България е сред водещите вносители на сладолед

Показва проучване
30 авг 2022 02:50, Росен Стойчев
35
България е сред водещите вносители на сладолед
Снимка: БГНЕС/EPA

3,1 млрд. литра сладолед е бил произведен в Европейския съюз (ЕС) през 2021 г., което е с 4% повече спрямо предходната година, показват последните данни на Евростат.

Още по темата


За същия период страните от ЕС са изнесли 254 млн. килограма от леденото изкушение към страни извън Евросъюза за обща сума от 850 млрд. евро. В същото време износът на сладолед от държави извън ЕС възлиза на 71 млн. кг или192 млн. евро.

Германия е основният производител на сладолед през 2021 г. с 614 млн. литра. Тя е следвана от Франция (459 млн. литра) и Италия (381 млн. литра). България е един от малките производители с общо близо 14 млн. литра.

И ако по износ България е на едно от последните места сред държавите членки на ЕС, то от гледна точка на вноса нещата стоят доста по-различно. Страната ни е на четвърто място по внос на сладолед извън ЕС с общо 8,03 млн. кг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: българиясладоледвнос
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
БлижиСиСладоледа,хей преди 1 година
:)))))
32
0
 
7
 
! Отговори
Валентин Колев преди 1 година
Сладоледът в България се прави от палмово масло, оцветители, изкуствени подсладители и други химий. Всичко каквото се произвежда в България е храна която е вредна за здравето. Това се знае от всички но мерки не се вземат. Контролните органи са пробити. Цялата държава е пробита.
31
1
 
4
 
! Отговори
и сега си правя преди 1 година
Отдавна не ям сладолед!Пълен е с подсладители и разни химии!Купих си машинка и сега си го правя сам!Има разлика,и то голяма!
30
1
 
5
 
! Отговори
Рапунцел преди 1 година
Значи и сладолед не може да правим?
29
0
 
10
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
КАТО КУПИШ БЪЛГАРСКИ СЛАДОЛЕД - ПОЛОВИНАТА Е ВОДА НА ЛЕДЕНИ БУЧКИ - ЩЕ ВНАСЯМЕ РАЗБИРА СЕ НЯМА ДА ЯДЕМ *** НА НАШИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ДА ИМ ПЛАЩАМЕ ВОДАТА ПО 4 ЛЕВА ЛИТЪРА
28
6
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
В момента в една чаша си налях до половината Конопено Мляко и долях до горе Овесено Мляко и я изпих.... В Конопа и Овеса има всички жизнени вещества, някой от които са подобни на тия, които нашето тяло произвежда.... понеже и Конопа и Овеса и Нашето - Човешкото Тяло сме деца на Слънцето и живееме заедно на Земята от хиляди години!
27
5
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Идете в търсачката на "You Tube" и напишете: "Ford Car Hemp 1941" и ще изгледате филми за леката кола на Хенри Форд направена цялата от пластмаса от коноп и движеща се на конопено олио.... Освен това ще видите как с чyк бият стъклото и не могат да го счyпят. Каруцерията на колата Форд направена от Конопена Пластама е десет пъти по устойчива на удар от металната каруцерия и няколко пъти по - лека.
26
4
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
До 25 Анонимен.... Ще ти дам един пример. Единствения ШОКОЛАД който може да изядеш е този който е над 95% направен от чисто КАКАО НА ПРАХ.... Затова отиваш в магазина и казваш Другарю Магазинер "Моля ви... Имете ли Какао на Прах с 25% процентов МАГНЕЗИЙ?.... Ако Какаото на прах няма 25% Магнезиум не го купувай. Ако намериш такъв сутрин Рано във Вряща вода слагаш една чаша и в нея прясно мляко, Една супена лъжица Какао на Прах 25%Магнезимум, Цейлонска Канела, Турмерик, Черен и Червен Пипер!
25
6
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
До 20 Анонимен.... Първата пластмаса е органична пластмаса, която като я поставиш под земята се разгражда и е правена от КОНОП от преди 1941г Каруцерията на Леката кола Форд направена от Българина Форд - клон на рода Дуло е направена от чиста и свята пластамаса от растението КОНОП ... След въвеждането на пластмасата правена от Петрол за правене на Пари се въвежда и пластмасовия Сладолет, вафли, шоколади, бомбони за папане при децата за да имат лекарите в бъдеще РАБОТА!
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22 и 23 Коя е тази марка да я избягваме
23
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 19 Ми произвеждай де. Кой те спира. Едно време както казваш имаше 5 вида сладолед. Сега вече има 1000 вида. Конкуренцията убива слабите. Едно време и шоколад произвеждахме-Кума лиса. Гаден марципан. Пазара и него изхвърли и сега внасяме. И дъвки произвеждахме-Идеал. Твърди като бонбони и ги смучеш 5 минути да омекнат да можеш да ги дъвчеш. Пазара и тях изхвърли. Та много неща произвеждахме,но качеството им беше отвратително и не се задържаха на пазара.
22
0
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Всички я знаем тази марка. Те имаха и фабрика за сладолед в България но имаха проблем с вноса на няква добавка от Китай. Румънците им позволиха да я внасят на тяхна територия но без да продават въпросната марка сладоледи там. Нашите тук приемат че всичко произведено в ЕС е ок и го внасят без изследвания за качество
21
0
 
