Българинът живее в тесни жилища, пренаселени, с малко на брой стаи

Между 10 и 40% са скочили цените на ваканционните имоти в Бургаско
16 авг 2022 19:57, Анисия Иванова
145
Българинът живее в тесни жилища, пренаселени, с малко на брой стаи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В средносрочен план едва ли можем да очакваме по-високи ипотечни лихви от 4% в Европа. Това заяви гл. ас. д-р Мирослав Владимиров, преподавател в Икономически университет – Варна, в подкаста "Имот: взет или нает" с водещ Снежана Стойчева.

Владимиров очаква десетилетие с по-висока инфлация, липса на реален икономически растеж, слаб ръст на безработицата. Според него цените на имотите ще растат успоредно с инфлацията, поне номинално.

"Лошият сценарий е за много положителни лихви и рецесия и тогава без съмнение цените на имотите ще паднат“, каза Владимиров.

„Има три фундаментални характеристики на нашия пазар на имоти – тесни жилища, пренаселени, с малко на брой стаи“, отбеляза той.

"85,4% от жилищата у нас са частна собственост… В пренаселени жилища живеят 39-40% от домакинствата към 2020 г. Средните числа за Европейския съюз и еврозоната са 13-14%“.

По думите на експерта освен че са пренаселени, жилищата у нас са и малки - с около 20 кв. м са по-малки спрямо средното жилище в ЕС. По отношение на стаите пък в България се пада по 1,1 на човек, докато за блока средното число е 1,8, стана ясно още от разговора.

Според Николай Господинов, собственик и главен изпълнителен директор на iBrokers, активността в новото строителство е ключова на пазара на имоти.

"Новото строителство дава възможност на хората да вземат решение и да предприемат действия по-късно. Това дава цялостна икономическа активност. Активността на пазара зависи от това колко проекти ново строителство ще има. Бургас страда от години от това заради географската ограниченост и други фактори“, каза Господинов.

Той отбеляза, че „инфлацията по принцип е помощник на цените на недвижимите имоти“ и добави, че „не са важни лихвените проценти, а поведението на банките“. Като пример Господинов даде 2018 г., когато лихвите по ипотечните кредити бяха по-високи, но активността беше силна.

Според експерта продължителната двуцифрена инфлация обаче ще доведе до натиск в печалбите на строителните предприемачи, като в такъв случай ще има и проекти, които няма да бъдат финализирани.  

Иван Василев, управител на Капитал Естейт, посочи, че повечето купувачи на ваканционни имоти разполагат със средствата в брой и под 5-процентен дял от тях се насочват към кредити. „Реалните оферти са значително по-малко през последните месеци спрямо желаещите да купят“, изтъкна той.

"С между 10 и 40% са се повишили цените на ваканционните имоти на годишна база (в община Бургас)… Това по никакъв начин не е свързано с доходите на хората“.

Най-голям ръст на цените на имотите има в Свети Влас и Слънчев бряг, стана ясно от разговора, като Василев обясни, че това донякъде се дължи на ниската база, от която тръгват те.

„По Южното Черноморие цените са изначално по-високи. На север от Бургас цените се вдигнаха най-много“.

Той коментира и ситуацията на пазара на наеми.

„Прави впечатление не много добрата практика самите наемодатели да поставят неизпълними условия – депозит за няколко месеца напред, предплата за година“.

И направи прогноза в края на лятото цените на ваканционните имоти полека да тръгнат надолу.

Главният архитект на Бургас Емил Бурулянов заяви, че озеленяването е сред водещите приоритети при жилищното строителство. Той отбеляза, че има висок интерес към разширенията на жк „Изгрев“ и на жк „П.Р. Славейков“.

По отношение на обществените сгради Бурулянов посочи, че доста се прави в жк „Сарафово“, тъй като там капацитетът на училището почти е изчерпан.

"По традиция община Бургас изгражда изключително ударно детски градини, затова нямаме почти никакви проблеми с приемането в детски групи. Същото е по отношение и на програмата "Първокласно начало", която е свързана с реновиране на всички класни стаи всяко лято за прием на първокласници“.

