България внася зърно от радиоактивни райони в Украйна?

У нас цената на продукцията ще се увеличи с 40%, прогнозира експерт
Обновена: 5 сеп 2022 15:19 | 5 сеп 2022 09:41, Петя Славова
246

Тонове слънчоглед и пшеница са потопени след проливните дъждове, наводнили Карловско, а реколтата на стотици хора беше погубена. В същото време става ясно, че земеделските производители нямат съвременни бази за съхранение на продукцията.

Според доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН условията са примитивни не само на местата с наводненията. Той прогнозира, че два пъти ще се увеличи цената на самото производство на храни в България, като инфлацията при тях вече отива към 40%.

"Вчера министърът каза в национален ефир, че няма незаконна сеч. В същото време хората и камерите показват отрязани трупи. Те запушват и не позволят реката да се оттече", коментира той в ефира на "България сутрин".

Боюклиев подчерта, че три пъти са поскъпнали азотните торове, от които зависи 30 на сто от реколтата.

"Спасихме се от глад, защото хората си произвеждат в дворовете. Има глобален риск от продоволствена криза. Европа ще се спаси, глад няма да има, но ще има недостиг на продукти", констатира експертът. Той даде пример с реколтата от слънчоглед в Западна Европа.

Доц. Боюклиев направи прогноза за Bulgaria ON AIR относно цените на основните хранителни продукти.

"Намаляването на ДДС за хляба като цяло не е имало никакъв ефект в цялата страна. Имаме дефицит на експертност и на държавност. Хлябът няма как да не поскъпне, ако запазим същото качество и грамаж. Ние го изчисляваме на килограм, затова казваме, че е поскъпнал два пъти", обясни той.

По негово мнение у нас се е наблюдавало стабилизиране на цената на олиото заради влизането на слънчоглед от Украйна в страната.

"Трябва да сме солидарни с Украйна и да сме против войната, но това зърно идва от райони, които са радиоактивни. Цената на олиото обаче пак ще тръгне нагоре с около 50%. При захарта също се очаква поскъпване", съобщи той.

Според експерта при кризи винаги се намаляват качеството и грамажа.  

"Мазетата в селата се пълнят с консерви. Българинът ще оцелее, няма да има абсолютен глад като в Африка, но ще бъде тежко", смята той.

Доц. Боюклиев обобщи, че в България се храним с некачествена вносна храна, което е "удар срещу генофонда на България".

"Престъпление е да внасяме 80% от плодовете и зеленчуците си", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
0
 
! Отговори
Изненада! преди 1 година
Освен, че май е ГМО, освен че май е с радиация, накрая се оказва, че е некачествено и с буболечки.. ПОЗНАЙТЕ ЗАЩО ПРИЕХА ТИХОМЪЛКОМ, не по нормалния ред, разрешението да се слагат в храните насекоми?! Сега също така тихомълком ще преработят още малко наредбите и некачественото у *крайнско зърно, което мешат с нашето и което Европа не ще, съвсем спокойно ще си го ядем с насекомите.
167
2
 
6
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
окрайна! От там идват всички беди!
166
5
 
6
 
! Отговори
Фейк поредния преди 1 година
Това е поредната фейк новина. Напоследък dnes публикува доста такива. Авторът е случаен човек, нито работи в зърнения бранш, нито в ХВП, най-вероятно е познат на редакционния екип, служител на БАН :) абсурдно е твърдението че внасяме украинска суровина - ние преливаме от жито и слънчоглед, в Карлово са залети няколко села и основно земите на зеленчукопроизводители - дано са застраховани. Като цяло да му мислят рашките - те са на една крачка от земите и реките където падат ракетите.
165
5
 
16
 
! Отговори
Анка Британка преди 1 година
Ами това е Европейски съюз..внасяме всичко каквото има в него...гумени краставици и домати, неузрели пъпеши и пълни с пестициди любеници, пилета и риба кой знае къде отглеждани..ами да се махаме от европйския ..то нищо добро не ни е докарало, освен корона вирус, маймуснка шарка и радиоактивна храна
164
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хлябът поскъпва в България, защото уранът е скъп и то хлябът с уран
163
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и ховна да се внася ще пак същото - народа е заспал ! Украина продаде и всичките си транспортни средсва които бяха около Припети на Европа ! ПАРКЪТ БЕШЕ ПО -ГОЛЯМ ОТ ГРАД И СЕ ВИЖДАШЕ ПО КАРТАТА НА ГУГЪЛ !!! претоен и продаден във на тръби , арматура и телена мрежа
162
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да Ви е Честито новото илядо ... ГМО радиоактивно зърно. Правец
161
15
 
