Ще намери ли България газ в Черно море, ако съдим по откритията в Турция?

Учени: Научните изследвания у нас са хронично недофинансирани
2 сеп 2022 18:13, Анисия Иванова
111
Ще намери ли България газ в Черно море, ако съдим по откритията в Турция?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има наличните ресурси и технологии да развива своите геотермални енергийни източници, а находищата ѝ от мед ще бъдат ключови в бъдеще, тъй като металът е безалтернативен за момента за серия критични сектори. Освен традиционните енергийни източници, има все повече изследвания във ВЕИ, зелена енергия, алтернативни суровини, много от които ще бъдат представени на 22-ия конгрес на Карпато-Балканската геоложка асоциация в Пловдив, за който разказаха проф. д-р. Ирена Пейчева, Геологически институт при БАН и председател на Карпато-Балканска геоложка асоциация, и доц. д-р Никола Ботушаров, Геолого-географски факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

На конференцията се очакват резултати от проучванията в българския шелф.

"Има проведени до момента три дълбоки сондажа. Очакваме интересни резултати с оглед на това, че преди две години в шелфа на Турция беше открито голямо газово находище, сравнително близо до нашата акватория. За геологията и природните ресурси няма граници, а миграцията на геоенергийните ресурси следва логиката на геологията, така че се надяваме в бъдеще да има открития в нашия шелф", каза Ботушаров.

От изкопаемите горива няма алтернатива за по-чисто гориво от природния газ, каза Ботушаров.

"Рисковете при добива на шистов газ са равни на рисковете при добива на всеки конвенционален природен газ - няма изключителни нови рискове, които да направят шистовия газ неизползваем в България или Европа", каза Ботушаров, като уточни, че е пристрастен по темата.

В България до момента не се е добивал шистов газ с фракинг, но очакваните количества, за които се говори в медиите, са надценени, допълни той.

Български учени работят по тази тема, като има проект за миграцията между скала и продукт (петрол, шистов газ), данните от който могат да се очакват до две години, допълни Пейчева.

Според Ботушаров в секторите на водородната енергия и газовите хидрати има огромен потенциал за развитие.

"По оценки в световен мащаб запасите на газ от газови хидрати е четири пъти повече, отколкото е цялото количество, открито до момента, като конвенционални въглеводороди - практически неизчерпаем ресурс, но за съжаление технологиите не са на ниво за ефективното използване на метана от газовите хидрати.", обясни ученият.

Подобни проекти са изключително скъпи за развитие, особено ако се стигне до сондажи, а вече трябва да се взима под внимание и общественото мнение за добива на различни енергоизточници.

България има добри перспективи за геотермална енергия, тъй като разполага с наличните ресурси и технологии, каза Пейчева. Този източник се ползва добре в балнеолечението и специфичните курорти, но не и за отопление, макар да има готови проекти.

"Най-неочаквано вместо да се повишава нейното използване в енергийния баланс, то намалява."

В коментар за финансирането на научни проучвания, Пейчева каза, че дори при налични научни данни понякога е трудно да се направи технологичния трансфер към индустрията, което е едно от слабите места на Европа.

"В момента ЕС финансира повече проекти в тези крайни етапи на готова технология, която да стигне до предприятието, което ще я внедри... Ако има финансиране, учените биха проявили инициатива да го направят с индустриални партньори."

Научните изследвания в България са хронично недофинансирани, добави Ботушаров.

22-ят конгрес на Карпато-Балканската геоложка асоциация ще се проведе в Пловдив тази година, разказа Пейчева. Ще бъдат представени последните изследвания в области като природни ресурси, климатични промени, геоложки рискове, като ще има специални сесии по геохимия на околната среда, агрогеология, енергийни ресурси, геотермална енергия и други.

Повече за конференцията и какви научни резултати ще бъдат представени на нея може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Rrr преди 1 година
Ищите газ у Макейна. Отправьте делегацию к нему
69
2
 
0
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
Значи, ердоган докогато почне да намери газ в черно море, турската икономика става все по зле, ако и България почва да търси там гас, вече ясна е картинката и за българската икономика, защо да добавя ,че ердоган всяка година поне 10-15 пъти намира там газ чрез 10 години на сам....
68
0
 
0
 
! Отговори
карти преди 1 година
Шелфовете почти навсякъде имат петрол и газ и продължава и навътре. В момента раздават морски концесии на много места.
67
0
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Не само че трябва да има газ но има такъв в българската част на морето и след толкова години чакане протакане е време час по скоро да се почне да се намери и сондира а всички и всеки който е пречел и пречи като защитава чужди лобита да понесе наказателна отговорност политици журналисти икономисти,защото се касае за националната сигурност все пак
66
0
 
