54 нарушения за незаконна сеч в наводнените села в Карловско

Част от тях с в прокуратурата,текат разследвания
45
54 нарушения за незаконна сеч в наводнените села в Карловско
Снимка: Pixabay

В района на трите наводнени села в Карловско през последните 6 г. има установени 54 нарушения, които са проследени и установени. 21 от тях са, че дървесината се превозва незаконно или има недокументално издържани процедури. Останалите са дадени на прокурор, до момента продължават досъдебните производство. Общият обем на нарушенията на дървесина е 200 куб. м. Това е под 1% от обема на стоящата маса в района, коментира председателят на Съюза на лесовъдите Иван Палигоров в студиото на "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.



Той посочи, че има 140-годишна политика на залесяване на южните склонове на Стара планина и така има какво да се сече там. А премахването на старите дървета, които представляват опасност, е наложително.
Съветникът на земеделския министър поясни също, че проверки се правят по всички етапи на дейността по изсичане на дърветата.

"Контрол се осъществява предварително. Лесовъдът проверява фирмата, която ще извършва сеч, той маркира насажденията, проверява по време на сечта и накрая дали е извършена по план", обясни Палигоров.

И беше категоричен, че отсечени дървета, подготвени за транспортиране, не са били оставени в района на деретата.

"Водата има свойството да се събира в най-ниските места. Ако почвата под дърветата е подгизнала в деретата, когато дойде новата вода, тя ги отнася. Видяхме, че голяма част от дърветата в дворовете на хората са с корени", добави Иван Палигоров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 22 преди 1 година
От бръмбар вълна и от застраховател пари. В щатите е едно, а тук наобратно.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сечта законната която оголи планините ни. Така при извозването се плаща на горския още при товаренето за износ, от тези парички има за директора и нагоре по веригата. Това е публична тайна. Вижте директорите и гарските една не малко част какви коли и по колко имат и по колко апартамента. Просто е но управленците ни нема да го направят.
34
0
 
3
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
Хубава работа ама
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още един от виновниците за катастрофата се обяснява, че видял корен. Гешев?
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ни балалайка тоя - били установени 50 нарушения за последните 7 години, по 7 годишно за бране на билки исъбиране на гъби. Прокурор трябва да проверява, а не министъра на горите. Министъра да си е проверявал когато му е било времето.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я стига си дрънкал глупости бе! Няма по брутални кражби от тия в горите и то с участието на милеещите лесовъди! Но понеже съм добър човек пожелавам на всички "милеещи" за горите да им се връщат всички добрини стократно
30
1
 
6
 
! Отговори
коптор преди 1 година
Лесовъд ги проверявал фирмите !Ми те тия лесовъди с една заплата станаха милионери бе брачет! Нагли лъжли гадове хиляди страдат заради вашата ненаситност! Всичко което сте причинили на хората да ви се връща десеторно!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и името му на тоя едно тематично - Пали Горов.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като некой ми каже "истината е, че повечето дървета са с корени" знам, че прикрива нещо.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този пък видял, че "повечето дървета бяха с корени". Лъжа. Вижте снимките, къде са корените? Дотегна ни от вашите лъжи!
26
1
 
5
 
! Отговори
Специалисти по преди 1 година
всичко, многознайковци, много можещи, тук се събират всеки ден за да съветват, / дават акъл /защото страдат от комплекси, но от много знаене виждаме и усещаме най-голямата беднотия в ЕС, че сме я постигнали с "уменията" си ! Разбихме скалата на простащината, сега разбиваме скалата на иdиотизмът и ще върнем бандита от Банкя, че са му останали четери чекмеджета за пълнене и да "домаскира" Мата Хари, че му изяде душата !
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точната приказка "След дъжд качулка"
24
0
 
4
 
! Отговори
еее преди 1 година
иии... нищо ново, наказани няяяяма !
23
6
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Да се въведе забрана за дърводобив. И какво мислиш че ще постигнеш с това? Едно голямо нищо. Гората е възобновяем източник на суровини. Тя трябва да се отглежда и да се черпи от нея колкото трябва. В България Горския сектор е единствения в който все още се планира работата за десетилетие напред, няма друг такъв сектор. Че има проблеми в Горския сектор има и те са много. Но все пак всички лесовъди си обичат професията и милеят за гората. Това бедствие е съвкупност от много насъбрали се фактори.
22
0
 
5
 
! Отговори
Местните преди 1 година
Хора да отидат и да проверят има ли нарушение или няма. Те са заинтересовани.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен пък ми е интересно колко къщи са били застраховани в дадения еайон, против бедствия? В САЩ редовно гинпомита торнадота и там не реват, че държавата не ги обезщетявала. Ако 10 бяха застраховани, вече щеше да има следствия възбудени ит застрахователите срещу незсконната сеч или непочистването на дерета и незаконни сметища. Та колко са със застраховани недвижими имоти?
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера Ви казах в какво се превърнахте за 30г. - Днес пак ли трябва да Ви го обяснявам като на *** ?!
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименБоцко, недей да смяташ, а си отвори очетата, този дървен материал е бил в гората, не в реката, за да го подеме вода, то тази вода е нямало къде да се оттича, събрала се е и е отнесла всичко.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лесовъда Палигоров! Това кърти!
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 13 - добре е сега на две други семейство да възстановиш отнесените домове! Нали си голям работодател - очевидно дейността ти по "отоплението" - бас, че не е особено законна - е спомогнала потопа. Те така сте по селата - все дребни тарикати на които после природата им е крива.