При такъв скок в цената на газа: Ще има ли фалити на фирми?

Бизнесът с критики за управлението на газовата криза
10 авг 2022 09:00, Петя Славова
47

С 60% увеличение на цената на газа поиска "Булгаргаз", а в петък Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви решението си. Очаква се тя да бъде приета, затова и бизнесът всекидневно излиза с остри реакции спрямо управлението на газовата криза.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви в "България сутрин", че в петък няма да знаем дали ще имаме газ през зимата.

Още по темата

"Не очакваме да има голяма разлика между предложението на "Булгаргаз" и утвърдената цена от КЕВР, което означава над 150 евро за мегаватчас. Това е огромно увеличение на цената за много кратък период. С нашите партньори не можем да формираме конкурентна цена с такава цена на природния газ. В Сърбия, Унгария и Гърция е 2-3 пъти по-малко от нашата цена. Всички получаваме газ от едно и също място. Не искаме по-лоша цена от тяхната. Очевидно уменията на управляващите да договорят добра цена не са достатъчни", каза той.

Бизнесът е притеснен и от недостига на газ, който се очертава за последното тримесечие на годината. Остава недостиг от порядъка на 40% от заявеното количество за потребление, обърна внимание Велев.

"Не знаем в каква последователност ще бъде ограничавано газоподаването, ще има ли ранно предупреждение и компенсации. Въпроси, които ще зададем на заседанието на антикризисния щаб. Очакваме да се проведе в началото на следващата седмица. Ще искаме сигурни доставки на добри цени, както и уверения, че няма да плащаме санкции за газа, който в момента не получаваме по договора с "Газпром". Защо вече 3 месеца не сме предявили иск към "Газпром"? Накрая ще платим и това, което не сме взели директно", подчерта председателят на АИКБ.

За Велев ситуацията изглежда така: Отказваме се от руския газ, за да го купуваме от посредници с 30% по-скъпо.

"Отговорната позиция на нашата страна трябва да бъде да взимаме колкото може повече по договора с "Газпром". Тази цена е с 30% по-ниска от текущата. Ще напълним на 100% газохранилището в Чирен. Всякакъв процент под 100 е безотговорен. Ако имаме излишъци, ще ги продадем в Европа", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Лошият сценарий вещае компаниите да намалят производителността си, като може да се стигне и до техния фалит. Велев настоя, че бизнесът няма да допусне стотици хиляди хора да останат без работа и икономиката да тръгне надолу, защото секта не иска да купува руски газ без посредници.

"Зорлем се отказваме от директните доставки. Не се отказваме от доставките с посредници и търсим газ някъде по средата на океана. Има натиск от шепа хора, които са се обявили против директните доставки на руски газ. Това е секта, която работи срещу интересите на българските предприятия, работници и потребители", отправи обвинения председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за въпрос? Фалити на фирми има и без вдигане цената на газа. Даже да наалят цената на газа - пак ще има фалити на фирми! Какво сте се фанали за тая цена (на газа) Има още поне 15 фактора за фалит на фирма
36
0
 
3
 
! Отговори
Наистина са секта преди 1 година
Секта са. Не е метафора. Познавам някои от протестиращите. Всички ходят на йога и при някакъв индийски гуро, който на скоро дойде в БГ и ги събра в студията в Бояна. Шри Шри някой си
35
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Дано да има фалити и десетки хиляди уволнени европеидни про'стаци! Дано тази зима измрат от студ и глад поне половината, които гласуваха за евроинтеграцията!
34
0
 
4
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
Тука сума експерти дето си мислят че газа е само за парно им дреме на шапката, само дето в индустрията много се ползва газ и тя кат затвори следва безработица, от там всичко навързано, ние нека имаме евтин газ пък нека да ни ниски нуждите, със скъпа газ производството ни става неконкурентно
33
6
 
2
 
! Отговори
Манолов преди 1 година
Никакви "фалити на фирми" заради цени на газа няма и няма да има. Може, ако такива ДС-"бизнесмени" като Велев преценят, че ако налеят пари в други далавери, печалбата им ще е по-голяма, примерно 300%, вместо 200% в тези, дето ги "ударили" цените на газа, там да уволнят някои беззащитни бачкатори. Така, по пишман капиталистически.
32
4
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Велев, наемайте автобуси за работниците и да идваме в София. Искам да се срещнем с gazwithme.
31
15
 
