Стотици украинци вече работят по Северното Черноморие

Подадени са много заявления, предстои назначаването на още хора
Обновена: 13 юни 2022 11:56 | 13 юни 2022 11:55, Анисия Иванова
65
Стотици украинци вече работят по Северното Черноморие
Снимка: БГНЕС

С началото на летния туристически сезон и масовото търсене на работна ръка по Черноморието стотици украински бежанци намират възможност за професионална реализация. В курорта "Албена" с трудови договори са 30 от настанените 1000 украинци. Подадени са други около 120 заявления и скоро предстои назначаването на още хора.

Светлана Канапльова от Николаев е в България от 15 април. Доброволците на БЧК на границата я насочват към хотел в област Добрич. Не след дълго тя започва да търси работа, попада в един от хотелите в Албена, където сега работи като пианист.

"По специалност аз съм пианистка. Завършила съм Консерваторията в Одеса. Работех като заместник-директор в Колежа по култура в Николаев. Работата тук много ми харесва, може да се каже, че сбъднах мечтата на живота си, защото да се отдадеш на изкуството носи много удоволствие. Много ми помогнаха, разпечатаха ми ноти, защото аз не бях подготвена, дадоха ми и подходящи дрехи за работното ми място.", каза тя пред БНР

От 1 юни след изпитателен срок на трудов договор като екскурзовод в Албена е наета Олга Хиршова, която също пристига от Николаев.

"Тук ще работя предимно с туристи от Германия, защото в Украйна бях университетски преподавател по немски език. Поинтересувах се за работа, те взеха предвид знанията ми по немски език, минах обучение и вече работя в курорта Албена. Доволна съм от условията за работа - предоставиха ми работно място в офис, дадох ми компютър, телефон, колегите са отзивчиви."

Управителят на хотел „Наслада“ в Балчик Александра Джафарова също вече е наела на работа украински бежанци. Да не се прекъсне интеграцията на украинците тук е и основната причина тя да вземе решението да продължи да работи по новата програма за подкрепа от 15 лв. за нощувка и храна на човек.

"При нас вече работят 12 човека, много активно ходят на интервюта за работа, съдействаме им. Бюрото по труда помага много. Хората нямат никакви претенции какво ще работят."

В хотел в село Кранево в кухнята вече са започнали работа десет украински бежанци.

Всички украински бежанци, които останаха в Балчик в хотелите, продължили работа и по новата програма на правителството, споделят, че са доволни и благодарни, защото имат още малко време на разположение, за да продължат с процеса по интеграцията си и не се налага да започват всичко отначало. За тях един от основните проблеми продължава да бъдат високите наеми и дългата процедура по тръгване на децата на детски градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
0
 
! Отговори
.. преди 1 година
чета надолу за интеграцията и увеличението на бг популацията. ок те са подходящи славяни религия език и тн като нашите почти, НОО най-добре е да се омешваме с черни хора от Африканския континент и особено жените. мъжете може и с украйнки и други, но жените с такива мъже почти *** да са ще е най- добре за генофонда и за популацията
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуржо:Изчезни и дим да те няма преди българите да са решили да ти покажат как грешиш нагледно.
40
16
 
11
 
! Отговори
Пуржо преди 1 година
Българина е страхлив. Страх го е от турците, от руснаците, от украинците, от технологиите, от ваксините, от тротинетките и още и още. Българина иска държавата му да се промени, но псува всяка промяна или новост. Иска всичко да се промени, но без да се променя. Иска да прави същите неща, които е правил цял живот, но те да започнат да дават различен резултат. Българина ще изчезне. Природата не търпи неприспособими видове.
39
0
 
12
 
! Отговори
Toни преди 1 година
До Анонимен 24Принципно си прав-но защо тогава има и стотици свободни работни места на българските борси като толкова много ни се работи.Анонимен 23 е прав-не може да слагаме всички на един кантар.А 18 е още по прав за квалифицираните българи в чужбина.От 9 години живея навън-бих се върнал но поне срещу 1/3 от заплатата ми.Вече се отказах
38
7
 
7
 
! Отговори
Браво на украинците преди 1 година
Интегрирайте се! България е отворена за вас
37
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека си намерят работа но защо все на морето търсят да живеят и да работят. Бг. допуска грешка. Трябва да ги настаняват из цялата страна. Защо само по морето.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 32 "Животът в чужбина изобщо не е това,което си представят тези,които никога не са живяли там." В смисъл?
35
28
 
12
 
! Отговори
Отидоха преди 1 година
... опорките на русофилите, че украинците били мързеливи, не искали да работят и т.н. Скоро украинските бежанци ще са по-полезни за обществото от въпросните, на които им е поръчано да плюят.
34
4
 
19
 
! Отговори
Асан сутеньора преди 1 година
"Хората нямат никакви претенции какво ще работят"////////Верно ли? Гарантирам стабилни доходи на Слънчака.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както всяка година, но този път имат възможност да се устроят тук.
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Българите от чужбина можеш да ги върнеш само в ковчег. Имам предвид квалифицираните." - От 8 години отново съм в Бг (преди това бях 9 в Германия). Във всички фирми, в които съм работил последните 8 години около 30-40% от колегите ми бяха/са бивши емигранти. И всички са квалифицирани. Не знам къде живееш, но последните 1-2 години връщащите се в България са повече от заминаващите.Има дори статистики за това.Животът в чужбина изобщо не е това,което си представят тези,които никога не са живяли там.
31
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24Нали до скоро хотелиерите се оплакваха, че нямало кой да работи. Като няма българи които да работят да дават работата на украинците стига да се справят добре.
30
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""Да си намират работа и да остават тук. Лошо няма, дори напротив."Не знам дали ще си на същото мнение, след като ни претопят след 10-15 години." - хахаха Няма как да ни претопят 50-100 хил. украинеца. По-скоро ние ще ги претопим и ще ги превърнем в българи, понеже културите ни са близки и ние сме гостоприемниците. Освен това сме мнозинство. Една лъжичка захар се претопява в един литър вода. Обратното не става т.е. да претопиш един килограм захар в една лъжичка вода няма как... :)
29
13
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
супер!..Нали знаете какво прави кукувицата?..-Снася яйцата си в ЧУЖДИ гнезда и като се излюпят кукувичетата,те ИЗХВЪРЛЯТ "местните" яйца и така само кукувичето потомство оцелява...."Да здравствует болгаро-окраинская дружба!"..
28
3
 
8
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
До Анонимен 23 вервай си,поредната огромна лъжа за успокояване на страстите.на 100 човека я се хванат 1-2,я не и то на по-сладка работа
27
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната измама... Държавата ще плаща 3 месеца по 700 лева на тези които наемат украинци и ще им поема осигуровките, допълнително ще им дава и 350 лева добавка за квартири. Тоест за всеки нает украинец държавата ще вади над 1000 лева до края на сезона.Това ако не е далавера.
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не ме интересува. имам ап на морето и не ходя по концесионирани плажове. руска реч чувам само в магазина.
25
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 70,000 хрантитници цели "стотици" си изкарват сами хляба (наема им го поема държавата). Уау, респект #стандвитосрайна
24
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стотици работни места по-малко за българите...
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесно. Това са истинските бежанци, а не ония фръцли с джуките и претенциите. От самото начало ви казваме, че трябваше малко по-скпомно, че да се отделят истинските бежанци от лапачите на далавера. Истинските бежанци добре са дошли, другите да си ходят в мола в Киев.