Горивата скъпи, как да спестим, докато шофираме?

Експерти със съвети за икономично пътуване
23 авг 2022 09:23, Петя Славова
32

Цените на стоки и услуги у нас растат, а поскъпването на горивата се отразява на джоба на шофьорите. Хората търсят алтернативи, чрез които да намалят употребеното количество гориво и да спестят пари.

Промяната в навиците на шофиране е ключова за ефикасното използване на горивото. Експертите са категорични, че така нареченото "нервно" или "състезателно" шофиране изразходва големи количества гориво.

"Оборотите са правопропорционални на разхода - колкото по-големи са оборотите на двигателя, толкова по-голям е и разходът по време на пътуване. Ако непрекъснато даваме газ и влизаме в така наречените "критични обороти на двигателя", нормално е разходът чувствително да бъде завишен. И обратно - когато гоним по-ниски обороти и управляваме на по-висока предавка, то тогава постигаме възможно по-голяма скорост на движението с възможно най-малко разход на гориво", заяви изпълнителният директор на АКАБ Красимир Георгиев.

Още по темата

Поддържането на постоянна скорост на движение помага за пестенето на гориво.

"Много е важно да се наблюдава далеч пространството пред нас и ето, както виждам сега, че е червено - има ли нужда да давам газ, за да спра на червения сигнал? Ето аз карам бавно, за да може евентуално, като стигна на светофара, да ми светне зелен сигнал и аз да продължа движението си, без да спирам. Големият разход на гориво се получава по всяко потегляне - тогава е необходимо най-много гориво на двигателя, за да преодолее теглото на автомобила, плюс теглото на пътниците и товара", твърди пред Bulgaria ON AIR Георгиев.

Въздушното съпротивление също води до по-бързо изразходване на горивото в резервоара. При закупуване на допълнителни багажници трябва да изберем такъв с аеродинамична форма.

"Отворените прозорци също качват разхода на гориво. Те смятат, че като шофират на отворени прозорци и са изключили климатика, който неминуемо качва разхода, разбира се, постигат икономия - не, не постигат никаква икономия, защото съпротивлението на въздуха, който влиза в купето на автомобила и се спира в задното стъкло, затруднява и създава по-голямо съпротивление, което трябва да се преодолее от двигателя. При отворени стъкла разходът е по-голям, отколкото при затворени стъкла и включен климатик", обясни той.

Пестенето на гориво зависи и от поддръжката на изправното състояние на автомобила.

"Трябва да наблягаме също така на техническото състояние на автомобила, редовно обслужване на автомобила, защото не е тайна, че има автомобили, чиито въздушни филтри не са сменяни по 2-3 години, те са се задръстили отвсякъде, оттам притокът на въздух към цилиндрите и постигане на оптимална горивна смес се нарушава и ние даваме повече газ, за да постигнем ефект при потегляне, при движение", посочи Георгиев.

Налягането в гумите е друг важен фактор, който допринася за икономичното шофиране.

"Ако караме с препомпани гуми, не е добре, защото започва неправилно износване на гумите. Ако караме с по-ниско налягане от предписаното на въздуха в гумите, то тогава увеличаваме разхода на гориво, защото затрудняваме инерционните сили, които влияят на автомобила по посока на движението. Затова трябва да спазваме оптималното налягане, което го има написано на всеки автомобил", каза той.

Ниското качество на горивото и честите промени в ограниченията на скоростта са други фактори, които увеличават разхода на гориво. Ако водачите спазват съветите на експертите, те ще спестят пари, които могат да инвестират в поддръжката на самия автомобил.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Как да спестим ли? преди 1 година
Никак почти невъзможно! Само ходене пеша.От алчни картели нема спестяване само те си спестяват и харчат като ненормални.Цената на барел взе да се покачва но като падна под 95$ за барел ние нищо не разбрахме 0.25ст,които пак са наще данъци ни замазват очите.Реалната цена е не повече от 2.50 но ЕС НЕ ДАВА ДА ГИ СВАЛЯМЕ ЩОЩОТО НИ ПОМАГАТ
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
карайте на задна така двигателят връща горивото в резервоара.
25
0
 
