да ме видат колко ми е крива главата съвсем и все пак файда?! губите си времето и живота с това бачкане
157
1
 
16
 
! Отговори
Floda Reltih преди 1 година
Всички знаеме за кой не-интегрирани човешки същества става въпрос. Те не крадят , те си берат . Докога ще ги ни крадат бъдещето ?
156
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 144, една от причините да си трайно безработен е че не разбираш елементрани неща. Като например, че безработните не се броят според записванията в бюрата по труда, а се изчисляват! :) Има формули :) Както и БВП и други подобни! За да не си трайно безработен е добре да четеш книги и да се самообразоваш.
155
1
 
14
 
! Отговори
До 141 преди 1 година
Дори чистачките дето работят реално 2 часа взимат повече от минималната. А да си здрав и прав и да работиш за минимална ....или правиш далавери или не си нормален Да, на запад минималната е висока ама си е съвсем реална заплата за цели сектори и за 8 часа! и ако имаш нужди работиш втора работа още 8 или дори 10 часа и не ти и хрумва да се оплакваш и не висиш по форумите .!!!
154
4
 
12
 
! Отговори
аз преди 1 година
Абе ,да бачкат бедните.
153
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ний дет копайм джилязу,що не ни броите?
152
3
 
11
 
! Отговори
Aми ... преди 1 година
Аз не познавам такива. Ако изключа три познати по майчинство и една ..домакиня. А две познати и си гледат децата по майчинство и заработват добри пари онлайн , като им плащат и данъци. Не познавам познавам и хора с заплата по малко от 1500 лв. Пътувам доста и в чужбина - виж там да живееш на социални си е разпространено , а жената да си е домакиня само е даже официален статус. Но пък който бачка ...работи и за тях. Да работиш 2- 3 работи и да не взимаш почивка също не е изключение.
151
1
 
9
 
! Отговори
Винаги... преди 1 година
...е било така, и сега, и при соца. През соца мильовци и пенсии от ОФ обикаляха кръчмите сутрин до обед и портеха в общината набелязаните жертви. Или правеха други мръсни номера, мен пр. искаха да ме вземат запас. 1974-та си смених работата и забравих да се обадя в общината, че работя. Добре, че бях учител, а по закон тях не ги пипаха. Сега, както е обяснено, хората имат доходи от частни фирми, надомно и пр. В нашия блок половината семейства са около 30-те и всички джиткат от дома.
150
1
 
16
 
! Отговори
Туск преди 1 година
1 голяма част са бразилци 2 голяма част ходи и работи навънка 3 голяма част са в черния сектор направо 4 за чий х.... да плащам осиг
149
4
 
11
 
! Отговори
До 155 преди 1 година
Само че в Германия се работи яко,а не като тук пет за четири.
148
3
 
18
 
! Отговори
Уточнение преди 1 година
Това са от другите "българи" ...
147
6
 
7
 
! Отговори
146, преди 1 година
А ти защо си трайно безработен?За нищо ли не те бива?
146
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия минималната става 12 евро на час . Ние сме в ЕС вече 15 години , изводите ги оставям на вас . Някой иска да сме бедни . Няма причина минималната да не е поне 1000 евро .
145
3
 
14
 
! Отговори
До 148 преди 1 година
370 евро на месец получават чистачките по улиците,които никога не са ходили на училище.Ако си от тях,повече не ти се и полага.
144
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли някой да ми обясни какъв е тоя огромен трафик например в 14 часа в работен ден?Хайде разбирам да е сутрин или вечер, когато хората отиват и се прибират от работа.Но какво работят тия,които си карат колите от 9 до 16 часа в работен ден?Много ми е чудно.
143
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До истина .... Да,много хора не работят,слушат чалга,живеят на социални помощи и детски надбавки!!!! Познайте от първи път ! Нооо, нали трябва да не погазваме човешките права , да не сме расисти.... Та ето откъде идва голямата бройка безработни !!!
142
1
 
6
 
! Отговори
Държавата на СДС преди 1 година
Във феодализирана България работят само тия които трябва.Другите нямат работа,да пият,дрогират и това е...
141
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече няма, как да прикриват огромната незаетос в ромския етнос. Всички тези лежат на здравната и социалната система, които и без това са зле. Отделно, как да се оправдаят погълнатите милярди левове за интеграция и образование при тях, а? Излизат им вересиите, че не намериха начини да ги принуждават да се образоват и да работят и сега .... статистики.
140
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А помощи получават ли?
139
2
 
20
 
! Отговори
Абе защо на никой преди 1 година
не му се работи с амбиция, мотивация, желание и себераздаване на работното място за просперитета на фирмата за огромната сума от 370 евро на месец?!? Да се чуди човек.... ;D