Българите усещат най-силно корупцията в митниците и полицията

Това показва проучване на "Евробарометър"
13 юли 2022 21:38, Петя Славова
66
Българите усещат най-силно корупцията в митниците и полицията
Снимка: БГНЕС

Българите усещат най-силно корупцията в митниците и полицията, сочат данните от проучване на "Евробарометър", представено от Европейската комисия.

Още по темата
Докато в ЕС подобно усещане имат 28 на сто, у нас този отговор дават 67 на сто от участниците в допитването. Мнозинството в ЕС (63 на сто) и 44 на сто у нас биха се обърнали точно към полицията, ако искат да се оплачат от корупция, предава БТА.

В ЕС най-силно е усещането за корупция в партиите (58 на сто), докато у нас това мнение се споделя от 46 процента. Корупция се усеща също при политиците (55 на сто в ЕС и 52 на сто у нас), държавните служители по обществените поръчки (45 на сто в ЕС и 60 на сто у нас) и по издаване на разрешителни (33 на сто в ЕС и 51 на сто у нас).

В здравеопазването корупцията се усеща от всеки трети европеец и от 51 на сто от българите.

Според 68 на сто в ЕС и 88 на сто от българите корупцията в страната им е широко разпространена, като според половината български участници това явление се е разраснало в последната година.

Един от трима българи и всеки четвърти европеец се чувства лично засегнат от корупцията, показват данните. Въпреки това мнозинството (94 на сто в ЕС и 80 на сто у нас) в последната година не са станали лично свидетели на корупция, сочи проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
9
 
! Отговори
И... преди 1 година
....в парламента, и в парламента...
10
0
 
10
 
! Отговори
на 100% преди 1 година
За съд и магистрати нямат и дума ,защото първото място те никога не са го изпуснали !!!!!
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедността идва от голямата корупция, където се крадат милиарди. За това и намаляхме с един милион за десетина години. А полицията и митницата, само гледат да се възползват от безконтролието.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чак пък като корупцията в Украйна няма никъде. Ние сме ангели сравнение с тях. Особено по времето на премиерката Юлия Тимошенко, по нейното време в Украйна имаше серия от граждански протести, ужасна корупция по високите етажи, прикрити убийства, да не говорим, че беше съдена за тежки престъпления.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корупцията е навсякъде където има келепир.
6
1
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Най-голямата корупция е в "независимия" български съд! Идете да осъдите Топлофикация, или Софийска община или Градска мобилност, и ще бъдете направени на маймуни!
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи да си богат готвач и да караш мъртво пиян по джанти (за втори път) те пускат, но да си с да си с полицейски чадър и да караш мъртво дрогиран не може, и ще трябва национална акция за залавянето на дрогирани шофьори, ама не щото от мвр са загрижени, а за щото ги хванаха със смъкнати килоти?
4
2
 
14
 
! Отговори
Бай Иван - Контрата преди 1 година
Те са си организирани престъпни групи !
3
3
 
14
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
милицията! Над 60 000 хрантутника на държавна хранилка! С най-много милиционер на човек от накелението сме!!!!! И с най-голяма корупция!
2
0
 
12
 
! Отговори
AAAAAAAAA преди 1 година
Спорно е. В съда, министерствата, в медиите въобще не е по добро положението
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При митниците е страшна корупция и ужасия! Особено при контрабандата...ужасно голяма е!