Сандов: Строежът на АМ "Струма" щеше да спре през октомври

Спирането му сега било единственото възможно, обясни той
8 авг 2022 18:40, Петя Славова
24
Сандов: Строежът на АМ "Струма" щеше да спре през октомври
Снимка: БГНЕС

Експерти обясниха, че Кресненското дефиле е един от най-опасните пътни участъци в страната, а сега е спряно доизграждането на АМ "Струма".

Според бившият екоминистър Борислав Сандов от "Демократична България" спирането на строежа на АМ "Струма" през Кресненското дефиле било единственото възможно, защото процедурата така или иначе щяла да спре през октомври.

Още по темата

"Не говорим за спиране на проекта и магистралата, говорим за едно огромно забавяне, защото АПИ и МРРБ не искат да се съобразят с екологичното законодателство на ЕС и България. Миналата седмица разбих два мита - пари няма да се връщат за АМ "Струма" и фактите са, че в момента няма пари в АПИ и европейската програма за транспорт. Дори да го нямаше това решение, ние не можем да започнем, защото няма пари, те са пренасочени", обясни пред БНТ Сандов.

Европейската комисия е била категорична, че за изграждането на подобна отсечка трябва да има пълна оценка за влияние върху околната среда (ОВОС). Това включва и оценка за съвместимост "Натура 2000", защото Кресненското дефиле е едно от най-богатите на биоразнообразие места в България.

Борислав Сандов заяви, че през цялото време се е опитвал да убеди регионалното министерство, че това е единственото решение. Отговори и на критиките на пътните експерти:

"Проблемът с пътищата и безопасността в България е огромен, а накрая се оказа, че са виновни еколозите. 6 месеца убеждавахме АПИ, че те трябва да направят пътната безопасност в Кресненското дефиле. Те 10 години не го правиха и до средата на тази година не поставиха червена линия, не поставиха знаци, не сложиха ограничение на скоростта Нито съм виновен аз за катастрофите на "Струма", нито за тази на пътя Русе - Варна".

По думите му за изграждането на отсечката вече има избран изпълнител, макар да няма завършена екологична оценка, а бившият регионален министър Гроздан Караджов трябвало да възложи изработване на план за алтернативни трасета, откъдето да мине "Струма".

"Караджов отказа - той искаше просто да се подпише договор с избрания изпълнител "Главболгарстрой". ЕК каза - ако вие искате да построите тази магистрала, не може да предрешавате откъде да минава трасето, без да сте направили цялата процедура. И независимо дали финансирането ще е европейско или българско, ако вие нарушите екологичното законодателство, ще ви стартираме наказателна процедура".

Борислав Сандов коментира и решението на съда отново да разреши на ТЕЦ "Брикел" да работи:

"Съдът много особено за мен смята, че вместо здравето на хората и наказателната процедура срещу България в Люксембург, е по-важно няколкстотин работника да имат работа през това време въпреки огромното замърсяване."

Сандов смята, че вероятно решението на съда ще бъде обжалвано. Каза още, че към момента няма официален отговор от "Продължаваме промяната" на запитването на "Демократична България" за предизборна коалиция.

"Дали това е най-правилната стратегия предстои да разберем. Разбира се, за това е нужно ПП да са съгласни, те могат да имат други аргументи. Те казаха, че тази седмица ще вземат решението. Формално, за да можем да се явим заедно на изборите, имаме още две седмици време", каза Борислав Сандов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Ккк преди 1 година
Тия гадове направиха и невъзможното, за да спрат проекта. Не са за затвор, а за бесилото. Лошото е, че 1,6 милиарда евро ще връщаме ние, а не ДБ.
20
0
 
2
 
! Отговори
Васил преди 1 година
Зелените от години пречат да има път там и хората да пътуват безопасно, така че на този човек не може да му се вярва.
19
0
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Борислав Сандов изпълнява заповедите на олигархът Иво Прокопиев! Работи пряко срещу интересите на България и спря АМ Струма, за да загуби страната ни милиарди, които да отидат в нечий джоб като уж зелени консултанти!
18
0
 
2
 
! Отговори
Явор преди 1 година
Сгафи яко и сега се опитва да маже.
17
0
 
3
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Усрахте се и пак говорите! На такива им се казва ГЬОТВЕРЕНИ!
16
1
 
6
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
БЪЛГАРИ ДЕТО ГЛАСУВАХТЕ ЗА ПОДМЯНАТА ЗАЩО РАЗРУШИХТЕ САМИ ПОДРЕДЕНАТА НИ ДЪРЖАВА ЗА ТЕЗИ ЛИ САБОТЬОРИ ГЛАСУВАХТЕ БЪЛГАРИ СЕГА КАКВО ЛЪЖЦИ МОШЕНИЦИ КРАДЦИ ГЕШЕВ КЪДЕ СИ
15
1
 
12
 
! Отговори
Бай КОР преди 1 година
от където мина промяната трева не никне, Тоз народ сляп ли е
14
2
 
8
 
! Отговори
От пусто в празно преди 1 година
Абе тези предишните големи бели сътвориха.Този крещи те са виновни за всичко ,аз не зная как трябва да се случат нещата ама и така не е.Тази държава си заслужава съдбата с толкова много упадък населяващ тези земи зовящи се все още Български
13
0
 
9
 
! Отговори
Сатер преди 1 година
Сандювчето знае и разбира! То е избор на истината и мъдростта. Що простите не го посъветват да легне напреку?
12
0
 
15
 
! Отговори
Angel преди 1 година
Абе тия тарикати докога ще се разминават с прокуратурата. Колко хора трябва да пострадат за да разберат кое е по важно. Сложете го тоя там до вади хора пострадали от тъпите му разсъждения. Никакво внимание на прости кратуни, довършвайте магистралата. Осъдете тия които взеха парите. ПростоКиро и Кокорчо, до не забравите и бившата истеричка министърка
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленчо, ше пускаш кафево...
10
0
 
22
 
! Отговори
Бай Петко преди 1 година
Тези зелени празни глави, се оказаха най- червени.
9
0
 
25
 
! Отговори
Лъжеца си е лъжец преди 1 година
Лъжец и мошеник като шефовете си Кирчо и Кокорчо !
8
1
 
25
 
! Отговори
перко преди 1 година
Какво значи щеше? То при вас всичко спря! Киро отккрива незавършена газова връзка.Върнахте държавата 10 години назад!
7
0
 
15
 
! Отговори
Някой 21 преди 1 година
С тия решения за защитените зони в последните часове на министерстването ти, които бяха взети в услуга на някои, става въпрос за едно голямо К.
6
0
 
18
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Още един който е бездействал нарочно, за да може да провали проекта и развитието на България.
5
0
 
20
 
! Отговори
Пияния помак преди 1 година
Наше момче, пoмaче. Знае как да прави пoмьшки номера.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти реши да го спреш по рано
3
0
 
15
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Сандо е *** от Златоград :)))
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това наконтено парвеньо като какъв се пеняви сега?Толкова е плосък,че е Сме..Шен