Затоплянето на климата ще промени селското ни стопанство

Все повече територии в света са заплашени да станат пустини
22 авг 2022 20:32, Анисия Иванова
26
Затоплянето на климата ще промени селското ни стопанство
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От саваните на Африка до изчезналото Аралско море в Централна Азия все повече територии са заплашени от превръщането им в пустини, като процесите на опустиняване само ще се засилват с повишаването на температурите и емисиите на парникови газове. Тази трансформация се дължи не само на промените в климата, но и на чисто човешки дейности като използването на прекалено много водни ресурси за напояване на земеделски култури. Това коментира Николай Петков, автор в „Климатека“ и експерт в Екологичното сдружение „За Земята", в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водеща Роселина Петкова.

Негативните рискове са както за екосистемите, така и за населенията, които живеят там, които ще пострадат от спад на земеделската продукция и намаляването на способността на земята да поддържа живот, каза Петков.

"Южна Европа и Средиземноморието са уязвими на процеси на засушаване и опустиняване до края на века, особено при по-големи нива на глобално затопляне. Събития, които наблюдаваме тази година., ще се наблюдават по-често – екстремни събития като по-интензивните горещи вълни са по-вероятни“, каза Петков и добави, че България също е изправена пред такъв риск.

За да се смекчат климатичните промени трябва да се намалят нивата на вредните емисии, макар че даже да се спре изхвърлянето на вредни емисии веднага, това няма да спре процесите на глобалното затопляне, коментира Петков.

"Да се предвиди какви растения ще бъдат по-подходящи при по-затоплен климат и по-добро стопанисване на земите, да се спрат вредни практики... Колкото по-голямо е глобалното затопляне, толкова по-негативно ще се отрази на световния БВП до края на века.“, каза гостът.

Сред уязвимите региони за опустиняване се броят пустините в Югозападната част на Северна Америка, северната и южната периферия на Африка, Австралия, североизточна Бразилия.

Целият разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това американско котило За земята не е никакво екологично а изпълняват политич поръчки само им виж спонсорите от Америка за БГ
19
0
 
0
 
! Отговори
Мабуку Банана Бенд преди 1 година
Аз господ Мабуку, знам, че вий българити недоволствахти, чи работите в ТКЗС-то и искахти бананинити на М'буку!;))) М"буку много бабани еде и на вас дава, да яде,з а да се посере. М'буку дори няма препаска, с гол и забелен яко ва праска, докат вън слънцето вън немилостиво ва жули. За утешение - мляко кокос и отново банана в дупана;)))
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе да питам! Само на мен ли магданоз, копър и краставици ми миришат на едно и също - на нещо гадно. На същото ми миришеха и ягодите тази пролет - вносни, български, нямаше никакво значение. С какво тъпчат зеленчуците, особено. Не ми се вярва от глобалното затопляне селското ни стопанство да е на това дередже.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последното изречение е гениално - "Сред уязвимите региони за опустиняване се броят пустините в Югозападната част на Северна Америка..." Е, не! Не може да бъде! Дайте веднага вода за пустините! Те опустиняват! Бе, що ли не си...
16
0
 
3
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Кой е този шебек на снимката.... А бе да оди да пи ка на син камик.....
15
0
 
0
 
! Отговори
Миии… преди 1 година
Квот-такова, ся. И да се тръшкаме, все тая.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бой ти са . В Сибир има мнооого плодородна земя . Плащаме си в рубли и готово . Няма да останем гладни нито пък без газ и петрол . Само трябва да си плащаме в рубли .
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пускайте си колкото искате статии за разните промени, няма да мине номера.
12
0
 
7
 
! Отговори
kkkk преди 1 година
В България ананси и фурми в норвегия праскови и кайсии а в РУСИЯ атомни бомби путин ще ги цепи като дини
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До от КАРЛОВО ...сичките са от мене
10
1
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Селско стопанство ще има,но то ще е...субтропично,или изцяло...парниково. Извън парника,ще...виреят само хората -за сега.
9
0
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Е паа няаа проблем вместо домати жа сеем марихуана ! Ко стане още по топло и кока !
8
0
 
12
 
! Отговори
123456 преди 1 година
След тоталния хит " Коронавирус", идва " Климатични промени"( старото име на Глобалното затопляне). По няколко статии на ден от сабахлен!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема лошо ще отглеждаме вместо сливи и шикалки, банани и портокали.
6
0
 
11
 
! Отговори
Климатолог преди 1 година
Ако "глобалното затопляне" продължи, у нас ще намалим драстично вредните емисии от отопление през зимата! Ако зимата изчезне, ще вадим по две реколти земеделска продукция, като в Древен Египет! От кога ни го обещавате това "глобално затопляне"?! Писна ми зимата да плащам огромни сметки за парно и да се навличам с тежки дреги и обувки!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6 Sбъркоч чугунен, всичко ли трябва да се напоява? Дай да вземат да напояват и Сахара.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изчезването на Аралско море няма нищо общо с изменението на климата.Виновни са чугунените комунистически глави на СССРето които използваха реките Амударя и Сърдаря за напояване.За съжаление Казахстан и Узбекистан продължиха тази практика. Макар, че има някакви наченки на ограничения в напояването.
3
3
 
2
 
! Отговори
да преди 1 година
затоплянето променя всичко , няма нужда некакво лапе да ми го казва !
2
2
 
6
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Крайно време е да си оправдаем името - бананова република
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааа добре, ама да не си измисляте, понеже знам със сигурност че си измисляте.