Зареждаме гориво с отстъпка, но бензиностанции с проблеми при прилагането на мярката

От НАП още не са отговорили на запитванията им
12 юли 2022 08:20, Петя Славова
36
Зареждаме гориво с отстъпка, но бензиностанции с проблеми при прилагането на мярката
Снимка: БГНЕС

От няколко дни вече е в сила отстъпката от 25 ст. за литър гориво. От нея могат да се възползват всички шофьори на лични автомобили.

Собственици на бензиностанции в района на Велико Търново обаче заявиха, че има проблеми при прилагането на отстъпката, което сериозно ги затруднява. Причината, по думите им е, в проблеми със софтуера.

Подобна ситуация не просто забавя работата им, но и клиенти се отказват да зареждат автомобилите си при тях, а собствениците се опасяват, че няма да получат в законовия срок, парите от отстъпката, които вече начисляват.

Марин Песаров управлява малка бензиностанция в Горна Оряховица. Казва пред БНТ, че от събота до днес софтуерът, с който отчитат начислената отстъпка от 25 ст. няколко пъти създавал проблеми при въвеждането на регистрационните номера на автомобилите, което е задължително при подаването на документите към НАП.

Още по темата

"Появиха се проблеми със зареждането на природния газ. Тази бележка, която не изписва номера на автомобила, ние не можем да я запишем в протокола, за да си получим обратно отстъпката, която клиента, така или иначе не я е заплатил.!", разказва Песаров.

От НАП още не са дали отговор каква е причината за софтуерния проблем и дали бележките, на които не са отразени регистрационните номера на автомобилите, ще бъдат признати. Друг проблем тук е, че за да обслужват бързо клиентите си по новата мярка се наложило да назначат още един служител, при това без да е ясно какво ще се случи когато парите по програмата свършат.

"Трябва още един човек да назначим на работа, който да се занимава специално с попълването на данните на автомобила в офиса. Другият проблем, който ще бъде, е когато свършат парите, които са гласувани от бюджета. Нямаме яснота до кога ще можем да ги ползваме и това, че са свършили парите от бюджета. Има известен риск, защото ние, в някои случаи не получаваме пълната сума, не можем да я докладваме в данъчната декларация към НАП, своевременно тази отстъпка излиза от нашия джоб.", обяснява още Песаров.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев заяви пред БНТ, че регламентът за прилагане на мярката е възможно най- опростения и ефективен за всички страни.

"Т.е. не се налагат никакви промени в електронните системи с фискална памет от една страна, от друга страна няма тази тежка работа, която беше предвидена в първоначалната версия на схемата, т.е. да се взима личната карта на човек, да се въвежда личната карта на човека, нещо, което много щеше да затрудни ситуацията. Това, което сега се прави е нещо много простичко." - смята Бенчев.

Светослав Бенчев заяви още, че държавната отстъпка за горивата ще продължи най-много шест месеца.

"Важното е да се каже, че тенденцията успокои цените и ги остави на тези нива, които ги виждаме и се надяваме те да останат до края на месеца. Нека да видим пазарите. Ако тенденциите вървят надолу, няма причина и при нас да не се усети на колонките.", казва той.

От Българската петролна и газова асоциация мярката посочиха, че мярката е добра, а цените на горивата у нас все още са най-ниски спрямо другите държави в Европейския съюз. Други експерти пък съобщават, че са най-високи за покупателната възможност на българина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петрола е 103 долара за барелВ България се вихри спекула с горивата, от която печелят всички по веригата , а най много печели държавата, а народа плаща!тези 25 стотинки са за замазване на далавератаМиналата година при 120 долара за барел цената беше около2.50 - 2.70 лева, а сега прицена 100 долара горивата са около 3.50 лева
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахаха когато вдигат няма никакви проблеми но когато идва реда за намаление винаги реват :) Егати кожодерите -_-
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Автогазта или LPG e еко гориво. Правилно там падна толкова цената. Тези с димящите дизели трябва да плащат по 4 кинта за нафта да мирясат. Аз съм с осемцилинров газ - бензин и ми гори 12 газ или 12 левчета на 100 километра. Супер ми е
16
1
 
