3.50 лв. за литър на обикновените дизел и бензин, има ли спекула?

Най-евтината цена за А95 е 3,32 лв., а за литър дизел – 3,43 лв.
21 юни 2022 16:38, Петя Славова
154
3.50 лв. за литър на обикновените дизел и бензин, има ли спекула?
Снимка: БГНЕС

Най-евтината цена за литър бензин А95 е 3,32 лв., а за литър дизел – 3,43 лв., предаде БГНЕС.

Цените за литър гориво на основните и най-големи бензиностанции в столицата варират. За литър бензин А95 потребителите плащат съответно между 3,32 лв. и 3,43 лв., а за литър обикновен дизел сумата достига от 3,43 лв. до 3,58 лв.

Очаква се от 1 юли т.г. да бъде прието намаление от 25 стотинки на цената за литър бензин и за литър обикновен дизел, като според управляващите това би трябвало да окаже благоприятен ефект върху шофьорите на МПС.

Според Румен Димитров очакваното намаление ще се отрази благоприятно на всички в България. Той шофира личния си автомобил почти всеки ден.

Още по темата

"Ние сме строители, всеки ден зареждаме. Сега зареждаме с капкомер. За 40 лева си ходих преди в провинцията, сега с 40 лева не мога да ида до обекта. На 3,49 лв. съм заредил дизел. Нормално ли е за един обикновен човек", попита той. Димитров сподели, че откакто горивата са поскъпнали кара по-рядко, но уточни, че много рядко използва и градският транспорт. Надеждата му е цената на горивото да падне.

Краси, друг шофьор, с когото БГНЕС разговаря, сподели, че никакво намаление няма да се усети. 3,50 лв. за бензин не е нормална цена, категоричен е той. Мъжът заяви, че не кара по-рядко, но се лишава от други работи.

"От всичко възможно. Абсолютно всичко възможно. Ние не можем да спрем да караме, защото такава ни е работата", каза той, като сподели, че всеки ден шофира. Той допълни, че за да кара лекия си автомобил плаща 3,50 лв. бензин и 3,50 лв. за нафта. "Да не говорим, че скъпата нафта е 4 лева", каза Краси. "Но имам и бус на дизел, така че всеки ден съм на бензиностанцията", каза още той.

Таксиметровият шофьор Марио Аврамов също е категоричен, че „тези 25 стотинки са абсолютно нищожни“ и няма да бъдат усетени в джоба на крайния потребител. Той сподели, че автомобилът му се движи на газ. "Преди зареждах газ на 80 стотинки, в момента зареждам на 1,60 лв., де факто ще зареждам на 1,40 лв.", подчерта Аврамов. Той сподели също така, че е спрял да шофира толкова често, както и че за лични работи използва градския транспорт – метро, автобус, тролей.

"С работата преди минавах по 250-300 км, сега минавам по 150 км, защото където ме оставят, там си стоя. Не ми е рентабилно. Много пъти се случва, примерно в центъра, има страшно много клиентела, много работа, аз стоя в "Младост", защото на мен това ми е пари да стигна до центъра празен", каза още Марио Аврамов.

В понеделник от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излязоха с официална позиция, в която заявяват, че органът няма правомощия за ценово регулиране, нито в нейната компетентност попада разследване на "спекула" и защита на потребителите.

Характерно за органите за защита на конкуренцията е да се намесват по отношение на повишаване на цените, само когато това е в резултат на забранено споразумение или на злоупотреба с господстващо положение, като контролът, който се осъществява, е последващ, заявиха още от КЗК. Позицията им дойде в отговор на изявления, съдържащи твърдение, че Комисия за защита на конкуренцията не изпълнява своите правомощия като не се намесва в ценообразуването при цените на горивата в страната.