1
 
! Отговори
дране за комуните преди 1 година
Вот за копейката за да удари сиренето 300лв килото ,а хляба поне 35лв за 400гр Докато не ви усмъртят мръснитекомуни,а децата ви не започнат да ядат кал унугундурската чета все ще избира комунисти.
160
2
 
14
 
! Отговори
чупи стрелката преди 1 година
Гайгер мюлерови броячи в Амазон на кило по 25 долара всеки може да си купи и да си пробва в/у украински халвички брашна меса *** и тн глей кво стаа,,,
159
9
 
2
 
! Отговори
void преди 1 година
"Тонове слънчоглед и пшеница са потопени след проливните дъждове, наводнили Карловско, а реколтата на стотици хора беше погубена..." Да бе да - все едно в Карловско сеят пшеница и слънчоглед, не се чуват вече какви ги дрънкат рублофилите.
158
2
 
8
 
! Отговори
Малко ви е преди 1 година
Последица от управлението на уродливотокорнел, Толуппаша и ДС старчески трупнимеса.Сега изберете техните възраждащи се от пепелта проекти ,аи до края на Зимата ще ядете сол и със скакалци
157
2
 
11
 
! Отговори
до 174 преди 1 година
И олио! Изстрелват към капиталистически САЩ 1 литър балистическо олио "Клас" и взривяват Пентагона .
156
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то затова и хляба ни е толкова скъп ! обогатения уран не е никак евтин . ако бяхме умни щяхме да изнасяме хляб към северната Корея
155
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изнасяме храна за да ядем лай..на чудно
154
1
 
10
 
! Отговори
Благодаря ви преди 1 година
Затуй ли светя нощем в синьо сияние . Защото съм ял мазни банички с боза всеки ден. Сега вече съм спокоен че не си въобразявам.
153
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, че повечето от Вас, трансатлантически изумрудени бисери на по 20 си представят радиацията в ниски количества като Ковид само да Ви кажа, сте на възможно най грешният път в идторията от поколения насам.Един ден ще викате, един *** го каза... дано до тогава дай Боже не си върнете червата или да разберете какво е да гориш жив или бавно да умираш от рак....повтарям Дай Боже!
152
8
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Куманите надойдоха след 11 век от жълтата река на Китай и Оpeзаха земята на Европа! Значи така: Рeзaк Пyйкин-Тюpкан влезна на Балкана през 13 век и оpeза Чypкана на Българина. След 1944г Рeзaк Мoсковяк - СССРето влезна на Балкана и оpeза земята - Бoстана на българите - създадоха ТКЗСета и сега ние Българите Внасяме и от малoазиатските Рeзaци и от северноазиатските Рeзaци, а настанилите се у нас Кумани -КомунистЦингyларPeзaци изнасят ли изнасят здравословната българска продукция...
151
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На украйнците трябва да им целувате краката. Такава брадва ви бяха приготвили нашите зърнари, че хляб и олио щяхте да купувате веднъж на високосна година.
150
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като вземете такива глупости да дрънкате. Ако имаше радиация в Украйна цяла Европа щеше да пропищи. Изобщо разхождали ли сте се в Добруджа по полетата. Там птици няма, насекоми няма, вечер няма един комар да те ухапе. Всичко е отровено от всевъзможна химия внесена нелегално от Турция. Затова и не се изследва нашето зърно. Сигурно в целия ЕС няма по-лошо от българското зърно.
149
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българското се изнася а се внася украйнско дето е по евтино-честито българи освен с евроатлантически ценности ще ви хранят и с радиоактивно жито - това е брат демокрация и свободен пазар - от която фурна ти кажа от нея ще копуваш - ама било скъпо - е скъпо е но е с евроатлантически ценности - да не искате да сте като тия копейковци унгарците дето си цицат евтин руски газ - ама няма в него от евроатлантическите ценности - честито на печелившите