Алтернатива ли е шистовият газ? "За" и "против" добива у нас

Експертите Димитър Иванов и Симеон Горов пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 5 сеп 2022 14:16 | 5 сеп 2022 14:00, Анисия Иванова
64

Бившият държавен секретар на САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп - Майк Помпео, призова за добив на шистов газ в България, който по думите му е по-чист от руския. Според него страната ни може да се превърне в енергиен център, който да гарантира сигурността на Източна Европа.

"Добивът на шистов газ е единственото решение на енергийната криза, защото тя е повече криза на цените, отколкото на доставките. Шистовият газ има няколко функции - цената, енергийната независимост и е най-сигурното средство за балансиране не ВЕИ-тата. В България има 24 000 мегавата заявки за ВЕИ-та, но за да балансира дори една пета от това, ще трябват още 3-4 млрд. шистов газ", заяви енергийният експерт Димитър Иванов в ефира на "България сутрин".

По думите му е "национално престъпление да продължава да съществува мораториумът за добив и проучвания за шистов газ".

Още по темата

Според Симеон Горов, който е координатор енергии и климат в екологично сдружение "За Земята", добивът на шистовият газ би бил изключително  вреден.

"Великобритания е добила шистов газ в началото на 2010 г., но през 2019 г. спират, защото в района, където са го добивали, са зачестили земетресенията. България би била по-тежък случай, тъй като има намерение да се добива в Добруджа", коментира той. Горов констатира, че "там има радиоактивни елементи на голяма дълбочина и чрез впръскване на големи количества пясък и химикали има риск почвата да бъда замърсена".

"Технологиите за добиване са подобрени. Вече не са тези от преди 10 години. Няма друга такава технология като американската. Най-големите добивни центрове са Америка, Канада и Австралия", опонира му Иванов.

Горов обаче е на мнение, че добивът на шистов газ няма да доведе до независимост за българския енергиен пазар.

"Четох, че в Америка са имали "удоволствието" от чешмите им да тече запалима вода", поясни той.

Енергийният експерт обаче подчерта, че "отказът от добив на шистов газ ще задълбочава тежестта на предстоящите зимни месеци".

Той обобщи, че "енергийният проблем е най-острият в света, така че или трябва да бъдат намерени стабилни източници или да изберем войната и напрежението". Иванов призова моратотиумът да бъде свален.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
do 57 преди 1 година
защото как тогава братския хамерикански народ ще ни продава втечнен газ?
56
1
 
3
 
! Отговори
Не бойте се преди 1 година
Деца. Все ще се намери някой генповреденяк да сложи парафа и да одобри, както това стана с АЕЦ-а ни. Да видите тогава колко богати ще станем. Предатели, престъпници и наивници на тая територия-бол.
55
0
 
1
 
! Отговори
Поправка към пост 59 преди 1 година
До Прав си!Грешка при писането. Да се чете "Вече ИМА". Има статия по този въпрос на професор Венко Бешков от 2012г., като в статията става въпрос за производство на ел. енергия от сероводорода.
54
1
 
2
 
! Отговори
Прав си! преди 1 година
До Анонимен 57: Нещо повече, преди години японци са предлагали на България технологията за извличане на сероводорода от Черно море и съвместното му използване.Само чеее.. "Тати каза, че ще ми купи колО, ама друг път!" Та ако имаме политици, сега е моментът за реализацията на такъв проект. Освен това, вече имам проучване по въпроса от 2012 та. Количествата в нашата акватория биха задоволили вътрешния пазар за 200 години!!! Въпросът е - има ли пилот в самолета?!?
53
5
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
И защо да не се добива шистов газ КОЕ е по важно България ли икономиката ли ни или шепа антита мразещи отричащи всичко
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Черно море има сероводород, който също е гориво и е в огромни количества, защо никой не говори за това и защо не се опитаме да го ползваме.
51
4
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 53 преди 1 година
То този натиск от щатите с изпращане на висши чиновници, настоящи и бивши, пращане на такива експерти като този от видеото и т.н. долни прийоми не е с безкористната цел да се помогне на България. Успеят ли(дано не) да пробият съпротивата, директно ще се намъкне тяхна компания тук да унищожава и да печели, а за нас я има някоя троха, я не. Виж колко печелим от златото например - и там ни ограбиха най-брутално и тук ще е същото. От тези никой нищо добро не е видял.
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако застрашава природата -категорично НЕ, ако е преди правосъдна реформа категорично НЕ, но поне едно проучване да се види с какво разполагаме. Говори се за 500 милиарда кубика, което може да направи България богата
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напишете домашният Адрес , телефон и номер на кола на този експерт / Димитър Иванов/ който иска да добиваме Шистов Газ !
48
1
 
4
 
! Отговори
До Колония преди 1 година
Скръндзи идват нещо янковците. Съдейки по нивото на коментарите, са обрали само утайката
47
1
 
7
 
! Отговори
Колония преди 1 година
Все се пише за платени в копейки драскачи, но като чета някои коментари, изглежда преобладават платените в центове продажници, същите, като дъртия експерт от видеото. Не е добре работата
46
2
 
3
 
! Отговори
За 49 преди 1 година
Що да не пробваме? То нас българите са ни оставили живи заради експерименти. Или още не си схванал, че сме в капан. Територията на САЩ е твърде голяма в сравнение с нашата. Място за експерименти няма!
45
12
 
4
 
! Отговори
До 48 преди 1 година
И какво пречи да се добива шистов газ, а в същото време да се отглежда пшеница и слъчоглед другарю ***? В САЩ се добива масово шистов газ и петрол в райони като Добружа и нищо не е станало, но както знаем американците са много прости, а кремълските *** пръщат от мозък.
44
3
 
8
 
! Отговори
За 46 преди 1 година
Чисто научно, чисто на теория ... резултатът ще бъде съвсем реален - внос на пшеница и слънчоглед /ще искаш да не е от Русия/. Впрочем заради борци за независимост от Русия на всяка цена сме на тоз хал.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Също така трябва да се форсира търсенето на газ и петрол в Черно море.
42
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремълската пета колона плащат на мекерета като Симеон Горов за да бъде България във вечно зависима от Русия. Чисто научно риск за от замърсяване и да не говорим за земетресения, при добив на шистов газ няма, а при сегашната ситуация добива е повече от икономически обоснован. Хипи зелените политики, поставиха Европа в тази тежка енергийна зависимост от Русия и това трябва да спре.
41
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изтървете ли Добруджа , изтървали сте всичко
40
5
 
3
 
! Отговори
къв газ преди 1 година
ще добивате вие бе?! питали ли сте Кремъл?! а????
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се правят на *амави, 30-тина процента от природния газ в света се намира от другата страна на Черно море.
38
9
 
5
 
! Отговори
ТВЪРДО ЗА! преди 1 година
ВСЕ СЕ ПРАВИМ НА ТАРИКАТИ, НИЕ ЛИ СМЕ НАЙ УМНИТЕ? СИГУРНО АМЕРИКАНЦИТЕ СА ГЛУПАВИ? ШИСТОВИЯ ГАЗ ЩЕ НИ НАПРАВИ БОГАТИ И НЕЗАВИСИМЕ И ТОВА НЕ СЕ ХАРЕСВА НА МОНОПОЛИСТА ГАЗПРОМ И РАША! ТЕ НИ СПИРАХА ДО СЕГА!