След като мълния удари момиче, какво съветват специалистите?

Добре е да се изолираме от земята с дреха, да избягваме дървета и водни пространства
18 авг 2022 08:10, Петя Славова
31
След като мълния удари момиче, какво съветват специалистите?
Снимка: кадър, БНТ

 Тежко остава състоянието на младото момиче, което беше поразено от мълния в Приморско. Лекарите от отделението по Реанимация в Бургас продължават да се борят за живота ѝ, въпреки че днес тя вече диша самостоятелно.

Момичето остава живо на път за болницата заради бързата реакция на жена от близкия хотел. Снежана Йорданова чува силния гръм и вижда суматоха пред хотела.

Още по темата

"Млад човек викаше за помощ. Искаше някой да се обади на тел. 112. Идвайки насам вече видях, че момчето крещи за помощ, а всички се изтеглят, никой не остава", обясни пред БНТ Снежана.

Жената се втурва към 18-годишната Теодора, която лежи в безпомощно състояние, с обгаряния по корема.

"Първата ми, естествено, реакция беше да проверя дали е жива. Аз не съм медицинско лице, но въпреки всичко имам някакви елементарни познания. Видях, че тялото е меко, топла е и казах, че е жива, давай да започваме да я реанимираме със сърдечен масаж и вдишване и обдишване", добавя тя и заедно с приятеля на пострадалото момиче успели да задържат пулса ѝ цели 20 минути, докато дойде линейката.

"Ако беше останала така още няколко минути, може би, щеше да бъде фатално. Много се надява, това ще бъде най-голямата награда за мен, това момиче да остане живо и да бъде пълноценен човек след това", казва Снежана.

Жената, казва че не е обучавана да оказва първа помощ, но това ѝ е втори случай- помогнала е и на баща си, който получил инфаркт.

Пострадалото момиче е било скрито под дърво.

Специалистите съветват при гръмотевична буря да избягваме дървета и водни пространства, , да потърсим подслон на закрито или да се изолираме от земята с дреха.

"Има едно основно правило, с което можем да изчислим на какво разстояние се намира гръмотевичната буря от нас. Като видим светкавица, съответно трябва да преброим колко секунди има до звука, разделяме на три и това са километрите, на които е бурята от нас. Ако това са под 25-30 км вече незабавно трябва да потърсим скривалище", казва Десислава Тодорова от БЧК-Бургас.

Лекарите в Бургас са обнадеждени, че състоянието на 18-годишната Теодора в следващите дни ще се подобри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От статията се разбира, че за младите първа помощ е да се обадят на 112 и да чакат.
2
0
 
60
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Дълбок поклон пред хората които правят добро. Радвам се, че има и такива хора ..!
1
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с километрите нищо ясно не стана, броим след светкавица примерно 3 чувасе гръм,делим на три и получаване 1 не е вярна тази формула.