Ще намери ли България газ в Черно море, ако съдим по откритията в Турция?

Учени: Научните изследвания у нас са хронично недофинансирани
2 сеп 2022 18:13, Анисия Иванова
111
Ще намери ли България газ в Черно море, ако съдим по откритията в Турция?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има наличните ресурси и технологии да развива своите геотермални енергийни източници, а находищата ѝ от мед ще бъдат ключови в бъдеще, тъй като металът е безалтернативен за момента за серия критични сектори. Освен традиционните енергийни източници, има все повече изследвания във ВЕИ, зелена енергия, алтернативни суровини, много от които ще бъдат представени на 22-ия конгрес на Карпато-Балканската геоложка асоциация в Пловдив, за който разказаха проф. д-р. Ирена Пейчева, Геологически институт при БАН и председател на Карпато-Балканска геоложка асоциация, и доц. д-р Никола Ботушаров, Геолого-географски факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

На конференцията се очакват резултати от проучванията в българския шелф.

"Има проведени до момента три дълбоки сондажа. Очакваме интересни резултати с оглед на това, че преди две години в шелфа на Турция беше открито голямо газово находище, сравнително близо до нашата акватория. За геологията и природните ресурси няма граници, а миграцията на геоенергийните ресурси следва логиката на геологията, така че се надяваме в бъдеще да има открития в нашия шелф", каза Ботушаров.

От изкопаемите горива няма алтернатива за по-чисто гориво от природния газ, каза Ботушаров.

"Рисковете при добива на шистов газ са равни на рисковете при добива на всеки конвенционален природен газ - няма изключителни нови рискове, които да направят шистовия газ неизползваем в България или Европа", каза Ботушаров, като уточни, че е пристрастен по темата.

В България до момента не се е добивал шистов газ с фракинг, но очакваните количества, за които се говори в медиите, са надценени, допълни той.

Български учени работят по тази тема, като има проект за миграцията между скала и продукт (петрол, шистов газ), данните от който могат да се очакват до две години, допълни Пейчева.

Според Ботушаров в секторите на водородната енергия и газовите хидрати има огромен потенциал за развитие.

"По оценки в световен мащаб запасите на газ от газови хидрати е четири пъти повече, отколкото е цялото количество, открито до момента, като конвенционални въглеводороди - практически неизчерпаем ресурс, но за съжаление технологиите не са на ниво за ефективното използване на метана от газовите хидрати.", обясни ученият.

Подобни проекти са изключително скъпи за развитие, особено ако се стигне до сондажи, а вече трябва да се взима под внимание и общественото мнение за добива на различни енергоизточници.

България има добри перспективи за геотермална енергия, тъй като разполага с наличните ресурси и технологии, каза Пейчева. Този източник се ползва добре в балнеолечението и специфичните курорти, но не и за отопление, макар да има готови проекти.

"Най-неочаквано вместо да се повишава нейното използване в енергийния баланс, то намалява."

В коментар за финансирането на научни проучвания, Пейчева каза, че дори при налични научни данни понякога е трудно да се направи технологичния трансфер към индустрията, което е едно от слабите места на Европа.

"В момента ЕС финансира повече проекти в тези крайни етапи на готова технология, която да стигне до предприятието, което ще я внедри... Ако има финансиране, учените биха проявили инициатива да го направят с индустриални партньори."

Научните изследвания в България са хронично недофинансирани, добави Ботушаров.

22-ят конгрес на Карпато-Балканската геоложка асоциация ще се проведе в Пловдив тази година, разказа Пейчева. Ще бъдат представени последните изследвания в области като природни ресурси, климатични промени, геоложки рискове, като ще има специални сесии по геохимия на околната среда, агрогеология, енергийни ресурси, геотермална енергия и други.

Повече за конференцията и какви научни резултати ще бъдат представени на нея може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре да няма,иначе американците веднага ще ни я гепят под концесия,с оправданието,че нямаме капацитет да я добиваме.Предпочитам на тоя етап да нямаме никакви полезни изкопаеми,защото веднага ще ни бъдат отнети.Няколко хора ще пълнят чекмеджета,а всички други ще подухват супата
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сигурно е, че има газови залежи в българския район, имаше някои чуждестранни сондажи, но русия тогава е скръцнала със зъби : НЕТ!
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
газ има но ще я добива ако народа премахне проруските политици от вас зависи
47
2
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 1 година
До Анонимен 63 Херсон и Крим са тракийски още преди 6000 г., а ние, както и повечето украинци сме траки. Вярно, преди 2500г, те са част от тракийската Одриска държава и до 11век са български.Боспорското царство също е част от Одриското, отделило се след присъединяването на одрисите, римски съюзници, към империята.
46
4
 
