Българите усещат най-силно корупцията в митниците и полицията

Това показва проучване на "Евробарометър"
13 юли 2022 21:38, Петя Славова
66
Българите усещат най-силно корупцията в митниците и полицията
Снимка: БГНЕС

Българите усещат най-силно корупцията в митниците и полицията, сочат данните от проучване на "Евробарометър", представено от Европейската комисия.

Още по темата
Докато в ЕС подобно усещане имат 28 на сто, у нас този отговор дават 67 на сто от участниците в допитването. Мнозинството в ЕС (63 на сто) и 44 на сто у нас биха се обърнали точно към полицията, ако искат да се оплачат от корупция, предава БТА.

В ЕС най-силно е усещането за корупция в партиите (58 на сто), докато у нас това мнение се споделя от 46 процента. Корупция се усеща също при политиците (55 на сто в ЕС и 52 на сто у нас), държавните служители по обществените поръчки (45 на сто в ЕС и 60 на сто у нас) и по издаване на разрешителни (33 на сто в ЕС и 51 на сто у нас).

В здравеопазването корупцията се усеща от всеки трети европеец и от 51 на сто от българите.

Според 68 на сто в ЕС и 88 на сто от българите корупцията в страната им е широко разпространена, като според половината български участници това явление се е разраснало в последната година.

Един от трима българи и всеки четвърти европеец се чувства лично засегнат от корупцията, показват данните. Въпреки това мнозинството (94 на сто в ЕС и 80 на сто у нас) в последната година не са станали лично свидетели на корупция, сочи проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52 Четвърто, въпросният евродепутат се позовава на доклад от прокуратурата, което е пълна манипулация, защото ТАКЪВ ДОКЛАД НЯМА, ДЕЛАТА ВСЕ ОЩЕ СА ВИСЯЩИ, и ако информация е дадена, защото е поискана от европейски представители, то тя е по това, което се работи от прокуратурата, и е абсолютно некоректно да бъде тиражирано като петорна експертиза и резултати от нея в доклад.
50
0
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Последното изречение казва всичко.80 % не са станали лично свидетели на корупция , ама са сигурни че я има.
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52 Първо, снимките и видеата счекмеджетата, пачките и кюлчетата, са обект на досъдебни производства в СГП, КОИТО ОЩЕ НЕ СА ПРИКЛЮЧИЛИ И СА ВИСЯЩИ!Второ, въпросната Комисия по бюджет в ЕК НЕ МОЖЕ ДА ИЗВЪРШВА КАКВИТО И ДА Е ЕКСПЕРТИЗИ, КАМО ЛИ ПЕТОРНИ!!!Трето, въпросният евродепутат Томаш е член на ЕНП, т.е. боковджия, и прави евтин кризисен пиар на гербаджиите, респективно Боко Тиквата.
48
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 50. Независимите европейски експерти друго казаха. Струва ми се, че ще се озовеш в затвора преди прокурора - за измисляне и мултиплициране на лъжи. Но най-вероятно вече си бил там. Смело го раздаваш. Да видим докога. Рашков не е вечен да те пази. Йорданова си заминава. Йончева, чрез която сглобиха компромата е в Брюксел. Йотова има имунитет. На кого разчиташ?
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашков толкова си може.
46
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да знае читателят снимките с чекмеджетата са правени с три различни смартфона, които се пазят някъде и ще излязат в един момент. Вероятно, когато сменят главния прокурор. Има и свидетелки, които са ги правили. И сегашният главен прокурор един ден ще се озове на съд."
45
1
 
2
 
! Отговори
И ПАК абсолютна лъжа преди 1 година
Най-голямата корупция е в ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.ТАМ го усеща БЪЛГАРИНЪТ.Щото сме направо БОЛНА И СТАРА нация,и сме през ден на лекари.А с митници и ченгесарЕ малко нормални хора си имат работа.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здрасти, буля! Откриха топлата вода. Нали Рашков ги управлява тея, така е под неговото крило.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо тогава правят акции тип "след дъжд качулка" насочени към гражданите, а не правят акции към служителите си, с цел намаляне на корупцията. Мисля, че второто ще доведе до много по-добри резултати за всички
42
1
 
7
 
! Отговори
ЕТО ТОВА Е КОРУПЦИЯ преди 1 година
В ГУГЪЛ ОБИКАЛЯТ СНИМКИ НА ГЕОРГИ СЕМЕРДЖИЕВ КОЙТО ДОСТАВЯЛ НАРКОТИЦИ ЗА ЕЛЕНА И КИРЕ В КУТИИ ЗА ПИЦИ В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ В ДЕНЯ НА АРЕСТА НА БОРИСОВ- КОЙ ПРИЕ МИЛИОНИ ЗА ДА НАЗНАЧИ КИРЕ ЗА ПРЕМИЕР
41
0
 
8
 
! Отговори
Егати българите преди 1 година
Що така, не беше ли корупцията в строителството на магистрали
40
0
 
11
 
! Отговори
смятай преди 1 година
При положение, че шматки като Семерджиев и тази Емили правят каквото си искат, без последствия.. какво да мислях хората. Пълна анархия
39
0
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Рибата не се вмирисва първо от люспите
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Липсва всякакъв контрол по пътищата, всеки кара, както си иска Бойко Рашков спря някъде пиян-залян.
37
1
 
1
 
! Отговори
Емил преди 1 година
Това е лъжа.Която е истина.
36
0
 
2
 
! Отговори
Ну, погоди преди 1 година
В Северна Корея има много корупция. В ЕС няма.
35
0
 
3
 
! Отговори
Корупция преди 1 година
Аз ще ви НАДЖИВЕЯ.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корупция има и в училищата. Знаете ли, че плащаме безплатните морета на децата на държавната администрация и на учителите с "малките" заплати?!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо са ги активизирали, гледам вече не излизат от патрулката само да пушат ами и висят с палката до нея в опит за симулиране на дейност.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корупцията в полицията е нещо страшно, но пък министър Рашков каза, че е бил направил реформата в МВР. Каква е реформата така и не се разбра, но всичко в МВР си е същото, и културата и простотията, корупцията, връзките с мафията .