Цената на хляба по-ниска заради нулевото ДДС

Така ще е до края на срока на мярката, смята експерт
13 сеп 2022 13:48, Петя Славова
12
Цената на хляба по-ниска заради нулевото ДДС
Снимка: БГНЕС

Цената на хляба е по-ниска с 20% и ще остане такава до 31 юли 2023 г. , докато изтече срока на мярката за нулевото ДДС, обясни пред БНТ Мариана Кукушева от Федерацията на хлебарите и сладкарите в България.

Според нея има вероятност мярката да остане и след този срок.

Още по темата

"Не вярвам да има правителство, което да повиши цената на хляба. Очаквам тази мярка да продължи да съществува, защото е изключително социална.", каза Кукушева.

Цената на хляба ще следва тренда на покачване на транспортните разходи, но никога няма да достигне стойностите, на които се продаваше с ДДС, увери тя. Кукушева призова субсидиите за тока да останат в сила и след края на 2022. В противен случай тя прогнозира шоково поскъпване на цената на живота.

По думите ѝ най-евтин е хлябът в София, където принципът на пазарната икономика работи най-добре. Най-скъп е хлябът в най-малките населени места, където има само един производител и само един магазин.

Кукушева допълни, че има хлебопроизводители, които са понижили цената не с 20%, а с 15 на сто и очаква те да бъдат санкционирани.

Тя подчерта, че няма хлебопроизводител в България, който да работи с украинска пшеница, защото реколтата у нас е добра и не си струва риска.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Много е занижено качеството на всичко, институциите дето трябва да дебнат магазините имат работа денонощна,обаче блеят някъде. Такава гнусна и долнокачествена храна не помня да е имало, вече и апетит загубих.
8
0
 
1
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Аз почти нищо вече не мога да купя от магазина, то евтино не остана. Освен че надули цените, всичко е полуразвалено, да си ги ядат те. То и да се купува по-малко, онези алчници не са свикнали да хвърлят застояли ***, пробутват ти ги. После нерви разправии.
7
0
 
0
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Да,да по-ниска!Сега бях в магазин от големите вериги и няма такова нещо. Всичко беше измама на Киртака и Ококорения. Пък и кога в БГ са сваляли цени заради намален ДДС? Никога, защото, обаче , понеже...
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно това. На фурната от,която си купувам хляба е няколко вида, 1,70, 1,80, 1,90 лв,като грамажа е намален видимо,а преди махането на ДДС хляба им беше 1,50. Правете проверки,защото ДДС потъва в джобовете на хлебопроизводителите.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората не могат да ядат само хляб господа експерти.Вижте цената на млякото,кашкавала,сиренето,колбасите,маслото,захарта и тогава пропагандирайте пред изборно колко било евтино видиш ли.Това което направиха Промяната през гъ..за ще ни излезе защото те ни върнаха 20 години назад.Някой експерт да каже какво смислено направиха за 1,5 година.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При цена 2 лева без ДДС и 20%, ДДС, цената е 2,40 лева. Да се продава сега на цена от 2 лева махайки ДДС, е намаление с 16,67%, а не намаление с 20%.
3
4
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
А в действителност цената на хляба е по-висока от нормалната заради умствените инвалиди от ПП и най-вероятно ще се вдигне още след изборите
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във Фреш Маркет 830 грама Симид от месец струва 1.50.
1
0
 
5
 
! Отговори
Kiro преди 1 година
Цената е по-ниска отколкото би била ако трябваше да се събират едни 20% ДДС за държавата. Като свърши мярката и държавата пак започне да взема 20% ДДС от хляба на хората, ще видите.