5
 
! Отговори
Кьосев преди 1 година
Икономията е майка на мизерията!)
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи, първо - карате си автомобилчето само по надолнището! Не хабите бендзин, газ и други такива вредни вещества :) Второ, шофирате предимно на сън! Така и безопасността по пътищата ще се повиши значително!.... Е, има и трео и четвърто, ама вий като начало направете тези, другите - после
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До как да пестиме ? - що ве. Аз не съм *** като тебе и финансови проблеми нямам. Изучих се, работя добре платена работа. Ти му мисли. Ще тярбва да спираш пиячката и пушачката май само с боя по жена ти ще си останеш. За твое съжаление не е комунизъм и не можеш да се възползваш от другите и ти да не вършиш нищо, но виждам че си запазил характерната черта - да цивриш и нищо да не правиш по въпроса.
22
0
 
3
 
! Отговори
ХФ преди 1 година
Това за климатика и аз съм се замислял, дали на отворени прозорци без, или на затворени със, май същата работа. Така че по добре с клима сякаш
21
10
 
5
 
! Отговори
Като спрете преди 1 година
да шофирате! Като ви е скъпо си хванете автобуса. Ще е win-win: по-малко трошляци на пътя, по-малко замърсяване на въздуха! Никой не е длъжен да диша дима от бараките ви!
20
0
 
0
 
! Отговори
ил Рапоне преди 1 година
Ама, мисирките, не сте ли чели последните проучвания на учените от Магаданския институт. Слизате, отивате откъм багажника и започвате възвратно-постъпателни движения. Сиреч, както казва мъдрецът от Банкя, бутате. Единственият ви разход тогава е счетоводното овехтяване на гумите и полуоските. Сега, сериозно, вие не сте нормални. Приятен ден.
19
0
 
14
 
! Отговори
стефчо преди 1 година
Горивата не са никак скъпи,щом трафика и тапите са ужасни в града и никой не слиза от колата си!
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При 300 гражданска и 4500 каско и още 400 данък - да хвана ли да спестя 5 лева от гориво? Чуден въпрос, още ме мъчи и не мога да спя.
17
3
 
4
 
! Отговори
!@#$ преди 1 година
Дърта 21-годишна астра с пропанов инжекцион. Русе-Петрич-Русе /1000 км/, 100 лева за гориво в което са включени 6 лева за банички и 8 лева за 4-ри кафета. При дизела и бензина цените са друга бира.
16
1
 
6
 
! Отговори
Като не се преди 1 година
къпем?!? За да накажем лошата бензиностанция с ракети?!? Евролибер*а*сти, сър!
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете да ходите и до тоалетната с колата и ще спестите.
14
1
 
9
 
! Отговори
toti преди 1 година
Много смотан народ и коментари и простаци ,объркали темата!!!
13
2
 
10
 
! Отговори
Магарето Марко преди 1 година
Скоро аз и моята каручка ще сме най-икономичното транспортно средство! Горивото като стане 10 лв литъра ще ви питам аз!
12
7
 
19
 
! Отговори
как да пестиме ? преди 1 година
Питайте Кирчо и Кокорчо - те изгониха руснаците !
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-зле е подходът да се търси бензиностанция на която горивото е 5 стинки по-тънко.
10
0
 
17
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
На мен лично като са ми скъпи, намалявам употребата на автомобил.Като гледам обаче трафика, на хората не са им скъпи горивата...
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, добре е да се кара спокойно, но колко ще спестим от гориво и има ли смисъл?
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво ги говори чичкото и това на теория е ок, но на практика ако може да ми обясни как се кара икономично в задръстването на София например. Дори и по магистралата вече не можеш да караш икономично. В дясното платно се кара с 100 а някои и с 80 в лявото се кара с над 140 и ти непрекъснато си на спирачка, газ, спирачка, газ.