Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея

Честванията се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев
20 авг 2022 08:16, Петя Славова
85
Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея
Снимка: БГНЕС

Навършват се 145 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Честванията се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев, предава БГНЕС.

В тях ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще се изкачи на връх Шипка в събота.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов също ще почете паметта на загиналите за освобождението и националното обединение на България, ще присъства и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

На историческия връх Шипка на тържествена церемония от 11.30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя. Министърът на отбраната ще открие фотодокументалната изложба „Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…“. За първи път на това място ще се проведе и националната информационна кампания „Бъди войник“. На нея ще бъдат представени основни военни формирования от видовете въоръжени сили с показ на въоръжение и техника и ще бъде предоставена актуална информация за интересуващите се от военна кариера.

От 20.00 ч същата вечер в храм-паметника „Света Петка“ в местността „Петрова нива“ министър Димитър Стоянов ще присъства на заупокойната молитва за загиналите преображенци за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). По време на тържествената проверка (заря) той ще приеме почетния строй и ще произнесе слово по случай годишнината.

Армията поставя още един акцент в съботния ден, а именно кампанията "Бъди войник".

На 20 август от 10:00 часа на големия паркинг на връх Шипка всички гости на тържествата ще могат да видят различните структури на Министерството на отбраната и формирования на Българската армия. Събитието има за цел да "извади" Българската армия пред обществото, да ориентира младите хора към военната професия и да издигане авторитета на въоръжените сили. Кампанията има амбицията да създаде положителни нагласи сред обществеността в райони, в които няма традиционно военни формирования и структури на Министерството на отбраната, гражданството да се запознае със социалния статут на военнослужещия, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили на Република България. Ще бъде направен статичен и динамичен показ на военна техника, снаряжение и оборудване на Сухопътните войски и специалните сили, тактики и процедури, демонстрации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен че е съставена на най-близкото място, е съставена и с хората населяващи това място, украинци!
37
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ген. Радецки (етнически украинец) пристигна с гръм! Благодарим на украинските ни братя за участието в борбата за българското Освобождение! Над 50% от руската армия на Дунавския фронт през 1877 - 1878г. е съставена от украинци! ФАКТ!
36
5
 
2
 
! Отговори
Дуле Савич преди 1 година
Може и да си прав, но знам едно. Никола Големия от Търново и Бенковски публично се заклеват да убият Каравелов ако го видят. Факт е че след Освобождението той не се прибира в България, а остава в Браила. Едва ли е случайно
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дуле Савич, к.28 Л.Каравелов и жена му Наталия не са предали Левски, замесват ги със снимка на Левски, изпратена до сръбското посолство. Честта да бъдат предатели на Левски си оспорват поп Кръстю и дядото на Андрей Луканов - М.п.Луканов. Понеже последният е бил известно време кмет на Ловеч, е успял да победи в битката кой е истинският предател, но п.Кръстю до края на живота си е държал,че е невинен.Карло Луканов е известен с контрапаролата си за Септемврийското въстание,А.Луканов -застрелян
34
1
 
8
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
Бъркаш Гурко със Скобелев, на който сепредава Осман паша край Плевен! И двамата са руски генерали, родени на територията на днешна Русия /Гурко е от Новгород/ и няма "украински" такива по време на Освободителната война! И колко малоруси /не е имало понятие "украинци" по това време/ са били в редовете на руската армия, няма точта информация! А Сюлейман паша е етнически французин...
33
5
 
6
 
! Отговори
Русобил преди 1 година
Летящия мишок е путиновска бърсалка.
32
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За щастие след вчерашните удари по Белбек, руските окупатори се изнасят панически от Крим! Есента наближава а с нея и ленд-лийза от щатите, вижда се края на руските окупатори в Украйна! Дано обявят пPozzия за терористична държава и тукашните копейки драскачи да ги подгонят по закона за тероризма! Дълъг списък за ДАНС се очертава!
31
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гнусни укропи са налазили форума да опорочат тази дата. Хлебaрките се мачкат!
30
5
 
10
 
! Отговори
Дуле Савич преди 1 година
"Който ви освободи, той ще ви пороби" В. Левски!!
29
8
 
