Алтернатива ли е шистовият газ? "За" и "против" добива у нас

Експертите Димитър Иванов и Симеон Горов пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 5 сеп 2022 14:16 | 5 сеп 2022 14:00, Анисия Иванова
64

Бившият държавен секретар на САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп - Майк Помпео, призова за добив на шистов газ в България, който по думите му е по-чист от руския. Според него страната ни може да се превърне в енергиен център, който да гарантира сигурността на Източна Европа.

"Добивът на шистов газ е единственото решение на енергийната криза, защото тя е повече криза на цените, отколкото на доставките. Шистовият газ има няколко функции - цената, енергийната независимост и е най-сигурното средство за балансиране не ВЕИ-тата. В България има 24 000 мегавата заявки за ВЕИ-та, но за да балансира дори една пета от това, ще трябват още 3-4 млрд. шистов газ", заяви енергийният експерт Димитър Иванов в ефира на "България сутрин".

По думите му е "национално престъпление да продължава да съществува мораториумът за добив и проучвания за шистов газ".

Още по темата

Според Симеон Горов, който е координатор енергии и климат в екологично сдружение "За Земята", добивът на шистовият газ би бил изключително  вреден.

"Великобритания е добила шистов газ в началото на 2010 г., но през 2019 г. спират, защото в района, където са го добивали, са зачестили земетресенията. България би била по-тежък случай, тъй като има намерение да се добива в Добруджа", коментира той. Горов констатира, че "там има радиоактивни елементи на голяма дълбочина и чрез впръскване на големи количества пясък и химикали има риск почвата да бъда замърсена".

"Технологиите за добиване са подобрени. Вече не са тези от преди 10 години. Няма друга такава технология като американската. Най-големите добивни центрове са Америка, Канада и Австралия", опонира му Иванов.

Горов обаче е на мнение, че добивът на шистов газ няма да доведе до независимост за българския енергиен пазар.

"Четох, че в Америка са имали "удоволствието" от чешмите им да тече запалима вода", поясни той.

Енергийният експерт обаче подчерта, че "отказът от добив на шистов газ ще задълбочава тежестта на предстоящите зимни месеци".

Той обобщи, че "енергийният проблем е най-острият в света, така че или трябва да бъдат намерени стабилни източници или да изберем войната и напрежението". Иванов призова моратотиумът да бъде свален.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
4
 
! Отговори
ПАК ОПОРКИ преди 1 година
КАКВА ДОБРОДЖА, ШИСТОВИЯ ГАЗ Е В РАЙОНА НА ЛУКОВИТ!
36
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Превеждайте си сами: "страната ни може да се превърне в енергиен център, който да гарантира сигурността на Източна Европа" - означава България да се превърне в територия за добив на енергия, така необходима на Западна /не на Източна/ Европа. Цената е Добруджа /плодородна земя/. Защо не превърнат Румъния в енергиен център?
35
6
 
3
 
! Отговори
копейкин преди 1 година
никакви такива, искаме газ само от мойте работодатели, ама пуста европа с тез санкции. РЕФЕРНДУМ БЕ! РЕФЕРЕНДУМ! - за ко ми плащат
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Май - май...Има едно такова нещо като баланс, България е много добра в това. Хора като теб които се срамуват от това че са българи им липсва баланса, възпитавани са с вина и гледат много екшън.
33
11
 
6
 
! Отговори
ние сме малък преди 1 година
но просто народ, държан в мазето на кремъл вече 70 и кусур години и не ни стига акъла как да се отървем от червените пиявици
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Капитан ПеткоСмени си ника, да не ти сменят лика
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименКогато некомпетентни хораКато дъщеря на един от най-големите в тази сфера би трябвало да виждаш, че тази газ стои на такова разстояние от повърхността, че нормално същество което живее отгоре няма никакъв контакт. Много се излагаш щерке
30
7
 
3
 
! Отговори
то много преди 1 година
ясно - тез де оискат да сме зависими от москва, са против. за тва са толко вредни тез продажни слуги на москва, ко обсъждате кат глава наци
29
4
 
17
 
! Отговори
Долу ръцете преди 1 година
от Добруджа, кравари!
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От златни чаши ще пиете,но вода няма да имате.Вие избирате.Добивът на шистов газ трови.Живи или да копат,за да ни го продават?Ту би ор нот ту би?
27
12
 
2
 
! Отговори
Май - май... преди 1 година
А е ние у нас все се мислим за по-по-най. Още от време но, с немците сме, ама няма да воюваме а Русия, да сме с Европа, ама да не сме против Русия, да сме енергийно независими, ама да не дупчим за газ, да сме твърди с македонците, ама да не ни се скарат европейците, да чакаме пари от Европа, ама няма да е зле и от Русия. Е, така никога никой няма да ни вземе на сериозно и винаги ще сме последната дупка на кавала
26
8
 
12
 
! Отговори
Тъп народ преди 1 година
В Генерал Тошево има залежи за добиване по класическия начин, а не чрез шисти. Това е огромна заблуда. Защо непрекъснато се свързва Добруджа с шистовия газ, след като дори не са правени никакви проучвания ! Никой не е казал че там има газ, който да се добива по тази технология ! Колкото е по-*** един човек, толкова повече е лесен за елементарна манипулация..
25
21
 
6
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
Русоробите са против. Свободомислещите и интелигентните хора са за. Докато се разбере че земята е кръгла а не плоска е трябвало да мине много време за съжаление и също така за шистовия газ. Русофилите искат да сме бедна и изостанала страна окупирана и зависима от азиатските диваци.
24
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато некомпетентни хора и неграмотни започнат да говорят за газ и шистов газ, а изобщо не разбират е смешно!Като дъщеря на един от най големите в тази наука, газта идва от природата всичко това е създадено от Бог. За шистовия газ. Но "знаещите" и простото население в България като 80 % е такова , първо трябва да знае дали има или няма шистов газ. ?! Смях ..
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименКорпорациите никога не са успявали, все нещо им се случва
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Няма друга такава технология като американската."__________А, не, не, не. Този филм сме го гледали с Дънди и златото на България. Ще получаваме мизерен процент докато концесионера ще прави милиарди оборот и ще изнася цялата продукция навън. Накрая ще ни останат шепа жълтици и пустиня вместо житница.
21
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ са 100 пъти по големи по площ от България, има къде да помпат, а ние не сме луди, че да си отровим страната заради някаква си газ, ще я караме по старому, а на който му е много студенко, може да си се пресели, ние търпим и на студ.
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Технологиите за добиване са подобрени. Вече не са тези от преди 10 години."------Преди 10 години пеехте същата песен, а сега с половин уста признавате, че технологията е опасна за региона. Малко обидно е да се лъжем като дечица в забавачката. Забравете да дупчите за газ в Добруджа.
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корпорациите ще унищожат всичко. После и нас. А който оцелее, ще се храни с паста от жълт дървесен червей и ще живее и работи в "големи цилиндри" в орбита около земята (както Джеф Безос обясни), а Земята щяла да бъде "резерват" (пак негов цитат)! С други думи - няколко свръх богати, няколко свръх корпорации и фараони като Безос, Мъск, Гейтс, тяхната прислуга и малко администрация на Земята, останалите роби - вън и само ако слушаш, ще те пускат за седмица на почивка да видиш океана!
18
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Против. Това е унищожение на природата чрез химикали. Краварите са като кръстоска от пиявици, кукувици и скакалци. Отиват на чуждата "нива", използват каквото могат и след тях е опустошение. Крайно време е да бъдат върнат м/у двата океана, Канада и Мексико и там да правят каквото си поискат.