Своге остана без вода, обявено е бедствено положение

Засегнати са и селата Искрец, Свидня и части от Церово
16 авг 2022 10:22, Йоана Цонева
33
Своге остана без вода, обявено е бедствено положение
Снимка: БГНЕС

Бедствено положение е обявено в Своге, водата спря в града, Искрец, Свидня и части от Церово заради драстично намален приток в река Искрецка, съобщиха от общината.

Кризисният щаб проведе заседание късно снощи. На него присъстваха кметът на Своге Емил Иванов, управителят на ВиК София област Иван Иванов и ръководителят на ВиК район Своге Благой Димитров. Ситуацията е критична – при денонощен обичаен дебит от 130 литра в секунда, в момента е около 30 литра в секунда, обясни Димитров, цитиран от бТВ.

Причините за това са неизвестни.

За населените места са осигурени водоноски с питейна вода. Изготвен е график и местостоянки на водоноските, извършват се по спешност хидрогеоложки проучвания за изграждане на сондажи в Своге и засегнатите села, обсъжда се изграждане на аварийни връзки от съществуващи водоизточници за алтернативно водоснабдяване на населените места.

Още по темата
Ще се подсигурят и противопожарни подстъпи към река Искър за противопожарно водоснабдяване.

Коритото на реката вече е празно и сухо. Пресъхнаха и двата най големи извора от цялата карстова изворна верига, които осигуряваха питейна вода за Искрец , Своге и още две три села от общината. Река Искрецка е една от реките с постоянен целогодишен висок дебит с карстови извори. Изключително чистите и студени води захранваха и много рибарници с дъгова пъстърва, пише на страницата на общината във фейсбук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
25
 
! Отговори
Долу преди 1 година
Продължавайте още да режете горите мм ви дее про3та а3трещяла мутренска Емооо!
7
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искахте Радев, Корнелия и комунисти на власт. Ето че ги имате.
6
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА ВИ Е ЧЕСТИТА ПРОМЯНАТА НА ЖAЛКИЯ ФИГУРАНТ И ШAЙКAТА МУ ГPИ НДЪPИ!!!
5
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба ви Ванга,хлапаци прости,беше предсказала едно време,че ще се скрият водите и водата ще стане скъпа като златото.Е,това вече се сбъдва и ще стане факт!
4
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До това доведе 12 годишното шуробаджанашко управление на ГЕРБ-ДПС. Никакви инвестиции. Сега тепърва ще правят проучвания за сондажи, когато каруцата вече е преобърната. Къде акъл и визия у гробарските умове.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошо много лошо ги чака бъдещите поколения. Началото на края е започнал. Поне така пише в Библията. Водата е един от най важните компоненти за да съществува живот. Без вода животни растения и хора загиват. Без храна може но без вода неможе да се издържи дълго.
2
8
 
9
 
! Отговори
Шоко преди 1 година
като няма вода ще ядат шоколад
1
18
 
13
 
! Отговори
Честитко преди 1 година
Честита "Промяна" , драги свогенци и други селяни ! Днес няма вода , утре няма да имате и хляб ! Но пък "промяна" ви обещават пак !