Чужденците ги няма по морето на юг, до 30% нагоре ще са цените

Дори не се надяваме на някаква печалба, признават hotelieri
30 юни 2022 12:45, Анисия Иванова
250

От 10 до 30% ще се повишат цените на туристическите пакети, прогнозират от туристическия бранш по Южното Черноморие. За тази година това ще е трето увеличение.

"Цените засега са 15-20% увеличени. Надяваме се за летния сезон някои цени да спрат да растат и да изкараме. Дори не се надяваме на някаква печалба, ние се надяваме да не бъдем на минус", коментира хотелиерът Веселин Налбантов от Слънчев бряг. Той оспорва оптимистичните прогнози за сезона.

"Туризмът няма да бъде добър тази година. И не поради някаква друга причина, а поради факта, че има война. Войната е по-страшна за хората от пандемията."

Налбантов твърди, че "за момента чужденците ги няма".

"Не мисля, че ще има друго увеличение на цените, освен ако не ни изненадат с нови цени на електричество, на вода. Всички сме обявили цени, завишили сме ги малко, но няма как да се справим със ситуацията по друг начин – около 20% е", пояснява Таня Желязкова, собственик на хотел в Лозенец.

"От 1 юли практика е, не само тази година, цените се вдигат. Другото увеличение, което очакваме от плануваните цени, вероятно е заради инфлацията", отбелязва Ваня Андонова от Туристическата камара в Приморско. Според нея ръстът ще е "от 10 до 30% на база миналогодишни цени".

"Няма сериозен хотелиер, който да е предоговарял с туроператори да увеличава цените. Туроператор да реагира, че пакетите са се увеличили, е много странно. Цените са договорени от предходната година. Договорените цени се продават в този размер, в който са подписани. Хотелиерът приема на тези цени всичките си гости", заяви пред БНР Елена Иванова, предсeдател на Съюза на собствениците.

"Не намирам логика да увеличаваме цените за българите спрямо цените, които са договорени за чуждите ни гости, независимо дали са от източни, или от западни пазари", допълни тя.

След две години отсъствие англичаните се върнаха в Слънчев бряг, не в мащаба до 2019 г., но всички пазари са представени в курорта, уточни Елена Иванова. По думите ѝ отливът на руски туристи не е свързан само с войната в Украйна.

"Руски туристи нямаме в последните 3-4 години. Руснаци има единствено и само по апартаментите, на които те са собственици."

90 на сто от хотелите, приютили бежанци, са ги изпратили на 1 юни, поясни Иванова. "Единици са хотелите, които могат да се похвалят, че са назначили украинци. В останалите хотели си работим с българи или с чужденци от други страни, но не и от Украйна.", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
31
 
7
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
И КОГА СТЕ ХОДИЛИ НА НАШЕТО МОРЕ ЧЕ СИ ИЗМИСЛЯТЕ ЦЕНИТЕ СЕ ПОВИШАВАТ НАВСЯКЪДЕ ЗАЩО НЕ СТАЧКУВАТЕ ЗА ВИСОКИТЕ ЦЕНИ В МАГАЗИНИТЕ ГОРИВОТО ДОХОДИТЕ А СТЕ ТРЪГНАЛИ ДА ОПЛЮВАТЕ БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ МРАЗЕЩИТЕ БЪЛГАРИЯ ДОКАТО ТАКА РАЗСЪЖДАВАТЕ ЩЕ СИ ЖИВЕЕТЕ В ТАЗИ СРЕДА ПРОМЕНЕТЕ СЕБЕ СИ МРАЗЕЩИТЕ БЪЛГАРИЯ ПРОМЕНЕТЕ СЕБЕ СИ
97
15
 
2
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
96 ЗА ГЪРЦИЯ ТИЯ ЛЪЖИ ГИ ПИШИ ДРУГАДЕ МНОГО ДОБРЕ ЗНАМ КАКВО Е И КОЛКО СТРУВА И КОЛКО Е КАЧЕСТВЕНО ЗАЩО ЛЪЖЕШ ГОЛЯМА ИЗЛАГАЦИЯ СИ 96
96
0
 
30
 
! Отговори
123 преди 1 година
Лошото е че вече става постоянна практика да се избягва нашето море. Име и авторитет се градят с години, а се разрушават за минути. Ходи разправя на българина че морето ни става за нещо, при положение че има алтернатива около нас и Гърция и Турция, Албания и тн. Много жалко. А ни беше хубаво морето. Всичко съсипаха. Аз за последно бях на черноморието 2007. Предпочитам Гърция. Явно не съм само аз.
95
15
 
4
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
ДО 101 ДА ВИ ЗАБРАНЯТ ДА ГЛАСУВАТЕ ВИЕ НЕ РАБОТИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ ИСКАМ РАЗНИ ЧИСТАЧИ БЕРАЧИ ДА ТИЧАТ И ГЛАСУВАТ ПЭРВО ЗА ЧАЛГАРИТЕ СЕГА ЗА ПОДМЯНАТА НЕ ИСКАМ ДА ГЛАСУВАТЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ 101 ХОДИ НА МОРЕ НА РИМИНИ И НА ПЛАНИНА НА ДОЛОМИТИТЕ НЕ ИДВАЙТЕ ТУК
94
2
 
