Ще се откаже ли българинът от почивка на морето заради скъпите горива?

През юни 2021 г. средната цена на бензин А-95 е била около 2.12 лв
Обновена: 25 юни 2022 12:23 | 25 юни 2022 12:20, Петя Славова
69
Ще се откаже ли българинът от почивка на морето заради скъпите горива?
Снимка: БГНЕС

Тазгодишното море излиза доста по-солено заради високите цени на горивата в сравнение с маналата година. През юни 2021 г. средната цена на бензин А-95 е била около 2.12 лв., което е далеч под моментните ставки на горивата. Отказват ли се хората от лятната почивка провери Антон Чавдаров.

Още по темата

Преди да замирише на море, обикновено мирише на бензин, а тази година на тежък харч за бензин. В момента горивата са с цени, които могат да съсипят всяка почивка или поне да я съкратят.   

"Миналата година бяхме на почивка 10 дни. Тази ще сме 7", разказа мъж, пътуващ за морето пред Нова тв.

"Казвам се Кирил и съм обикновен труженик. С тези цени на горивата едва ли ще може да стигнем от Благоевград до Черно море. Ще изберем по-близка локация", разказва мъжът.  

Живеещите в Югозападна България предпочитат до отидат на море в Гърция, защото им е по-близо. 25-те стотинки от правителството хората вече не намират за промоция. Струват им се капка бензин в празен резервоар.

За да свалят с някоя стотинка и със собствени умения, шофьорите признават, че планират да не настъпват газта към морето. Така пада средния разход, а от тях разбираме и за други хитрини за по-евтино пътуване.   

"Мога да ви кажа две, които не ги прилагам, защото колите са ми нови. Старите коли, които нямат модерни помпи, могат да се движат с използвано олио. Бензиновите коли могат да се карат с ракия", коментира един от летовниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието на предната нови но отговаря на въпроса
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да ви повярвам на глупава та пропагандна статийка, като предната Ви статийка показва много точно състоянието на българина - задръствания по пътя към морските курорти.
43
0
 
2
 
! Отговори
Док преди 1 година
В Гърция бензина е 5 лв, но газта преди две седмици беше 1.09 евро. Има едно приложение на Андроид Fuelo GR, има актуални цени на горивата по бензиностанциите в цяла Гърция.
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не си ме разбрал, имах предвид опашката на границата и че реално както казваш на никой който е тръгнал на там не му дреме ни за цените на горивата, ни за ония избушляци къде воюват и какво правят.
41
1
 
14
 
! Отговори
Лаб. Меринджей преди 1 година
Като гледам ще се откажат от нашето море. Само за пример - от Велико Търново до най-близкия плаж на Бяло море е с 70-80 км повече отколкото до Ахтопол. Ако сте от Южна България, някъде по на запад от Стара Загора, Бяло море е по-близо от Черно. За пари няма да говорим, то вече стана ясно, че там е по-евтино.
40
2
 
14
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Аз съм с 90 литра резервоар, нафта, харчи 10/100. В момента съм в Гърция на 350 км от София и съм изхарчил 1/4. Тоест кво ме интересува кво е пред гръцките бензиностанции? Аз имам за още 600 км!!!
39
6
 
10
 
! Отговори
Док преди 1 година
От 4 млн автомобила регистрирани в БГ, половината са брнзинови от които всички над 10 годишна възраст са на газ(около 95%). Та дори и изтърбушена бензинка на 20 години с газова трудно минава над 10л на 100км извънградско, което 14.50 - 15.00лв на 100км или от София до Китен и обратно са 1000км или 150 лв. Миналата година тая сметка е излизала 80-90 лв. Разликата от 60-70 лв е един лек обяд на плажа или храна за два дни от Лидл. Не виждам драма в цялата история.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Гърция бензина е 5 лв, опашката видя ли я? Но тези опашки са понеже ни спряха газа и санкциите работят в обратна посока. Хората се изнасят по гръцките плажове да размишляват как ще изкарат зимата.
37
2
 
5
 
! Отговори
Неа Перамос преди 1 година
Абе бих се отказал ама вече е късно - 7 ми ден съм на плаж в Гърция, 310 км от София. 50? апартамент на вечер
36
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците трябва да направят бензина 5 лева, та да се научат бугарските мacтии как се дават гаубици и снаряди на укрите! МАЧКАЙ MEKEPETO!
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Тракия колите са чувствително намалели. Не е като друга година са се извиват колони. Определо много хора пропускат мотето за уикенда.
34
6
 
3
 
! Отговори
SAS преди 1 година
Аз карам на електричество
33
6
 
16
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Реално цената на горивата е проблем за два типа хора - такива с фирми с голям автопарк и такива с реално ниски доходи около минимална заплата. За човек със среден доход,дето пътува до работа и обратно , текущата цена още не е проблем. Затова хората си пътуват, София е задръстена постоянно и т.н.
32
2
 
5
 
! Отговори
Ева си хитрия преди 1 година
Можел с олио, олиото 6 лева литъра, и ракия - минимум 6 лева отново!?!!?!? Още бая има да се дигне дизела и бензина, че да е по евтино да караш на олио или ракия. Друг вариант е рейс/влак за вълци единаци или за млади двойки, споделено пътуване и т.н
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Където и да отидем за 2 възрастни и деца над 11г трябва да се приготвят 3х.лв.Ще преоткрием ВИТОША? БАСЕЙН В СОФИЯ 100ЛВ.МОЖЕ ДА НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз да включае и още трима около мен.
29
4
 
29
 
! Отговори
Българин преди 1 година
За съжаление тази година ще пропусна морето. Отиване и връщане с колата ще ми излезе 300 лева, а цените там били...ден година храни. За четирима човека го сметнахме трябва да отделим 3000 лева за една седмица почивка.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 "Аз съм на панели със соларен контролер на оупън соурс..."__МОЛЯ ТЕ РАЗКРИЙ НИ ТАЙНАТА - КОЛКО Е ПЛОЩЩТА НА ПАНЕЛИТЕ ЩОТО МИ ОМРЪЗНА ДА МИ ГИ ЧУПЯТ КАТО СЕ РАЗМИНАМЕ!!
27
1
 
8
 
! Отговори
Не преди 1 година
Отивам на море при цена до 2 лв за литър бензин
26
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не би да не съществуват влакове? Хътуването към морето с влак е истински купон! Като бях на 20-28 редовно пътувахме с нощния влак на групи, вадехме тонколоните и пиенето във влака и почвахме партито! Дори сега като съм на 32 пътувам с влак. Опъвам краката, затварям очите и почивката започва. Престанете да робувате на автомобила, мързела и си спомнете колко е забавно да се запознаете с цяло купе хора! Цяла Европа пътува с влакове, до морето с чайката са 6-7 часа нощно време!