Опашки по бензиностанции заради по-евтиното с 25 ст. на литър гориво

Остават някои неясноти по прилагането на отстъпката, алармират от бранша
10 юли 2022 09:50, Петя Славова
226
Опашки по бензиностанции заради по-евтиното с 25 ст. на литър гориво
Снимка: БГНЕС

Вече пълним резервоарите на колите си с 25 стотинки по-малко на литър гориво. По тази причина от рано тази сутрин се извиха опашки пред голяма част от бензиностанциите. Шофьорите се възползват от отстъпката, но водачите на лизингови коли могат също да го направят, само ако в малкия талон е вписано тяхното име.

Има обаче неясноти по прилагането на отстъпката.

Още по темата

Има автомобили с чужди номера, които са със собственици българи, има автомобили, дадени с договор от фирма към физическо лице, които не е уточнено какво правим с тях, каза пред БНТ Венцислав Пенгезов, собственик на бензиностанция.

В много от големите вериги, освен компенсацията от 25 ст. се добавят и отстъпките, които досега са били предлагани на клиентите.

Не всички бензиностанции са задължени да прилагат отстъпката. Малките например, имат резерви заради голямата административна тежест при отчитането на продадените горива пред НАП. Те трябва да изготвят три вида отчет за Приходната агенция, а държавата ще им възстанови парите от отстъпката 40 дни след представянето им.

Бензиностанцията, в която работи Даниела Драганчева, не е част от големите вериги и не предлага отстъпката.

Трябва много пари в наличност да имаме, защото не се знае кога ще се плати тази отстъпка за тях. Доста хора питат и като нямам отстъпка, те ходят на голяма бензиностанция. Мисля че ще изгубим доста клиенти, каза Даниела.

Според петролната и газова асоциация, мярката е работеща.

 За срока, в който бе внедрена мярката от тази държавна помощ, за две седмици, за периода, в който беше обявена - не повече от 6 месеца, това беше най-доброто възможно. А относно бъдещето, дали могат да се мислят други варианти под формата на ваучери, под формата на пряко подпомагане на целеви групи, да, възможно е, обясни Живодар Терзиев - председател на Българската петролна и газова асоциация.

Общо 150 млн. лв. са предвидени в бюджета по тази мярка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
3
 
! Отговори
До 94 преди 1 година
До 94, аба умник такъв. Аз съм български гражданин живеещ в по голямата си част в чужбина. Идвам с колата си в БГ. Амма че си. От коя забутана част на България си?
80
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Успех на господин Кирил Петков
79
0
 
3
 
! Отговори
?!? преди 1 година
До Анонимен 77А, защо регистрацията ти е чужда? Предполагам, че заради камерите за скорост, за да не те глобяват за превишение на скоростта нали? Правиш се на тарикат, а сега ревеш за едни 25 ст.
78
0
 
7
 
! Отговори
Таня до 87 преди 1 година
В Бизнес Парка всеки ден е борба за щепсела :)
77
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купете си електрички. Ама ви миришат чорапите . Мхаха . Ние богатите караме тесли и хибриди.
76
0
 
6
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 1 година
ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ има достатъчно отстъпки. Може и да не карат коли, ако не им стигат парите. Аз взимам малко над средната пенсия, защото съм работил ТЕЖЪК физически труд от Първа и Втора категория, но нямам кола. Картата ми за градски транспорт е 8 лв на месец- всички линии плюс метро. За влака плащам половин цена. За какво мие кола? Само разходи за гориво, гуми, ремонти, данъци, застраховки и т.н. Аз вече не бързам заникъде, времето бърза срещу мен :)
75
3
 
0
 
! Отговори
До 78 преди 1 година
Дам, пълно е със задръстени хора. Отдавна спрях да им обръщам внимание. Всички са големи разбирачи, ама няма нито един да си е взел ел. кола и да е недоволен.
74
1
 
6
 
! Отговори
Стартъп умно красив преди 1 година
Да раздават и ароматизатор елха с лика на Киро
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бaрдaка става пълен. Мaлoумни решения.
72
1
 
12
 
! Отговори
до 79 преди 1 година
Отдавна го е задминал! Жан беше Жертва на костовистите и заговор срещу него за да могат да пуснат приватизацията (разграбването) Киро е агент на същите които унищожиха Жан! Вредния потенциал е в 10-ки пъти по-голям, а вече го е разгърнал наполовина!
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това какъв ц..ървул и бедняк трябва да си за да се молиш на няколко го за 25 ст???
70
5
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Тарикати Българи се правят че не са разбрали , а е Просто - 25 стотинки отстъпка за всеки Български Гражданин със собствен автомобил - показваш талона и лична карта и О Боже - получаваш я . Виждам че вече са се наредили тарикати с английски номера и Фирмени Автомобили - като Убиеца - Хора , не ни пречете на нас Простите .
69
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навсякъде опашки в София за бензин, тук в Слънчев бряг пък се редят на опашка да влязат в ресторант където предястието е 10лв а основното ястие 30 лв. Всеки си гони приоритетите
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
имам тротинетка. но пък е индивидуално превозно средство и е само за градско/селско . за селско моята не става - трябва си нещо с ресори там. зимата също не е много ок ( студ)
67
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В историята ще влезе Кирчо до Жан Виденов.
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой знае ли дали отстъпката важи за коли с чужда регистрация?
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 70Няма смисъл да ходиш някаде с кола на работа, освен на почивка и да си даваш половината пари за гориво, но така е в БГ :))) Има работодатели които ти осигоряват транспорт, има и такива, които не ти го осигуряват :))
64
0
 
4
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Аз чакам опашки по зарядните станции откакто имам кола, а те сега за ден-два голям проблем :)
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дядо ти знае ли , че не е добре да си хаби остатъка от живота в разходки от надежда до дондуков. 4 часа ли му отнема пътя, за да спести 20 стотинки, защото в София картата за градския транспорт за пенсионерите е 8 лева на месец или по 25 ст на ден.
62
1
 
7
 
! Отговори
Острие на ПП преди 1 година
Пълнят се бидони и се носят икони с лика на Кокорчо