3
 
! Отговори
Maimyncho преди 1 година
Kak da nameri gaz,Kato ne iska da go nameri.Vseki na vlast v Bg,e vurzan na ryshvetite na ZASPROM.
65
1
 
7
 
! Отговори
ГАЗ ИМА И У НАС! преди 1 година
ЩОМ В РУМЪНИЯ И ТУРЦИЯ ИМА ---ЛОГИЧНО Е ДА ИМА И В НАШИЯ ШЕЛФ , ЗАЩОТО РАЗЛОМА НА КОНТИНЕНТАЛНИТЕ ПЛОЧИ МИНАВА ПО ТАЗИ ЛИНИЯ...!
64
1
 
3
 
! Отговори
ГАЗЪТ е ВЕЧЕН преди 1 година
ПЕТРОЛЪТ е империалистическо оръжие на Исляма което след 200 години и думата ПЕТРОЛ ще бъде изцяло забравена тъй като в безкрайната Вселена няма да има дори една капка петрол произвеждащ се от отлежала над 1 000 000 години растителнотоживоинска биомаса...............Дефицитния изчезващ гробищен продукт Петрол е истинския унищожител на СССР................ГАЗ има от на Луната до накрая на Вселената и ВИНАГИ ще има и никога не е бил и е невъзможно да е оръжие и заради това го няма вече СССР
63
1
 
6
 
! Отговори
Георги Георгиев преди 1 година
До Мушан Никой не иска да влиза в конфликт нито с Рунъния, нито с Турция. Не се знае дали газовите находища в Черно море са общи или не. Можем да си дупчим на наша територия и да си получаваме газ. Не става дума за Добруджа и за шистов газ. Става дума за конвенционален (обикновен) газ, какъвто получават в Румъния, в Турция, в Русия, в Украйна, и т.н. Никаква земя няма да се отрови!
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Наздраве Путин - Ееее - Да можеха новите технологии да произвеждат и мозъчни клетки , та да ти дадем една , че сега си направо за съжаление !
61
0
 
3
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До Наздраве Путин - Братан тия нови технологии с какво ще ги захранваш дорогой мой. Зимъска с какво ще си топлиш дупара..та? Ток с какво ще си произвеждаш? Торове с какво ще си произвеждаш да ториш слънчогледа да има какво да люпиш лятото. Мнооо лесно се пише, *** мнооо трудно се разсъждава
60
4
 
9
 
! Отговори
Наздраве Путин преди 1 година
Догодина Путин сам ще си пие газта и петрола. НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ СА КРАЯТ НА ПЕТРОЛНИЯ РЕКЕТ !!!
59
3
 
5
 
! Отговори
ИДЕ КРАЯТ преди 1 година
НА ПЕТРОЛНИТЕ ДИНОЗАВРИ !!! НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ СА КРАЯТ НА ПЕТРОЛНИЯ РЕКЕТ !!!
58
1
 
5
 
! Отговори
Енергетик преди 1 година
Вицепрезидентката ,Илияна Йотова , щяла да пръдне на плажа в Китен и веднага ще се появи газ в Черно море. Остава само да се наредим на опашка с бутилки в ръка и да си пълним газ .
57
0
 
6
 
! Отговори
Петров преди 1 година
В Бг само приказки от нищонеставащи и крадливи политици откакто сме влезли в ЕС и нищо значимо не е направено в сферата на икономиката. За справка в Румъния още една рафинерия, корабостроене с норвежки инвестиции, завод за автомобили Форд, добиват шифтов газ и газ от Черно море, запазените производства на Дачия, Рено, тролейбуси и тн.Скоро ще дишаме и прахта на Албания.
56
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Богомил - Ввсички сме атланти! Атландда е била в Африка, но са екпериментирали с опани оръжия и така са предизвикали огромне потоп и разрушение, а след това е останал само сахара и причите за "Потопа". В хороскопа го прочетох!
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
""Най-неочаквано вместо да се повишава нейното използване в енергийния баланс, то намалява." - Смешното е, че аз това го иксам от както бях на 11 години, ама ми казваха,да мълча. И докъде ни докараха? А да - теая зима ще имаам 700 лева за ток, до там!
54
4
 
8
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
България и да има ресурс изменниците -роби на Москва няма да позволят..
53
9
 
2
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 година
До лайците на тази Новина - Турция НИКОГА не е търсила Нефт и Газ в Черно Море . Призовавам Грамотните Хора да се намесят - Газ има в Средиземно Море - Българите го мислят за Бяло Море (Бяло море е на Северния Полюс )
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Празни приказки за запълване на ефирно време
51
4
 
1
 
! Отговори
Винету преди 1 година
Всеки българси и чуждестранен турист по нашето Черноморие да бъде задължен да п.ръдне по няколко пъти на ден у Черно море и Газта ни е гарантирана!