Само ефективни присъди могат да спрат рецидивистите на пътя

В закона има дупка, смята психологът Росен Йорданов
Обновена: 27 сеп 2022 09:13 | 27 сеп 2022 09:13, Петя Славова
33
Само ефективни присъди могат да спрат рецидивистите на пътя
Снимка: БГНЕС

Поредната тежка катастрофа на Околовръстното шосе отново предизвика общественото недоволство към неспазващите правилата на пътя. Освен, че е карал с висока скорост, водачът на спортния автомобил, който е предизвикал ПТП-то, се оказа, че е седнал зад волана и след употреба на алкохол и наркотици.

Има ли възможност да бъдат спрени рецедивистите на пътя коментираха пред Нова тв журналистът Слави Ангелов и криминалният психолог Росен Йорданов.

Още по темата

"Трябва да разсъждаваме върху емоционалната връзка между българина и автомобила му. Да се гмурнем в социализма. Колата е единственото място, което той контролира.", обясни Ангелов.

Той даде пример с Финландия, където глобата е съобразена с доходите. "Имаше случай на милионер, който получи за 23 км/ ч превишена скорост 55 000 евро глоба, друг беше получил 116 000 лв", допълни журналистът и заяви, че този проблем не може да се реши в парламента.

"Там имаме едни хора, които ги наричаме депутати, но често те са адвокати. Те са причина за това у нас процесът да е формализиран, бавен, да не носи справедливост и възмездие. Да няма респект от закона. Трябва да се създаде комисия, която е с външни експерти", уточни Слави Ангелов.

По думите му само ефективни присъди могат да спрат подобни рецидивисти. Според него за шофирането без книжка наказанието трябва да бъде като за незаконно притежание на оръжие.

"Отдавна е ясно, че  в закона има дупка. Трябва задължително лично да ти връчат санкцията. Това е изключителен пропуск, който създава подобни прецеденти. Второ, имаме хронична липса на достатъчно добро прилагане на законите. Трето, наблюдава се занижаване на респекта към нормите", коментира и Росен Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И колко още катастрофи трябва да станат, за да се сбучи това, и колко още години...поколения трябва да минат...
10
1
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Това според доходите да глобяваме, няма как да стане. В България милионерите пред държавата се водят почти социално слаби. Рецидивисти няма как да се спрат. Просто на 80%от хората изобщо не трябва да се издават шофьорски книжки, защото не стават за шофьори. Може да ме наречете нацист, но това е истината. Не от всеки човек става шофьор със съвест.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незабавно разтурване на стохилядното котило потомствени младопенсиониращи се шуробадженакорушветчийски лапачи първа категория труд,струващи около десетина милиона лева дневно, само преки разходи, без стойността на щетите нанесени от престъпните им действия или бездействия. На практика няма престъпление без участието на бивш, настоящ или бъдещ милюполюцай или родата им.
8
0
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Кой да ги наложи тези присъди, след като и наркомана с поршето си има полицайка?
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера четох за присъди на Варненския съд! Условна на трафик на жени в чужбина и склоняване към проституция, че и опг! Не знам какво сме ние, но в САЩ такъв човек лежи доживот!
6
0
 
9
 
! Отговори
Дали ? преди 1 година
Трябват достойни ПРОФЕСИОНАЛИСТИ каквито няма.Закони съществуват,присъди също за заложени но никой не си върши работата.Хванат се за колата изпъчени със значката.Мине Семерджийката махат като ученички пращат въздушни целувки.Мине чичо ти Дончо с опелчето едвам вдигнал 10км отгоре, служителя на реда впряга цялата си компетентност да накаже безпощадно това злодеяние.И ТЕ ТАКА :)
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затвор трябваааа, затвор. С години да лежът.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи промени на пътя ще има, промени в мвр няма да има? щом полицаите ви са комунисти, затягане на закона ще доведе до само тоталитаризъм
3
0
 
9
 
! Отговори
VAR преди 1 година
Да, обаче автомобил, който на видеозаписи очевидно се движи със скорост 100-150 км/ч, според съдебните експерти се е движил с не повече от 99.
2
0
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Нали докато се стигне до присъда полицията трябва да работи а не да помага на мутрите,там са нужни чистки и промени.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а рецидивистите в мвр рашков що не ги закача ??