Опашки по бензиностанции заради по-евтиното с 25 ст. на литър гориво

Остават някои неясноти по прилагането на отстъпката, алармират от бранша
10 юли 2022 09:50, Петя Славова
226
Опашки по бензиностанции заради по-евтиното с 25 ст. на литър гориво
Снимка: БГНЕС

Вече пълним резервоарите на колите си с 25 стотинки по-малко на литър гориво. По тази причина от рано тази сутрин се извиха опашки пред голяма част от бензиностанциите. Шофьорите се възползват от отстъпката, но водачите на лизингови коли могат също да го направят, само ако в малкия талон е вписано тяхното име.

Има обаче неясноти по прилагането на отстъпката.

Още по темата

Има автомобили с чужди номера, които са със собственици българи, има автомобили, дадени с договор от фирма към физическо лице, които не е уточнено какво правим с тях, каза пред БНТ Венцислав Пенгезов, собственик на бензиностанция.

В много от големите вериги, освен компенсацията от 25 ст. се добавят и отстъпките, които досега са били предлагани на клиентите.

Не всички бензиностанции са задължени да прилагат отстъпката. Малките например, имат резерви заради голямата административна тежест при отчитането на продадените горива пред НАП. Те трябва да изготвят три вида отчет за Приходната агенция, а държавата ще им възстанови парите от отстъпката 40 дни след представянето им.

Бензиностанцията, в която работи Даниела Драганчева, не е част от големите вериги и не предлага отстъпката.

Трябва много пари в наличност да имаме, защото не се знае кога ще се плати тази отстъпка за тях. Доста хора питат и като нямам отстъпка, те ходят на голяма бензиностанция. Мисля че ще изгубим доста клиенти, каза Даниела.

Според петролната и газова асоциация, мярката е работеща.

 За срока, в който бе внедрена мярката от тази държавна помощ, за две седмици, за периода, в който беше обявена - не повече от 6 месеца, това беше най-доброто възможно. А относно бъдещето, дали могат да се мислят други варианти под формата на ваучери, под формата на пряко подпомагане на целеви групи, да, възможно е, обясни Живодар Терзиев - председател на Българската петролна и газова асоциация.

Общо 150 млн. лв. са предвидени в бюджета по тази мярка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А доволен ли си от него... Отдавна ли го имаш. Аз също исках да си взема шевролет, защото са на добри цени, ама много противоречиви мнения чета. Някои много ги оплюват. Иначе 10 лева на 100 е супер
140
1
 
3
 
! Отговори
До 165 преди 1 година
1,6 е двигателя.Средно ми излизаше досега 15 лв на 100 км при 1,55 лв на литър газ.Сега с намалението ще ми излиза по 9-10 лв.И то смесено.Само извънградско ако си карам по 90 км/ч пада разхода още. Определено си струва.Уредбата ми струваше 900 лв миналата година. Газов инжекцион.
139
2
 
3
 
! Отговори
До 164 Деян преди 1 година
Е къде го видя този дизел на по 2.80лв литъра, та това и преди намалението?
138
9
 
8
 
! Отговори
Райко преди 1 година
Хахаха газа е левче. Пълня за 40 кинта догоре. Комшията завижда, неговия голф на дизел. Хак да ви е на нафтажиите сега. Аз съм доволен. Браво на христо иванов за отстъпката
137
3
 
5
 
! Отговори
До 160 преди 1 година
Ами смятай-сега газът като е 1 лв с отстъпката,а може и още да падне, то ще минаваш 100 смятай за 10 лв.На бензин няма да е по-малко от 25 лв.Т.е при 10 хиляди км на годината пробег ще си избиеш парите за година и половина. После все ще си на кяр.
136
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Круза с какъв мотор е 1.4 или 1.8 и примерно колко ти харчи на газ и на бензин на магистрала с 140. Отдавна ли сложи газовата и на каква цена
135
4
 
1
 
! Отговори
Деян преди 1 година
Аз зареждам хубав дизел на 2.80 лв и резервоара ми е пълен и не ме вълнуват никакви опашки на някакви си смешни намаления от по 25 ст литъра
134
1
 
5
 
! Отговори
До 162 преди 1 година
Глупости в цяла Европа има и коли на газ .Не случайно в справката за цени на горивата по държави дават и колко е цената на LPG,т.е газа.
133
2
 
2
 
! Отговори
До 160 преди 1 година
Шевролет Круз 2011г.Почти няма разлика като я карам на бензин и газ. Ама на газ сега ще е поне три пъти по-евтино.
132
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имах едно старо ауди, когато бех тийн, беше с бензин и газ, та карах на газ, без малко да загина под един мост :))) Запали се и бързо излязах, след минути гръмна :)))
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква кола караш с газчицата. Защото по новите е проблемно. Трябвало скъпи , които да контолират компютъра и кога ще избия тези 2400 лева дето ми искат, като аз карам по 10 хиляди средно на година.
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мирише ми на нови схеми и документни измами . На педрсе кубиков скутер тон бензин . Например .бензунджийчетас пак ще захлебят .
129
0
 
10
 
! Отговори
До 157 преди 1 година
Брей-и защо тогава регистрират в КАТ коли на газ,щом са толкова опасни?То ако беше така както казваш изобщо нямаше да позволят такива коли да се движат .
128
8
 
3
 
! Отговори
Шофьор на бензин преди 1 година
До АнонименЕ ти не можеш да сравняваш пътуването на газ с нормално гориво. Това, че бай *** би предпочел да му избухне колата пред това да плаща нормални цени си е нашенски проблем.
127
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако сте дилъри под протекцията на полицията, ще изкарвате много пари, но вие работите за стинки, тъй че горивата са ви скъпи :))) Аз не мога да си обясня, че повечето немат пари дори за храна, обаче задължително требва да имат трошка :))
126
0
 
23
 
! Отговори
голю босев преди 1 година
Днес опашката за бензин е до магазина за хляб. След месец опашката за хляб ще е до бензиностанцията. Имате два месеца да поумнеете. Ако ли не, ще живеете по опашки.
125
2
 
5
 
! Отговори
До 151 преди 1 година
Какво минало?На една бензиностанция газът е по 1,21 лв.С отстъпката 96 стотинки.
124
0
 
8
 
! Отговори
С водка преди 1 година
В село пет могили е имало сбиване в местна бензиностанция за евтиното гориво. На място са изпратени екипи на пожарната и местната полиция. Няма данни за пострадали. Както и за наличие на бензиностанция в селото.
123
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера пък аз отивам на Зарата в Стара Загора и хоп изненада. Вдигнали метана с 37 стотинки , преди да започнат да дават отстъпка от 25 стотинки. КГ метан с отстъпката е 3.60, а преди година беше 1.50 за кг
122
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През к...ми е за мижаавата ви отстъпка.Махайте руснаците от Лукойл и да се работи с петрол от Ирак и Иран като преди.Румънците ги изгониха отдавна.