7
 
! Отговори
Стария Джо преди 1 година
Истината за сладоледа е че много компании произвеждат навън защото по трудно се следят всички гадости и подобрители които се добавят. Изобщо сегашния сладолед не съдържа и 1 гр прясно мляко нито грам захар - всичко е сухо мляко, подсладители и др. Защо една марка е ограничена за продажба в Румъния но разрешена за производство и износ към България
20
4
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Ех мaмкa му cтара. Cтига сте се блъcкали, спaзвайте ред. На всeки му ще дойде рeда да си кuпи Сладолед. По спокойно oвчици. Без нaвалица. Нaредете се на опaшкaта един след дрyг, както в детcката грaдина са ни учили. Ама нeдей тaка. Ама мoля ви се другарю. Стига си ми крещял на ухото. Не рaзпъхвайте с лaкти. По кyлтуpно го рaздавайте. Като не можете да изтърпите пъpдeтe с финeз! Внимaвайте! Кyпете си предварително билетче за циrкa и елате при мен на Виенското Кoлело. Насам Народе Възpодени!!!!!!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До От Вселената 15. Не си криви душата. Във времето, за което пишеш, пластмаса още нямаше. Тогава все още всичко беше истинско и сладоледът беше много вкусен. Откакто ни сполетя цивилизацията и научно-техническия прогрес, съм престанал да го ям.
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А някога сме прозвеждали почти всичко. И изнасяхме. Сега *** сладолед не можем да направим
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чувал съм понятието "водещ износител", но "водещ вносител" чувам за пръв път.
16
5
 
5
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
До БончоИзнасяхме. По идеологическо приятелство. Когато сиренето стана с пари ,а не с измислен валутен курс, нещата се промениха драстично. Работих в завод с 1500 човека и знам какви *** произвеждаме. Единствено за селско-стопанската продукция съм съгласен и то защото имаме слънце и земя, а не ум и ръце. Помня и бригадите от 2 (втори) клас!! за памук. Ако промишлеността, армията, здравеопазването, администрацията, учениците ходят да работят на полето..явно доматите бяха по-важни!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
850 млрд... Някога толкова беше годишната печалба на фармацефтиката в световен мащаб. Излиза, че Европа спокойно може да се издържа от сладолед... едва ли не.
14
20
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Сладоледа навлезе в българия по времето на Соца - СССРето.. Имаше го по Панаирите, веднъж годишно. Замръзнала Осладена Панаирджийска Пластмасова продукция, която нашите родители ни купуваха за да се радваме като се качим на Сиирджиското колело за сиир на тия другите да ни гледат как се въртиш нагоре и надолу ядейки "СЛАДОЛЕД" .... и ние бяхме горди деца, че ядяхме тая Ледена Пластмаса. Дядовците - тия от преди 1944г, като ни видеха със сладолед ни караха да го хвърлим на кокошките и пуйките!