7
 
! Отговори
Дуле Савич преди 1 година
За руснаците които са загинали за нашата свобода - поклон. Но е грях да не споменем граф Игнатиев и мерзостите му сре щу Левски и срещу България изобщо. Грях е да не споменем че руснаците с ни искали за губерния. Грях е да не кажем че именно те и Австроунгария насъскват сърбите срещу нас 1885 след съединението защото са искали изт. Румелия за себе си с цел евентуално да стигнат бяло море и да имат излаз там. И в момента комунисти като Путин ни гледат като прилежаща територия. Който ви освободи..
28
14
 
8
 
! Отговори
русофилченца преди 1 година
На Шипка се бият УКРАИНСКИ полкове, набийте си го това в празните кратуни!
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен к.28 Не 10 хил, а 6500 опълченци са се били заедно с 170 хил., а впоследствие - 200 хил. руснаци срещу Турция.На Шипка руските войници са били към 4000, сетне 17000 с включването на 2-а и 4-а бригада.Интересно ми стана онзи ден във вчерното предаване по БТВ,когато водещата каза Вечна слава на българските опълченци и забрави да спомене руските войници.Абе моме, българският народ 630 паметници е изградил в памет на войниците на дядо Иван, най-големият катедрален храм
26
7
 
10
 
! Отговори
Гриппен преди 1 година
Радев, къде ти е руското знаме??? Пак ли се правиш на българин
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДАВАШ ЛИ ДАВАШ балканджи Йово ХУБАВА Яна на турска вяра ? Море воеводо глава си давам Яна не давам на турска вяра !!!!!! а сега нашите американофили се продават за чаша помия на америкаските банкири КОИТО ни оставиха без НЕФТО ПРОВОДА И ЮП ОТ КОИТО ЩЯХМЕ ДА ИМАМЕ 1 МИЛИАРД ДОЛАРА ОТ ТРАНЗИТ ! САЩ не е построил нито едно работно место за българина който няма и капка патриотизма от този на ЙОВО ! ВИЖТЕ КАКВО ПИШАТ АМЕРИКАНОФИЛИТЕ ПРОТИВ РУСНАЦИТЕ - това чисти провокатори против народа ни!
24
12
 
10
 
! Отговори
Дуле Савич преди 1 година
Едно време *** като Л. Каравелов и жена му са предали Левски. Феновете на Путин с удоволствие биха повторили това и днес.
23
12
 
9
 
! Отговори
Дуле Савич преди 1 година
*** сте вие, русоробите. Избирате Москва пред България, защото сте дребни душички и искате да бъдете силни или със силните поне веднъж в животеца си... Така ли е? Защитавате главореза Путин, бихте защитили и Сталин нали хле6арки?
22
6
 
14
 
! Отговори
Нане преди 1 година
До всички *** де ми споменават за някви укри на Шипка... Улавци, тогава всичко е било Руска Империя... Както и османска империя... Ваще приятели ингилизите са били на страната на османската империя и разпарчетосват България след войната... ===)))
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До к.19 От голковс коментари ти не можа ли най-после да разбереш, че в царска Русия васална държава, в т.ч. Украйна, не е имало? Украйна е била област на Русия и в нея са живяли украинци (малоруси), в Белорусия - белоруси, Полша е била генерал-губернаторство, същото се отнася за Финландия. На Шипка са се биели Брянският и Орловският полк, от 23 август - 2-а и 4-а бригада от резерва на ген.Радецки и 4-те дружини на българското Опълчение.
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхотен военен подвиг за България. 10,000 опълченеца освободили България от десятъка и сега вместо 10% данък имаме 20% такъв. Мосерна работа. Останалите 3,989,000 българи са наблюдавали отстрани с интерес и несъмнено са стискали палци на който спечели. Българите по същия начин приветстват нацисти, комунисти и либерали, ако има някой да даде нещо евала, ако не да го лапкат и американци, и руснаци, и европейци, и турци.
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинци, финладци, румънци... Я вижте колко точно на брой са чуждите войски и колко са на брой опълченците... Това не омаловажава подвигът на българите участвали в Освобождението, но нека да гледаме малко по реално какво всъщност се случва... И малко благодарност да има за всички народности проливали кръвта си за Свободата на България.