МОСВ: В язовирите има достатъчно вода въпреки сушата

Количествата са достатъчни за питейни нужди и напояване
4
МОСВ: В язовирите има достатъчно вода въпреки сушата
Снимка: Pixabay

В 52-а комплексни и значими язовира има достатъчно вода, за да се гарантират основните потребности за питейни нужди и напояване, въпреки продължителната суша в някои райони, сочат данните на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Заради прецизната работа и предпазливостта при определяне на месечните графици за водоползване министерството е гарантирало водните обеми в комплексните и значими язовири в страната. Сумата от наличните в тях завирени обеми е 4,68 млрд. куб. м, което представлява 71% от сумата на общите им обеми. Обемите за питейно-битови нужди са на 86,3% от общия им обем. Не се очакват проблеми с питейните води в нито един среден и голям град, каза министърът на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов.

Загубите в страната по водопреносната мрежа са средно около 60%. В България все още има населени места, които са с воден режим или с големи проблеми по отношение качеството и количеството на питейната вода, посочват от министерството. Надявам се, че „Български ВиК холдинг“ и дружествата по места ще направят нужното, за да решават тези проблеми, посочи Сандов. Необходими са по-бързи и по-адекватни действия, за да бъдат гарантирани нуждите от постоянно течаща качествена вода за всяко населено място, както е по законодателството на Европейския съюз, допълни той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: водаязовир
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква суша, до преди 2-3 седмици се скъса да вали, цяла пролет също валя. Оставаше и да няма вода