Чужденците ги няма по морето на юг, до 30% нагоре ще са цените

Дори не се надяваме на някаква печалба, признават hotelieri
30 юни 2022 12:45, Анисия Иванова
250

От 10 до 30% ще се повишат цените на туристическите пакети, прогнозират от туристическия бранш по Южното Черноморие. За тази година това ще е трето увеличение.

"Цените засега са 15-20% увеличени. Надяваме се за летния сезон някои цени да спрат да растат и да изкараме. Дори не се надяваме на някаква печалба, ние се надяваме да не бъдем на минус", коментира хотелиерът Веселин Налбантов от Слънчев бряг. Той оспорва оптимистичните прогнози за сезона.

"Туризмът няма да бъде добър тази година. И не поради някаква друга причина, а поради факта, че има война. Войната е по-страшна за хората от пандемията."

Налбантов твърди, че "за момента чужденците ги няма".

"Не мисля, че ще има друго увеличение на цените, освен ако не ни изненадат с нови цени на електричество, на вода. Всички сме обявили цени, завишили сме ги малко, но няма как да се справим със ситуацията по друг начин – около 20% е", пояснява Таня Желязкова, собственик на хотел в Лозенец.

"От 1 юли практика е, не само тази година, цените се вдигат. Другото увеличение, което очакваме от плануваните цени, вероятно е заради инфлацията", отбелязва Ваня Андонова от Туристическата камара в Приморско. Според нея ръстът ще е "от 10 до 30% на база миналогодишни цени".

"Няма сериозен хотелиер, който да е предоговарял с туроператори да увеличава цените. Туроператор да реагира, че пакетите са се увеличили, е много странно. Цените са договорени от предходната година. Договорените цени се продават в този размер, в който са подписани. Хотелиерът приема на тези цени всичките си гости", заяви пред БНР Елена Иванова, предсeдател на Съюза на собствениците.

"Не намирам логика да увеличаваме цените за българите спрямо цените, които са договорени за чуждите ни гости, независимо дали са от източни, или от западни пазари", допълни тя.

След две години отсъствие англичаните се върнаха в Слънчев бряг, не в мащаба до 2019 г., но всички пазари са представени в курорта, уточни Елена Иванова. По думите ѝ отливът на руски туристи не е свързан само с войната в Украйна.

"Руски туристи нямаме в последните 3-4 години. Руснаци има единствено и само по апартаментите, на които те са собственици."

90 на сто от хотелите, приютили бежанци, са ги изпратили на 1 юни, поясни Иванова. "Единици са хотелите, които могат да се похвалят, че са назначили украинци. В останалите хотели си работим с българи или с чужденци от други страни, но не и от Украйна.", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
50
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Българи, ходете на море в България! Колкото и да ви е трудно финансово.
37
2
 
46
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Чужденците не идват, защото вече знаят що за продукт предлагаме. Семейството ми следващия месец отиваме в Хърватия, а края на август в Гърция. За колко се нощува в Хърватия ли - в Кранево има значително по-скъпи нощувки!! Винаги бих дал някой лев отгоре, но да знам, че ще си почиваме истински без дивотиите по нашето, море - а тези да си вдигат цените ако искат и със 100%, всяка година все по малко чужденци и българи ще идват. Каквото повикало, такова се обадило, казват старите хора!
36
2
 
24
 
! Отговори
Женакоято прави хляб преди 1 година
Връщайте ковид мерките,че да оправдаете липсата на туристи,а и да не са на загуба хотелиерите барем вземат нещо от държавата по тази линия
35
10
 
34
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Много се радвам че ги няма наглите руснаци и украинци и врещящите им хлапета. Хич да не се връщат!
34
3
 
13
 
! Отговори
почивка преди 1 година
течението върви от север на юг, така че не очаквайте макар и привидна кристална чистота по южното. друго си е дуранкулак, шабла, каварна. там поне се почива.
33
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мина онова време на желязната завеса когато, не можехме да си покажем носа навън!когато всеки западногерманец носеше под мишнизата по една машина със валутата сикогато червоморието беше източник на западна валута и стоки, прозорец към светаКогато ние гларусите правихме бройки с чужденки като спомени за цял животкогато местните жители -*** даваха квартири под наем и печелеха пари
32
5
 
32
 
! Отговори
1-н преди 1 година
Един леф не давам на родни тарикати, нито си падам да плувам в кафяви субстанции. Ако има уфси да ги дерат до голо, нека се кефят на избиваните фекални води, без мен
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30% са малко, 70...80% да има, то от имане глава не боли!
30
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много си ни е хубаво морето. Високи ще са цените, всичко се бута в населените места, ами ходете по дивите плажове бе, нали не давате да се строи и БГ да печели от туризъм и да има работа. Колко много са дивите плажове и празни. Ай са ВИ скъпо???
29
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има приятни места по нашето море. Вече изкарахме над месец в Гърция (предимно дистанционно си работихме от Лефкада, но имаше и активна почивка). Ще идем до някой хубав спокоен луксозен бутиков хотел. Има доста такива, където си далеч от чалгарите с осмата употреба Кайен-и. Прочее, тях ги няма много-много на морето, за повечето са слугинаж и затънаха в кредити и дългове.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идиотска статия с идиотско заглавие
27
0
 
5
 
! Отговори
Баце Руския преди 1 година
А...о
26
15
 
9
 
! Отговори
и те така преди 1 година
ние че одиме у гръчко да пълним безплатно шишета със сокове и да муаме сланина , сирене , доматки и лучец на плажо . че се снимаме пред некой хотел и че се фалиме у фейсо - е те тука беме .
25
3
 
42
 
! Отговори
АнонимеНъ преди 1 година
Те и българите ги няма! Не знам кой нормален ще отиде да се къпе в отпадни води, и да се върне с един куп болести, хел пък ако е с деца.
24
5
 
6
 
! Отговори
Нефаксиниран преди 1 година
Най дрън,какво общо има Ковид с морето?Моля хипохондрии да не коментират
23
3
 
48
 
! Отговори
Българин преди 1 година
За съжаление заради високите цени и инфлация няма да мога да отида на морето ! Яд ме е че детето си няма да мога да заведа . И предвид че работим и двамата с жена ми и не можем да си спестим, ни за един *** ремонт нито да отидем на почивка като нормални хора направо ми иде да стягам куфара... ама не за морето !
22
1
 
32
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Ей ***,ти къде искаш да ходим?България е синонимна мизерия и мръсотия.Пижелавам фалит на всички хотели.
21
4
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Майната им на чужденците :)))
20
9
 
27
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
Идваха половин милион руснаци и надписи на руски език имаше.Сега Киро да ви плаща от нашите пари за украинците .
19
20
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
А в Гърция искат ли някакви ковид сертификати и има ли ковид мерки? Защото ако има, ясна е работата защо толкова евтино. Вчера чух, че в Гърция страшно много случаи на ковид, въпреки почти 80% ваксинира население. При това положение не ми хвали Гърция.