Стотици украинци вече работят по Северното Черноморие

Подадени са много заявления, предстои назначаването на още хора
Обновена: 13 юни 2022 11:56 | 13 юни 2022 11:55, Анисия Иванова
65
Стотици украинци вече работят по Северното Черноморие
Снимка: БГНЕС

С началото на летния туристически сезон и масовото търсене на работна ръка по Черноморието стотици украински бежанци намират възможност за професионална реализация. В курорта "Албена" с трудови договори са 30 от настанените 1000 украинци. Подадени са други около 120 заявления и скоро предстои назначаването на още хора.

Светлана Канапльова от Николаев е в България от 15 април. Доброволците на БЧК на границата я насочват към хотел в област Добрич. Не след дълго тя започва да търси работа, попада в един от хотелите в Албена, където сега работи като пианист.

"По специалност аз съм пианистка. Завършила съм Консерваторията в Одеса. Работех като заместник-директор в Колежа по култура в Николаев. Работата тук много ми харесва, може да се каже, че сбъднах мечтата на живота си, защото да се отдадеш на изкуството носи много удоволствие. Много ми помогнаха, разпечатаха ми ноти, защото аз не бях подготвена, дадоха ми и подходящи дрехи за работното ми място.", каза тя пред БНР

От 1 юни след изпитателен срок на трудов договор като екскурзовод в Албена е наета Олга Хиршова, която също пристига от Николаев.

"Тук ще работя предимно с туристи от Германия, защото в Украйна бях университетски преподавател по немски език. Поинтересувах се за работа, те взеха предвид знанията ми по немски език, минах обучение и вече работя в курорта Албена. Доволна съм от условията за работа - предоставиха ми работно място в офис, дадох ми компютър, телефон, колегите са отзивчиви."

Управителят на хотел „Наслада“ в Балчик Александра Джафарова също вече е наела на работа украински бежанци. Да не се прекъсне интеграцията на украинците тук е и основната причина тя да вземе решението да продължи да работи по новата програма за подкрепа от 15 лв. за нощувка и храна на човек.

"При нас вече работят 12 човека, много активно ходят на интервюта за работа, съдействаме им. Бюрото по труда помага много. Хората нямат никакви претенции какво ще работят."

В хотел в село Кранево в кухнята вече са започнали работа десет украински бежанци.

Всички украински бежанци, които останаха в Балчик в хотелите, продължили работа и по новата програма на правителството, споделят, че са доволни и благодарни, защото имат още малко време на разположение, за да продължат с процеса по интеграцията си и не се налага да започват всичко отначало. За тях един от основните проблеми продължава да бъдат високите наеми и дългата процедура по тръгване на децата на детски градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
11
 
! Отговори
Лъки преди 1 година
От индиец кисело мляко и от украинец работа!
21
7
 
7
 
! Отговори
Лъки преди 1 година
От *** кисело мляко и от украинец работ!
20
1
 
5
 
! Отговори
Do 17 преди 1 година
Ганка: ей сега ше се направя на перфектната, всезнаеща и винаги права
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия големи работници ще излязат.
18
15
 
8
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Българите от чужбина можеш да ги върнеш само в ковчег. Имам предвид квалифицираните. Разните му там общаци - да, те сами се връщат след като вече са негодни за физически труд. Що се отнася до болестите... Русия е водеща държава по заразени със СПИН. Но никога не сме спирали да дрънчим рускини. Също и украинки, полякини, чехкини и др. Живея в Несебър от 25 години. Няма такъв, който да върне стройна украинка.
17
7
 
15
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
Не е точно така, както го смяташ. Влизат на абсолютно всякакви възрасти. Но дори и да беше така, както пишеш - и след 10-15 години не искам да има тук украинско поколение. Иначе доста им се иска единият родител да е българин, тук си прав/а. Само, че малък брой ще ги огрее. На доста коментари попаднах от гларуси, които казват, че се чудели дали да не пробват с някоя украинка, но ги е страх от болести. По-скоро да мислим как да върнем българите от чужбина, а не как да се подмени населението с урки
16
9
 
14
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Г***ньо: "Тия украинци само лежат по плажовете. Да се махат!"....Пак Г***ньо: "Тия украинци ни вземат работните места! Да се махат!"....Пак Г***ньо: "Да бе, ей сега ще му бачкам на тоя за 1200лв на месец. Съсипаха я тая държава"
15
8
 
14
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Какво значи да ни "претопят"? Да кажем, че днес им се роди първото поколение. След 10-15години то ще е.... на 10-15 години. Да не говорим, че поне 70% от новородените ще са с един български родител. Обогатяването на генофонда е много важно. България е в непрестанна демографска криза и това няма да се промени от самосебе си. Една държава израства, когато броя на хората в нея нараства. Ако постоянно намаляваме, то ние се претопяваме сами.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите негодници, пак намериха роби за така наречения ни "туристически сектор"
13
5
 
14
 
! Отговори
Асан преди 1 година
От 1000 само 30 бачкат и то у хотела другите веднага у ТКЗС-то :)))
12
13
 
13
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
"Да си намират работа и да остават тук. Лошо няма, дори напротив."Не знам дали ще си на същото мнение, след като ни претопят след 10-15 години.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Украйна принципа е много вожд, малко индианец.
10
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урките, които станаха известни с "благия" си нрав, не желая да ме обслужват по заведенията и хотелите (да вземат да ми се изплюят в яденето). Хубавото е, че вече ковид мерки няма и мога свободно да отида в Гърция, където нито ще ми съдерат кожата с цените, нито ще слушам урки по цял ден.
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е за хвалене, но положението е тежко, за тях без съмнение, но и за нас нищо светло не се очертава, заради "Тяхната война". Направиха я политиците европейска война, голяма грешка, сега остава да чакаме и да видим докъде ще стигне войната и нейните последици.
8
0
 
17
 
! Отговори
do 2 преди 1 година
на социални до другия сезон и чакат да се прибират в родината
7
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си намират работа и да остават тук. Лошо няма, дори напротив. Украйнският е близък до българския, така че ще научат бързо езика. Не ме е яд на хора, които си търсят работа и се опитват да бъдат полезни. Яд ме е на готованковци, които си мислят, че сме длъжни да им плащаме разходите. ОК, в началото бягаха от война и беше нормално да подадем ръка за известно време. Ако на мен ми се случи и аз бих искал да има някой, който да ми помогне. След няколко месеца обаче е време да запретват ръкави...
6
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво ще готвят тези пишман готвачи в кухнята? Борш, шчий и гречка ли? Отврат!
5
3
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И за нас наемите са високи, но държавата не ни плаща част от тях и други облаги също нямаме
4
5
 
20
 
! Отговори
гледайте преди 1 година
Филмът "Децата на Донбас" - истории от първо лице за войната в Източна Украйна.
3
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пианисти, екскурзоводи, рецептионистки, е поне една бачкаторка немали?