Опашки по бензиностанции заради по-евтиното с 25 ст. на литър гориво

Остават някои неясноти по прилагането на отстъпката, алармират от бранша
10 юли 2022 09:50, Петя Славова
226
Опашки по бензиностанции заради по-евтиното с 25 ст. на литър гориво
Снимка: БГНЕС

Вече пълним резервоарите на колите си с 25 стотинки по-малко на литър гориво. По тази причина от рано тази сутрин се извиха опашки пред голяма част от бензиностанциите. Шофьорите се възползват от отстъпката, но водачите на лизингови коли могат също да го направят, само ако в малкия талон е вписано тяхното име.

Има обаче неясноти по прилагането на отстъпката.

Още по темата

Има автомобили с чужди номера, които са със собственици българи, има автомобили, дадени с договор от фирма към физическо лице, които не е уточнено какво правим с тях, каза пред БНТ Венцислав Пенгезов, собственик на бензиностанция.

В много от големите вериги, освен компенсацията от 25 ст. се добавят и отстъпките, които досега са били предлагани на клиентите.

Не всички бензиностанции са задължени да прилагат отстъпката. Малките например, имат резерви заради голямата административна тежест при отчитането на продадените горива пред НАП. Те трябва да изготвят три вида отчет за Приходната агенция, а държавата ще им възстанови парите от отстъпката 40 дни след представянето им.

Бензиностанцията, в която работи Даниела Драганчева, не е част от големите вериги и не предлага отстъпката.

Трябва много пари в наличност да имаме, защото не се знае кога ще се плати тази отстъпка за тях. Доста хора питат и като нямам отстъпка, те ходят на голяма бензиностанция. Мисля че ще изгубим доста клиенти, каза Даниела.

Според петролната и газова асоциация, мярката е работеща.

 За срока, в който бе внедрена мярката от тази държавна помощ, за две седмици, за периода, в който беше обявена - не повече от 6 месеца, това беше най-доброто възможно. А относно бъдещето, дали могат да се мислят други варианти под формата на ваучери, под формата на пряко подпомагане на целеви групи, да, възможно е, обясни Живодар Терзиев - председател на Българската петролна и газова асоциация.

Общо 150 млн. лв. са предвидени в бюджета по тази мярка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
9
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
Кире ти ли си или баща ти??? 1500 лв на година ако ти е отстъпката, значи даваш към 200 000лв на година за газ!!! Я вземи си обуй чорапите и си лягай, щото ако съдиш по себе си за лъжите си, тук безмозъчните са малко!
20
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 19, ами преди година нямаше война започната от твоя любим Путин, която повиши цените на горивата в цял свят, а не само в България! И в Гърция не бяха вижали бензин по 3,60 евро, ама тая година видяха, без да имат Промяна! Айде да си малко по-адекватен
19
4
 
19
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Тези "харвардски ко пелета во гласе с КУРнито се подиграха с хората..... За 50 л. спестяването е 12,50 ?!?!?!? Е,И ??? Ба си прозтият народец....
18
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aбе оказа се че мярката на правителството е съвсем правилна и работеща, щом има такъв интерес и вчера се извиха такива опашки, че даже оставих за днес да зареждам! Плювачите нямат насищане, но когато нещо е правилно, дори и те не могат да го отрекат
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такава промяна дават ти дизел на 3.30 с отстъпката и ти се редиш на опашки, а само преди година дизела без промяна беше по 2 лева
16
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора много сте пр()сти! Те направиха бензина 3.70, при условие че реалната му цена трябва да е 2.50 за литър, после ви дават 25 стотинки и де факто го правят 3.55, т.е. пак с 1 лев отгоре, но вие сте доволни. Седите на опашки по цял час за да спестите 3 лева, а те ви цакат с лъвче на всеки литър, т е. поне с 50 лева на зареждане. И вие сте доволни? Е наистина сте пр()сти. Заслужавате си управляващите!
15
7
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
На мен заради отстъпките ще ми излезе с 1500 лв по-евтино на година да карам на газ.Не са малко пари.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съседа ченгесай на бензиностанция не съм го виждал,но за сметка на това не си гаси колата, даже я държи по два часа да работи на място в жегите,да му е хладничко,да не се стопи. Обича си лукса и с ниската заплатка успява да го постигне.
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената се определя от търсенето и не Киро е виновен, навсякъде е дебело. В Германия има добре развита железница и транспорт и всички се възползват от 9 Евро месечна карта. Няма такова нещо, като в БГ навсякъде с колата дори и да са 300м. Бай *** така е свикнал, паркира до асансьора и с кола до павилиона за цигари.
12
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Псувате руснаците, псувате американците, правите се на най-великите, а после чакате за 25ст. помощ като послушни овце. Много загубеняшки манталитет
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз помислих,че бинджинът станал 25ст, пък то било само намаление..значи пак с ще карам колелото
10
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди войната пълнех нафталин до горе за 90-100 лева. Сега пълня нафталин до горе за 150-160 лева. Почти двойно. Отстъпка от 10 лева не ми покрива разликата. Правителството с неадекватните си решения ми бърка в джоба и налива пари на Путин. После същото правителство ми бърка в джоба и ми връща ресто?!? Кирооооу - чемодан, вокзал, Кравард! Да иде да си доучи, че нищо не е научил!
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си продадох 2-те коли, да му мислят тези които взимат заеми за да се правят на тарикати :))
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълна пародия е това нещо. Недомислено и държавата плаща най-вече на богатите. Този с джипа за 200 бона дето харчи 20/100 ще намаже повече от този с форда за 5 бона дето се мъчи с 1000 лв заплата. А държавата плаща и за двамата. Идеята на социалното подпомагане е парите да отиват за бедните,а не за всички
7
3
 
6
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Някой трупат кюлчетата в чекмеджета, други се излагат за 25 стотинки. СДС, СДС, СДС, ураааа!
6
0
 
5
 
! Отговори
Фют преди 1 година
Юрушшш, Ган_ьо на евтината нафта, че кадъната няма да я возиш на градскио транспорт я. Тая талига не си я купил да седи закопана в градинката пред блока.
5
4
 
18
 
! Отговори
Капитан Линч преди 1 година
Измамата продължава! Киро вдигна цените с 2 лева, сега ако покажете 2 папки документи ще ву върбат 20 ст. честито! Време е !
4
4
 
19
 
! Отговори
Евроатлант преди 1 година
Айде богати евроатлантици зареждайте евтино руско гориво муахахаха
3
1
 
11
 
! Отговори
Бензинджия преди 1 година
Щяха се изтрепат вчера,с колегата 12 часа не седнахме да зареждаме материала.
2
0
 
9
 
! Отговори
Пародия на държава преди 1 година
И д и О О И ти Сър.