10
 
! Отговори
Богомил преди 1 година
Румъния добива над 11 милиарда куб.м. газ, а ние около 100 милиона. Да, но там няма руски агенти и продажни русофили, защитаващи интересите на империята. Газпром плати на зелените да протестират срещу шистовия газ преди 10г.
45
0
 
4
 
! Отговори
Мушан преди 1 година
Газът в северната част на Черно море го добиват румънците, ако е едно находище общо с нашето никой няма да пръска излишни пари за сондажи и добив в Бг, на юг добива Турция, никой няма да влезе в конфликт с тях. А честито отново, затова ще си стоим на дъното с продажни политици толкова.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде си ръгнал бе цуцо, Херсонската земя е българска още от времената на Кубрат, така че това не е земя на Мукрайна.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може и да има, може и да няма. Не ми пука. Няма да питате житницата. Газа колкото и да е, ще свърши един ден, но след сондите земята ще е отрова. Какво ще оставим на децата си? Отровена житница? Да купуват гмо жито от Украйна за внуците ни? Сериозно ли?С парите за сондажи ще отворим още 2 реактора към АЕЦ Козлодуй! Хем бързало, хем ефективно, хем екологично, а и ток и хляб ще имаме. Мислете!
42
2
 
6
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Все тая е ,дали ще намерим или не.Ако намерим,ще го харижем на някой да го работи,срещу комисионна от 2%(примерно,ама надали да е повече) и ще си го купуваме на пазарна цена.
41
6
 
7
 
! Отговори
НЕ СЛУШАЙТЕ РУСОФИЛИ преди 1 година
....НАМИРАНЕТО НА ГАЗ И ПЕТРОЛ В БЪЛГАРИЯ --ЗА ТЯХ Е СМЪРТ И ТРАГЕДИЯ ЗАРАДИ СКЪСВАНЕТО НА ПЪПНАТА ИМ ВРЪВ С МОСКВА!...ТОВА НЕ ГО ЛИ РАЗБИРАТЕ..???!!!!!!!!ЗА РУСОФИЛИТЕ ---КОЛКОТО СМЕ ПО БЕДНИ НА ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ , ТОЛКОВА ПО-АРГУМЕНТИРАНИ СА ВРЪЗКИТЕ ИМ С РУСИЯ И ОПРАВДАВАНЕТО НА РУСКИЯ ИМ СЛУГИНАЖ!
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
64 Шел ли ти плаща? Стига дрънка! Вижте какво става след сондиране за шистов газ в Африка, в ЮК ако щете. Отровена почва, отровени води, бум на онкологични заболявания, особено сред деца. Това ли искате бе хора? Имаме АЕЦ, имаме реактори, дето стоят на склад, защо не пуснат допълнителен блок кам сегашния АЕЦ? Защо цялата държава, здравето на децата ни, бъдещето на водата за пиене и храната ни ги зачерквате в името на една чужда компания? Защо? Толкова ли мразите себе си?
39
1
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
"Има проведени до момента три дълбоки сондажа. Очакваме интересни резултати". Сондажите направени, а резултати кога? Преди избори винаги се пуска тази партенка. Бойко го направи веднъж, сега е ред и други да се пробват.
38
1
 
2
 
! Отговори
За туземците преди 1 година
Какви проблеми породи закриването (ликвидирането) на държавната геологическа служба?Анализ на проф. д-р инж. Костадин Щерев
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я да дойдат и да ви кажат точно къде е тая газ, че да не станат после интересни джобове, които предизвикват земетресения, че ще е доста интересно. Тия работи не са шега, особено когато става въпрос за природата на житницата ни. Не си играйте с житото, че виждате какъв глад мори света без жито. Ние дори не го усещаме. А добив, който може да наруши почвата в Добруджа или около нея е смъртоносен за бъдещето ни. Тоя проблем с газа е от днес за утре, храната е за винаги. Мислете!
36
1
 
4
 
! Отговори
Пишете в Google: преди 1 година
Какви проблеми породи закриването (ликвидирането) на държавната геологическа служба?Много добре е обяснено за какво става дума и как България беше превърната в бананова република без наука и без индустрия. Докарани сме до положение в което не можем дори и собствените си ресурси да използваме.
35
0
 
5
 
! Отговори
Oruc Reis преди 1 година
Турците имат специален, проучвателен кораб, Оруч Реис. Нашите с какво ще в дирят тази газ? С дръжки? Пардон, дръзки?
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да сте посмяли да пипнете Добруджа, ще има линч! Сериозно!
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Черно море има много голямо газово находище. Атакаджиите пречеха да го разработиме, сега израждането. Нещата са ясни.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газ има ама няма политици. Още преди 89 та намериха в морето. И после също. Ама пуста му алчност . Не могат да разделят комисионните.
31
2
 
3
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
Най-големият Исторически парк в света до Варна ще финансира сонда в Черно море за да може България да е независима от Америка и Русия!