Спорове за хартиена или е-рецепта: Коя да остане?

Специалисти обясняват кое е по-доброто решение
14 сеп 2022 14:42, Петя Славова
15
Спорове за хартиена или е-рецепта: Коя да остане?
Снимка: БГНЕС

Продължават споровете около това да се върне ли хартиената рецепта или да остане само електронната. За някои е добър вариант да ги има и двете.

Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов, електронните рецепти са важни както за фармацевтите, така и за всички по веригата, дори и за самите лекари.

"По официални данни 74% от всички лекарства се изписват по свободна продажба. Точно те се предписват на бяла рецепта, а не дигитално. 68 хиляди рецепти на ден. Липсват записи в пациентското досие за над 130 хил. рецепти дневно", каза пред БНТ Костов.

Още по темата

Той обясни, че разчитането на една рецепта създава трудности дори и на фармацевтите.

"Така че и в момента на хартия пациентът има затруднения. Електронната рецепта може да бъде разпечатана както от лекаря, така и в аптеката".

Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз заяви, че никога не е замисляно, когато се е създавал Националната здравно-информационна система, да има деление на рецепти по каса или на свободна продажба.

"Една рецепта е рецепта и няма никакво значение кой ще заплаща рецептата – дали тя ще бъде платена частично или напълно от здравноосигурителния фонд, или от пациента. Лекарствата са едни и същи в голямата си част и те имат същото отношение към здравето на пациента. Този електронен запис трябва да влиза в пациентското досие", каза той.

Маринов припомни, че от близо две години има електронни рецепти. И повече от година и три месеца тези рецепти са задължителни по Здравна каса. Рецептите по Здравна каса са многократно по-сложни от тези, които са на свободна продажба.

"Ние не недоумяваме защо лекари, които са на работното си място, издават електронни рецепти по Здравна каса, а в същото време отказват да правят това за рецептите на свободна продажба", заяви Маринов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
У-ла-ла! преди 1 година
Ужасно лесен отговор - запазват се и хартиената, и електронната! Не знам защо трябва да изчезне едно от двете?!?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И двете!
10
0
 
7
 
! Отговори
един преди 1 година
Ами с електронната рецепта не можеш да си купиш евтини лекарства от Турция, например. Нито липсващи тук лекарства в аптеки в Германия, Англия, Гърция.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой няма да може да купува и продава без Знака на Звяра!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И двете плюс електронно здравно досие до което да имат достъп лекари от цялата страна, а пациента да може да го преглежда когато си поиска и да съди и подава жалби, при вписани неизвършени манипулации.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и двете? толкова ли е трудно?
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидно тази, с която се работи ефективно и не създава затруднения! Що за въпрос!
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Римляните са го казали: - думите отлитат, написаното остава...!!!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спорове за ел. рецепта по български или за хартиена... Голяма дилема!
3
3
 
18
 
! Отговори
Уонко Нормалния преди 1 година
Ква ел рецепта, баба ми е с телефон с копчета и едвам се оправя, тия са яко улави в Геноцида.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоуу?! Най-добре е без рецепта, здрави прави и корави. Съвсем изпоразболяхте хората. А няма нищо по-хубаво от здравето, подкрепено с прилично финансово състояние.
1
1
 
22
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 1 година
РАЗБИРА СЕ, ЧЕ И ДВЕТЕ!!!! САМО ПЪЛНИ ИДДДИОТИ МОГАТ ДА ППЕМАХНАТ НАПЪЛНО ХАРТИЕНАТА РЕЦЕПТА! НЕ РАЗБИРАМ С КАКВО ИМ ПРЕЧИ?!!