Главният архитект коментира и проекта за изграждане на детска многопрофилна болница в Бургас. Повече по темата чуйте в подкаста на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
10
 
24
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Бил е предприемач. Внасял е стомана и я е преработвал в най-различни изделия за строителството. Комунистите крадат и склада и стоката и парите, дори бижутата на майка ми. За кратко дядо е стоял и в затвора. За комуниста всеки успял човек е фашист.
24
5
 
10
 
! Отговори
До до таня преди 1 година
Да, трепал е шумкари и обирачи на мандри, такива като прадедите ти
23
2
 
12
 
! Отговори
Само една къща остан преди 1 година
Както е тръгнало ще се заврем в хралупи под наем . Това ли искате ?Като корейци. . А други два процента да се гонят из палатите си и да не могат да се хванат. Или в землянки на два етажа с общ нужник на три семейства. Индивидуални цукала може.
22
6
 
28
 
! Отговори
Муа ха ха ха преди 1 година
Защото в Париж е по-различно. Техните апартаменти са по-малки от нашите гарсониери. То и думата е френска. В центъра е като в Южна Корея. В гетата същото. Айде стига рекламни статии. Тия статии са само за хора, които не са били никъде, но плюят България.
21
8
 
38
 
! Отговори
аа1830 преди 1 година
Отидете в Лондон, Париж или Амстердам и вижте как живеят местните и после се оплаквайте. Цените са по 10-15 спрямо София а качеството доста често е мизерно, във вмирисана сграда от преди 150 години, но за това пък красива. Като напишете българина тва българина онова, вземете пък и попитайте някой който живее другаде да ви разкаже.
20
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В коя държава обикновенният човек живее в по-големи жилища? И в коя държава обикновеният човек е масово собственик на жилището си?
19
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее, заслужава си го.
18
12
 
15
 
! Отговори
до таня преди 1 година
А дядо ти как е натрупал толкова пари за 4 къщи? Стрелял е по комунисти, нали? Фашист!
17
9
 
6
 
! Отговори
ДПС ФОРЕВЪР преди 1 година
САМО ДПС ОУУУ
16
21
 
17
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Комунистите са взели на дядо ми 4 къщи в София. С огромна борба в съда майка ми успя да си върне само 3 от тях през демокрацията. Комунизма ни открадна една къща и не плати наем за 45 години ползване на другите 3.
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек може да спи само в едно легло, да стои само на един стол и да присъства само в едно жилище. Останах потресен когато видях в Google Earth на покривите на блоковете в Япония... паркинги, а имат невероятна природа!
14
12
 
27
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Ако го нямаше "лошият социализъм" всички щяхме да живеем под наем, роби на банките!
13
21
 
14
 
! Отговори
дгд каманизъм преди 1 година
Ако го нямаше гнусния каманизъм, щяхме да си живеем в китни къщички с градинки, а не наблъскани в някви сиви грозилища
12
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви имоти къв бизнес . През следващото десетилетие България ще стане 5 милиона . Вече построеното няма на кого да се продава. Българина го морят - дърт и нагъл ченгеджизъм ,евроатлантизъм и война с Русия пак на грешната страна и пак с последствия . Това е реалността . За народа сметката за плащане а евроатлантиците пълнят чекмеджетата. Честито робство аааа ,,членство,,
11
6
 
7
 
! Отговори
Таня до 6 преди 1 година
Точно толкова си е. Не е от апартаментите за бедни, а за заможни хора. Там строителите въртели не правят.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4 А ОТ КОГО Е ВЗЕЛА ПАРТИЯТА ТОВА ЖИЛИЩЕ?И КАКВО Е СТАНАЛО СЪС СОБСТВЕНИЦИТЕ?
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво шмъркате та ви се привиждат такива работи? Вече и децата в детската градина не ви се връзват....
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид мафиотите живеят в големи. Даже в палати. Имаха заповед да крадат!
7
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Това въобще не е вярно и се отнася само за малка част от населението.
6
3
 
16
 
! Отговори
сега е така преди 1 година
До Таня Значи реално няма повече от 100 кв.м