23
 
! Отговори
Човек със пари преди 1 година
Какво да ви кажа бяхме на почивка в България на гьола със приятели преди години голям стрес и ужас некачествено обслужване лоша храна много скапан претъпкан хотел натоварващо пари за чадър ☔ шезлонг за паркинг скъпо на плажа скъпи здравни мобилни услуги повече не стъпили там само Албания и Гърция спокойно и тихо и качество.
93
1
 
24
 
! Отговори
морски преди 1 година
Тук командва ДС мафия. Това доведохте със скачането си. Толкова си можем-кражби и корупция безкрай!
92
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До човек със пари "Това мислят емигрантите за нас тук." Да си мислят каквото си искат. Имат право, нали е демокрация. По поста ти виждам, че определено образованието не е работило в България.
91
7
 
17
 
! Отговори
ДПС ГЕРБ преди 1 година
Важното е Пеевски да е парламента и да гълта милярди със ГЕРБ
90
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПИГОТВЕТЕ СИ ДВОЙКАТА С АЛЕКО НА НЕЯ НА ДЕН И ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ЕВТИНИЯТА ПРИ НАС!!!
89
22
 
12
 
! Отговори
Човек със пари преди 1 година
Важното е ГЕРБ ДПС да се върнат на власт. Още много ще страдаме от *** които ни управляват. Един приятел в Германия си тръгнал за България и се обадил на наш познат хайде за празниците да си отидем в България да се видим със близките да хапнем да пийнем. Той му отговорил махни ги тези в България те да луди че живеят там. Това мислят емигрантите за нас тук. Дайте пример кое в България работи нормално освен мафията. Лек ден
88
1
 
30
 
! Отговори
Човек със пари преди 1 година
Вече не може да стигнем дори румънците. 3 правителства имат в затвора. Много сме зле българите
87
1
 
33
 
! Отговори
Човек със пари преди 1 година
Който иска за Гърция да си изкара здравни карти за цялото семейство. Защото там са безплатни здравните услуги ако имате тези карти. Докато на българският гьол така наречен Черно море за най малкото ти искат 80 лв. Успех на всички очите на четири на българския гьол.
86
6
 
28
 
! Отговори
Човек със пари преди 1 година
Здравейте харесвам да си харча парите в Гърция защото съм сигурен че не отиват при мутрите и качеството на обслужване е страхотно никой не ми търси пари за чадър ☔ шезлонг паркинг никой не ме притеснява морето е чисто няма тоалетна хартия салфетки и превръзки със фекалии. Отделил съм 600 евро за 7 дена студиото е 50 евро на неа Санта. Няма такъв кеф. Успех на всички
85
4
 
40
 
! Отговори
Георги преди 1 година
В България вече не е евтино да се почива.. цените са изравнени с Гърция, а от Турция е по-скъпо със сигурност. Но цените не са основното. Човек отива да си почива. На нашето море като отидеш се започва - гъчканица, напрежение, мутреене, простотия. Изливат във водата какви ли не гадости, евтините плажове са мръсни.. Даваш едни пари колкото да кажеш, че си ходил на море. Но няма никаква почивка.. Остава ти само едно пиянство, а за хората с деца ти остава напрежението
84
2
 
59
 
! Отговори
Док преди 1 година
Керамоти ми е Китен. В момента в Китен - чадър - 7лв, шезлонг - 7лв. 2 шезлонга и чадър - 21 лв или 11 евро. Керамоти - на плажа - шезлонг и чадър безплатно, но с консумация от заведението. Бира 3.50, кафе 3.00, сандвич 4.00, вода 2.00. Да приемем, че сме решили да похарчим тези 11 евро. В Керамоти ще получите бира, сандвич, кафе и вода, освен сянката на плажа. В Китен ще получите само сянка. Е, къде е Киро на кирия?
83
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашенци също няма да ги има по морето докато цените са несъизмерими с доходите. Не може в Гърция 3 звезден хотел, чист, подреден с нови мебели да ми е 800 евро за 17 нощувки, а на нашето черноморие да е 2600-3000лв! Разлика от 1000лв само за хотел без храна итн. Отделно качеството на храната и обслужването е покъртителна тук, а цените ИЗОБЩО не са по-ниски. Е какво да правя на нашето море? Да броя плуващи фекали и да гледам бетон или в Гърция на чисто с италианска архитектура и хубава храна?
82
5
 
31
 
! Отговори
КОГАТО преди 1 година
Спре незаконното строителство ; Когато разрушат незаконните хотели ; Когато затворят заведения за престъпни измамнически практики ; Когато изгонят онези тъмните с царевицата ; Когато премахнат гн...сните сергий от курортите ; Когато спре да се излива кафява вода в морето..... ТОГАВА може да си помисля да почивам на нашето море. А ДО ТОГАВА В ГЪРЦИЯ
81
3
 
10
 
! Отговори
Бойно поле преди 1 година
....то е ясно за всички за какво е планувана нашата територия.....
80
5
 
21
 
! Отговори
морски преди 1 година
Спокоен е Сезона засега. Какво е за чудене освен нахалните безкрай хохли??
79
5
 
17
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
САМО В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИТЕ ХОДЯТ НА ХОТЕЛИ ПО МОРЕТО И НА ПЛАНИНА ПОСТРОЕНИ ОТ ТЕХНИТЕ ПАРИ