14
 
! Отговори
Коцето от Кнежа преди 1 година
Едно време все с газ ли работехте,че сега се оплаквате,ами като е скъпо ще намаяме потреблението и толкова,с всяка стока е така,но винаги има алтернатива,времената се менят и това изисква адаптация
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 34-тиГоривата се вдигнаха защото Русия видя от Щатите че като почнат да се вкарват авганистанци, белоруси, украинци...в Европа, Европа плаща. А инфлациятаа дойде от балон който се надуваше в Щатите от 10 години свързан с почти нулев лихвен процент по депозитите и просто някой трябва да плати в такива ситуации.
29
11
 
6
 
! Отговори
Социалнослаб експерт преди 1 година
Време е за ренесанс на атомната енергетика,време е да се рестартира проекта Белене,но не с руско гориво,някой вече влкючил ли е това в предизборните си обещания
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тази цена газта, не зная на кой ще му трябва, така, че драмата дали ще я има или няма я намирам за безполезна.
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали ще има фалити на фирми но ще има фалити на хора...
26
4
 
11
 
! Отговори
Огегчен преди 1 година
Държавния бюджет на България се формира твърде малко от приходи от бизнеса. Основния приход е от ДДС на стоки и услуги /няма никакво значение от къде са стоките и услугите/ и акцизи. Дали бил фалирал някакъв бизнес изобщо не е от значение.
25
2
 
15
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
И какво произвеждаш ти бизнесмене?Ами направи си път..тока може да си го купуваш от когото искаш...плащай тройна газ и дигай цените тройно ..ако няма кой да ти купува заради големите цени фалираш и почваш друга работа!Нали това беше идеята на капитализма ви и свободния пазар а плановата икономика е комунизъм
24
4
 
11
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Да кажем, че до февруари 2022 сме получавали евтина руска газ, което всеки знае, че не е така, има ли дядката от снимката обяснение, защо тогава българският работник получава 4 пъти по-ниска заплата от немският? И като цяло, тогава защо не са били конкурентноспособни? Евтина газ, евтина работна ръка, е защо пак са били изправени пред фалит?
23
7
 
11
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 година
И защо да няма фалити на фирми? Къде е трагедията? Аз съм фалирал два пъти до сега. И хамър съм карал, и S-класи. В момента карам опел астра 1999г. Живот и здраве да има, пазара не търпи вакум. Един фалира, друг му заема мястото. Проба-грешка, това е бизнеса. След всеки фалит се правят по-малко грешки.
22
2
 
18
 
! Отговори
до 23 свободен пазар преди 1 година
Не си прав!На практика всеки производител(аз също) колкото и да съм добър и велик завися от държавата.Защото чрез нея получавам ток газ вода инфраструктура. Няма как аз сам да си направя ток в такива количества или сам да си купя газ(иначе бих го направил).Няма как и сам да си построя пътя до завода.Ако моя конкурент има по евтини суровини(газ ток и други) то аз каквото и да направя - неговата стока ще се продава а моята не.Това е
21
4
 
23
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Ко стана ве...Путин тръшка ли се вече от безпомощност заради еврожендерсските санкции или ние гризем дървото!
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С петрола е същата работа -Русия го продава на арабите и те го смесват с техния и хоп -света купува руския петрол с арабска надценка и печалби
19
8
 
12
 
! Отговори
свободен пазар преди 1 година
Има ли нещо по-естествено от фалити при свободния пазар? Ще има фалити-да! Абе какви са тези наши пишман бизнесмени дето само реват за помощи от държавата. Хем печалбите за тях лично, хем при рискова ситуация държавата (т.е. НИЕ) да ги спасяваме. Значи толкоз и за бизнесмени стават. Ама какво се чудя, тези са от децата на назначените капиталисти, тук таме останал някой жив и от самите назначени. Хайде, фалирайте некадърници!Илън Мъск 2 пъти поне е фалирал и сам се е изправял, без помощ 63т държ
18
9
 
4
 
! Отговори
Off преди 1 година
За всяка сълза този статист получава рублички.