В края на миналата седмица пък от "Демократична България" /ДБ/ поискаха да се създаде временна парламентарна комисия за обследване дейността на "Лукойл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
3
 
3
 
! Отговори
Падаря преди 1 година
При Тръмп и Бойко беше по-добре!
123
0
 
6
 
! Отговори
К1Д преди 1 година
Днес и западния нефт падна на цена 100$ ,а руския е 60$ . И в двете посоки си е чиста спекула ,но какво сатва с водородните технологии етилена и много други съществуващи технологии....Или Света наистина е превзет от алчни неуки кланове , картели и холдинги и душевно мерзските и болните им собственици ,които няма да се спрът докато не изтребят всичко живо на Земята....
122
1
 
1
 
! Отговори
Ааао преди 1 година
В Кралството е 1.90 вече така че чакайте повишение
121
0
 
1
 
! Отговори
Oooпс преди 1 година
Почвам да копая кладенец в двора. Надявам се да е петролен.
120
0
 
5
 
! Отговори
То е ясно преди 1 година
Спекула! Наредена от зайчарника!
119
2
 
4
 
! Отговори
Машала преди 1 година
Румен Гечев и някъв калфа сополаннко от ПП подкрепят това , това било демокрация и свободен пазар
118
0
 
4
 
! Отговори
Никой преди 1 година
Ето купих си колело и вече карам два дни в седмицата излиза,че държата губи от такива като мен а със сигурност вече са станали доста и от високата цена на горивото не печелят сега започват даже по много да губят
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не си спомням бензина да е бил някога евтин! В БГ винаги се е карало на газ,метан,олио...!
116
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време в цяла Коньовица( София) имаше три автомобила,па не сме умрели! Чист въздух,Витошка вода....,бяхме щастливи и здрави! Оставете си гондолите пред блока ,па си живейте! А тия от село,могат да си одат и с автобусо!
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари ли нямате бре ??? Ми тогава послушайте министъра на финансите и просто го д..... е !!!!
114
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами когато петрола от Русия първо се кара до Индия,а после пак през океана се доставя на Лукоил,а газът е шистов и минава през цяла Америка за да се втечни,натовари в Мексиканския залив и с кораби през океана да се докара до Гърция,да се катализира и по тръба да дойде в България,когато Европа купува въглища от Колумбия на инат на Русия,така ще бъде!
113
9
 
7
 
! Отговори
българин преди 1 година
в гърция е 1.85 евро.. сигурно и за там киро е виновен..
112
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спекула има на 100%,това е ясно на всички,преди 5 години петрола бе 150 долара-бензина 2,75 сега е 120долара а бензина 3.30.Въпроса е защо и кой,моето мнение е сценарий за нагнетяване на недоволство,чрез командно повишаване на цените.Това предполага картел,ръководен от определена партия или върхушка свързана с партия,която в момента не е на власт
111
0
 
4
 
! Отговори
Handel преди 1 година
"само когато това е в резултат на забранено споразумение или на злоупотреба с господстващо положение," Разбира се никой не би си и помислил, че Лукойл е в господстващо положение, той е просто абсолютен монополист. А това че цял куп величия от най-различни партии имат близки роднини на работа в Лукойл за заплати от по 30-40 хиляди лева на месец, е чисто съвпадение. Те просто са много големи специалисти.
110
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още нищо не сме видели. След няколко месеца иде зима, тогава ще ядем дръвцето. До студения период всичко ще е на макс,горива, храни и. т. н
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Карайте с олио бе дизелжиите в което са пържили картофки. Вземате олиото от заведенията на 50 ст за литър прецеждате го и карате. Преди 15 години олиото го купувах на 15 ст. Безинжиите умират от яд като мина с дизеларката и им замирише на пържени картофки. Олио има за всички Заведенията които пържат картофки са хиляди. Оставете ги безинжиите да си пият нафтата.
108
1
 
14
 
! Отговори
Кирил Петков преди 1 година
Ако остана на власт ви обещавам, че бевзинът няма да стане 5 лева, а 10 лева до края на годината! Промяната Продължава!
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А95 3,40 а не 3,30
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомнете си -Ако ви се вижда скъпо, братя за бога не купувайте!!!!
105
4
 
5
 
! Отговори
Няма спекула преди 1 година
Има руски интереси!