Не спасителите, а дисциплината на плажуващите е важна за безоблачна почивка

Имаме ли достатъчно спасители на плажа?
25 юни 2022 14:02, Петя Славова
13
Не спасителите, а дисциплината на плажуващите е важна за безоблачна почивка
Снимка: БГНЕС

За да бъде лятната почивка безоблачна, има ли достатъчно спасители по българското Черноморие? Темата коментира пред Нова тв Георги Есов, който е спасител от  35 години. Останал в професията, защото ден с ден не си прилича. И заради адреналина.

"Най-големите предизвикателства са човек да преодолее страха си, защото има една стара българска поговорка, че удавникът и за сламка се хваща, но при добра подготовка и при съгласувани дейности от поне 2-ма спасителя, затова всички сме по двама на пост, се превъзмогва този страх, особено след първия път", обяснява Георги Есов.

Още по темата

За него да си спасител е призвание и затова е притеснен, че няма кой да го наследи.

"Не мога да кажа, че е търсена професия, защото повече от 50% са мои колеги, които работят с мен, вече дълги години. Но за щастие всяка година идват по 5-6 млади момчета, които поне година - две изкарват тук. После си търсят препитанието в други държави", казва Георги Есов.

Въпреки това за този сезон има достатъчно желаещи.

Колкото и да са спасителите, важен момент е дисциплината на плажуващите. Както старшият спасител, така и по-младите му колеги споделят, че неведнъж се е стигало до проблеми.

"Едно детенце, което ние го извадихме, майка му разбра едва 30 мин. по-късно, че то е било спасено а то пътуваше вече за болницата. Тя е била в някакво заведение да пие бира", обяснява Георги Есов.

„Миналата година влезе човек с целта да си прави шега със спасителите. Викаше за помощ, при което двама колеги влязоха да му помогнат и после на брега се смя с другите си приятелчета”, разказва Добрин Добрев – спасител.

Именно затова спасителите съветват:

"Деца под 12 годишна възраст - задължително с родител във водата. Постоянно родителите да си гледат децата, да не ходят в близките заведения да пият кафета", казва Добрев.

"Ако може по-малко употреба на алкохол. Да не се хранят обилно и след това да влизат веднага във водата. Да съблюдават нашата флагова сигнализация. Нашите звукови сигнали със свирката - това е нашето единствено оръжие", казва Георги Есов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Спасителите да преди 1 година
бъдат въоръжени със снайпери.Влизането и излизането от морето да е по сигнал със сирена като сирената на националната служба за оповестяване-протяжен вой и старчески глас да съобщава кога да се влиза и излиза.Който не изпълнява,да бъде гръмван със снайпера(споко,да изстрелва спринцовка с упойка).Почиващите когато не са в морето да пеят песни и маршируват,може и без джапанки.Ред и дисциплина,за три нарушения на почиващия да се налагат три дни обществено полезен труд и порицание.
7
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Морето ни не е за къпане а за изхождане само вече
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Където има плаж без спасители е най-хубаво.... от един спасител.
5
5
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Абе *** ствойто повтаряне ,,панелката,, слон да ти го натакова. Панелните жилища са милиони пъти по устойчиви от новото строителство ,или пък кашонените жилища в сащ за милион долара , които първото торнадо ги заличава все едно не са съществували. Жалки комплексари. Приятна лятна ваканция на нормалните хора.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2- Да си щастлив с пари в джоба е богатство и го може всеки. Да си щастлив без пари е ПРЕСТИЖ и го могат малко хора. Щастливите без пари ще са щастливи и с пари, но тези изградили щастието си около пари ще бъдат ли щастливи и без пари? Някои хора са толкова бедни, че единственото, с което разполагат е пари. - Боб Марли
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Стой в панелката за най-евтино" - имам три панелки в Младост, София. (Най-любимото ми място на планетата защото съм роден в него.) Една на 5ти етаж с източно изложение за зимата и есента за да посрещам изгрева, една с южно изложение на четвърти за пролет и есен да си гледам Витоша докато вечерям. И една със западно на първи етаж под дърветата за да си почивам лятото. Децата до 35 годишна възраст трябва да осъзнаете, че живота не е въпрос на пари, а въпрос на вкус. ;)
2
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Скъпо ти е на морето. Стой в панелката за най-евтино." - мен ме кефи в панелката. Всички в панели могат да живеят и в къщи, но малко хора от къщи могат да живеят усмихнато в панели. Със съседите сме си приятели от деца и постоянно си правим гаргари едни с други. Мен съседа от втори етаж нарочно ме буди в 6 сутринта с тропане и викате, а аз нарочно му блъскам в тръбите на парното в 3 сутринта и му крещя "лягам си да ме събудиш в 6", а като се видим бири и смях по цяла вечер. В нас ми е най-яко.
1
7
 
6
 
! Отговори
Нямаш левче за WC ?! преди 1 година
Скъпо ти е на морето. Стой в панелката за най-евтино.