2
 
! Отговори
Предприемач преди 1 година
Няма проблем с отстъпките. Всички големи вериги дават. Заредих няколко пъти от петък насам. Както пишат, най- доволно падна газта. От 1.55 на 1 лв. почти навсякъде.
15
1
 
5
 
! Отговори
Ламби преди 1 година
Ако някой не е разбрал - тези "отстъпки" ще ги платим от данъците си. А страничен ефект (пак отрицателен, разбира се) е, че се нарушава пазарния принцип. На практика се субсидират търговците на горива и големите потребители, а го духа масовият данъкоплатец
14
4
 
2
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Не са глупости. Намалиха газта с почти 50 процента. Страхотна мярка и браво на властта. Слагайте си газови уредби и не ревете. Или с колело хахахах
13
1
 
2
 
! Отговори
Умберто Жеко преди 1 година
Ама който не е доволен да зарежда без отстъпки. Аз съм на LPG и ми намалиха газта с 55 стотинки- 30 акциз и 25 държавна помощ. ДОВОЛЕН СЪМ И ЗАРЕЖДАМ ГАЗ НА ПОД ЛЕВЧЕ
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо какви са тези глупости с отстъпката? Да вземат да смъкнат цената на горивата под 2.50, каквато би трябвало да е реално!!!
11
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недоумявам каква е тази истерия с отстъпката... С клиентска карта на Шел имах отстъпка 15ст. за премиум горивата им. И все още има. Бонус към това 15% кешбек, ако платиш с Мастъркард голд или платинум. И горивото ми излиза на доста сносна цена. Откровено казано, слабо ме вълнуват сиваците, получаващи пари на ръка и незнаещи що е то кешбек и кредитна карта, да ми лаят как нямали отстъпка на най-евтиното гориво в ЕС, което е у нас. Нямате пари, НЕ карате коли. Просто е.
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А сега като на власт е Киро Тиквата как са цените, намаляват или се увеличават, а?
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много бих се учудил, ако беше без проблеми за проблемната нация! Всички други го правят без проблеми, само България с проблеми! Започвам да си мисля за някакъв геннен дефект на някои нации, а може би или сигурно на българите!
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко трябва да си изпаднал за да висиш пред някаква бензиностанция като клошар и да се молиш за 25 ст??
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП - Продължаваме Проблемите
6
4
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Аз зареждам газ с отстъпката и махнатия акциз излиза 0.98 лв. на Лукойл. Честито на собствениците на газови коли. Комшията ми дизеладжия се пука от яд хахаха
5
5
 
2
 
! Отговори
Getting ready mafaka преди 1 година
До Анонимен 1. Ей, обратното на острото, софтуера се предоставя от НАП. Също така е разработен от тях или от фирма, която са наели. Много неща мога да ти кажа, които мисля за теб и хора, като теб, но ще изтрият коментара. А дано се сетиш какви са или и това е трудно за празното пространство над раменете ти?
4
3
 
5
 
! Отговори
алоооо преди 1 година
стига с тая отстъпка че ставате смешни , както че цената на хляба вече била по ниска !
3
0
 
5
 
! Отговори
Бензинджия преди 1 година
На еко нямаме проблеми,вчера съм заредил на 1 милион батковци и каки колите.
2
4
 
2
 
! Отговори
Байчо преди 1 година
Това беше знаещо се и неизбежно. Толкова за възможностите на програмистите у нас . Ами викайте чужди ,те знаят повече .
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве 10 годишни ли правят тоя софтуер бе. Просто спрете да слагате връзкарски псевдо-програмисти на държавни поръчки, и няма да има проблем. Смятай кви некадърници се наричат "IT"