БАБХ по морето: Занижена хигиена, храна с изтекъл срок

Имало и обекти, работили без необходимата регистрация
4 авг 2022 11:47, Петя Славова
24

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Продължават с масовите проверки на хотели, ресторанти и магазини по морските ни курорти. Инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) активно проверяват обектите като основно следят за спазване на изискванията относно безопасността на храните, така че да се гарантира, че гражданите ще консумират безопасни за тях храни.

От 1 юни тази година са направени близо 950 проверки. Констатирани са нарушения, за които са издадени 94 предписания и 7 акта за установяване на административни нарушения. Това заяви д-р Кремена Стоева от Дирекция "Контрол на храните" към БАБХ в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ най-честите нарушения са свързани с условията, при които се съхраняват храните.

"В някои от обектите установяваме занижаване на хигиената или нарушаване на изискванията за оборудването, с което се предлагат въпросните храни. На места колегите са открили и продукти с изтекъл срок на годност", поясни тя. Д-р Стоева отчете, че от санитарното ведомство са установили и несъответствия при етикетирането.

В рамките на проверките е прекратена дейността на няколко обекта, които са работили без необходимата регистрация.

"Само три обекта са спрени от дейност, докато се приведат в съответствие с изискванията на законодателството", констатира тя.

Санкциите, на които подлежат нарушителите на Закона за храните, варират от 1000 до 4000 лева.

"В цялата страна се наблюдава тенденция за намаляване на нарушенията. По морето се запазва нивото на откриване на несъответствия. Все пак през годините операторите се дисциплинират", категорична бе д-р Стоева за Bulgaria ON AIR. Тя подчерта, че нарушенията в търговските обекти по морето са идентични с тези в местата за настаняване и заведенията.

Експертът от БАБХ обобщи, че сладоледът е безопасен, тъй като "се контролира в обектите, от които излиза, преминава и през микробиологичен контрол".

Към момента е планирано проверките да продължат до 15 септември, но ако сезонът бъде удължен, проверките ще се провеждат през целия активен летен сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Бай ганя преди 1 година
Българинът все иска да те излъже, преметне, да се изкара по-по най ,така ще си свърши работата, че ще си остави ръцете там и после защо бягат хората и защо чужденците не ни обичат ???!!!!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е наред 7 акта бравус на агенцията гадове продажни
20
0
 
9
 
! Отговори
чадър преди 1 година
абе кажете нещо ново !
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 12/14 "Кока кола пие само пълен, завършен и...т който бърза да се самоубие. Нечуван" Интересна работа, не съм чул никой да се е гътнал от това, че е пил Кока Кола.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как бе, нали Копейкин призова да не пазаруваме в една голяма верига заради маските Сега пък с тия другите обекти имало храна с изтекъл срок. Нали няма маски, купувайтеееее!
17
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомен отпреди 89 година - чакам е едно барче приятел да излезе и гледам следната картинка Сервитьорът носи празните чаши от безалкохолно на бармана , той гледа в някоя има по 1 пръст недопита кола , излива я в нова чаша , отгоре допълва още малко кола и я дава на сервитьора на друг клиент и готово - хората пият недопитата кола на другите И бармана доволен , спечелините стотинки ги слага в джоба си ...
16
0
 
6
 
! Отговори
16 тииии преди 1 година
Виж качи се на някой по весок блок и скочи веднага от там. Ще се спасиш от мъки. Ще спасиш и околните
15
3
 
5
 
! Отговори
Яяяяя 12ти преди 1 година
Кой е обикалял заведенията да търси кока кола ??? Ябе вие съполивите евро.П.еД.ер.ун.ге.л.и сте такива евтини лъжци и плуже.ци че от сугтрин до вечер само ш.***.ове трябва да ядете, че да се отпарвите
14
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера гледах в ютюб за Съветския съюз по времето на Сталин Пълна мизерия и глаз Пращали са хора в САЩ да видят как така там има всичко а при тях е мизерия В САЩ са видели че хората имат масово хладилнищи докто в съюза не е имало нито един Също са купили и машини за производство на хляб В Съв. съюз още са месели на ръка и хляба не е стигал И всичко това защото всичко е било '' собственост на народа '' А Америка е имала частници , които са имали мотивация за печалба и са измислили всичко
13
8
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 1 година
Кока кола пие само пълен, завършен и...т който бърза да се самоубие. Нечуван ***
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Решението е едно 11 Куку си ти Връщане всичко на народа казващ Всичко да е държавно И после ще чакаш по 2 часа всеки път в ресторанта да ти донесат 2 кебапчета ... Май си млад човек и не помниш как преди 89 година хората обикаляха заведенията за да намерят някое което има кока кола ...
11
7
 
5
 
! Отговори
Решението е едно преди 1 година
Връщане на собствеността на народа ! На всички хора. Само така няма да има частници и да ви вдигат цените постоянно, няма и да ви продават евтини отрови. Само когато собствмеността е на народа той сам никога няма да се трови или да си вдига цените, нелогично е. Не си ли върнем заграбената собственост от престъпниците, ще ни унищожат.
10
5
 
6
 
! Отговори
Няма спекула. преди 1 година
Няма спекула запомнете, стига с тези тъпотии за спекула. Това се нарича КАПИТАЛИЗЪМ ! Частника , капиталиста, престъпника ненаяден винаги се и ще се стреми да вдигне цените без да вдига заплатите за да печели много повече. Това е КАПИТАЛИЗЪМ, винаги е било така и така ще бъде. Залйгват ви със спекули разни. Всеки частник вдига безразборно и печели безразборно като ви убива. И в чужбина в цял свят е така. Капитализма ви фалира.
9
2
 
8
 
! Отговори
Пияния помак преди 1 година
На българско море съм ходил като ученик. Сега само в Гърция. В северна Гърция всички са помации, наши хора.
8
0
 
16
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Та представям си по мутренските барове и хотели какво е. Ако клиента се натрови от развалените им буламачи, сам си е виновен, най-много да отнесе шамар че се оплаква.
7
3
 
12
 
! Отговори
перко преди 1 година
Честита ни промяна! Вихреща се корупция и спекула!
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БАБХите много се засилиха да работят, баш като им махнаха Киро.
5
0
 
12
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Е вършете си работата. Веригите си правят каквото искат. Вече клиента им е длъжен, а когато видиш нарушение и си търсиш правата стават чудовищни скандали. Много си позволяват. Един случай сменят цената, а етикета си стои 3 седници със старата. Има ли кой да ги контролира тия? Друг случай има разминаване казваш им, но изобщо не им пука,нищо не правят.
4
0
 
13
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 1 година
Това въобще не са храни, това са отрови. Още производителя ги бърка. Вие ми пишете за изтеклия им срок. Баси и лицемерите. Бизнесът с храни е отрова за хората. Частникът винаги ще слага химии и отрови за по евтино, за да печели повече ненаядения му убиец. Убий частник, спаси човечеството
3
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 1 година
Не съм мазохист, от 20 г. съм се отказал от БГ море. Нашенските кр.етени те скубят като щавена патица, откъде накъде ще изсипя куп пари на полуграмотни и недобросъвестни далавераджии,със собствените ми пари да ме правят на гл.упак.Където и да отидеш наоколо е много по-добре във всяко отношение, само в Албания не съм ходил,но ще ида през септември. А през октомври на Майорка, по програма +50, прилични цени,страхотно време,разкошни курорти,препоръчвам го на всеки над 50 г.