Инфлацията расте: Хлябът и млякото стават лукс

Заради войната инфлацията може да надхвърли 20%
7 окт 2022 12:02, Петя Славова
153

Има ли достатъчно средства в държавата, ще издържи ли бюджетът и какво трябва да се промени в социалната ни политика?

Днес започва изплащането на пенсиите. С промените от 1 октомври близо 900 хиляди са възрастните хора с преизчислени пенсии, но това увеличение вече е "изядено" от инфлацията.

Този въпрос, както и съставянето на бюджета са едни от най-сериозните проблеми, с които трябва да се справи правителството.

Още по темата

А според бившия зам.-министър на труда и социалната политика Султанка Петрова, един от най-големите проблеми у нас е, че хората не са подпомогнати по най-добрия и ефективен начин.

"Ние не търсим индивидуалната подкрепа за всеки един човек, който е в риск от бедност. Най-уязвимите хора са възрастните. Проблемът е, че инфлацията много бързо се покачва, а ние изоставаме с покачването на доходите. Както вървят нещата, да си купим хляб и кисело мляко ще стане лукс", заяви Петрова в ефира на "България сутрин".

По думите на икономиста Преслав Райков най-вероятно през декември и януари инфлацията ще бъде около 20%, но имаме много непредвидима ситуация.

"Води се война, и икономическа, която може да изстреля инфлацията в следващите 6 до 9 месеца и над 20%. Догодина лятото ще трябва да се финансираме по външния си дълг на нива от 6 до 8%", допълни гостът.

Икономистът изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че единственият начин да повишим доходите, е да работим повече, да има повече бизнес, а не да събираме повече данъци.

"Идеята на преизчислението на пенсиите беше да се постигне справедлива пенсионна система. Да се направи така, че разликата между старите и новите пенсии да се минимизира, защото в годините заплатите растяха, а пенсиите изоставаха в своите увеличения и стана така, че хора, които са имали един и същ принос в пенсионната система, имаха разлика в пенсиите до няколко стотин хиляди лева", посочи Султанка Петрова.

Тя отбеляза, че средното увеличение на пенсиите след преизчислението е 123,71 лв., а средната пенсия ще бъде 721 лева, като увеличението става на няколко групи.

"69% от тези хора, които ще получат увеличение, пенсиите им са отпускани от 2007 години досега. Ковид добавката не биваше да се слага към пенсиите, а да бъде изплатени чрез социалната система", допълни бившият зам.-министър на труда и социалната политика.

"Не мога да нарека това увеличение, а е по-скоро индексация към пазарната икономическа среда. Този ръст е изяден. Трябваше по-рано да се направят изчисления откъде да дойдат тези пари, защото инфлацията може да скочи много сериозно. Надявам се правителството, което ще управлява, да вкара малко по-детайлно планиране на разходите. За мен мерките от Ковид пандемията трябва ясно да се преструктурират", заключи Райков.

 


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
1
 
! Отговори
ЕС и НАТО преди 1 месец
означават глад и мизерия - в Русия и Китай никой не гладува и никой не седи на студено
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжа.Като гледам колко бедни са българите .. с какви коли с евозят и как пазаруват в какви апартаменти и къщи живеят ..много са беднивсичко е манипулацияБългария и българите са богата страна и народ! Истина е.
128
0
 
3
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Да, бе! "Войната" била виновна...Що някой от тия, с войната, не вземе да обясни как при едни и същи данъци и цена на барел петрол, като миналата година, сега плащаме лев по-скъпо гориво?!Ама мрънкат квото им спускат - войната, войната...
127
0
 
6
 
! Отговори
Майната Ви преди 1 месец
Лъжа, долна лъжа! Нищо не лукс. Май забравихте старата българска мъдрост: и 10 лева да е бензина - пак ще караме! И 100 лева да са цигарите пак ще пушим! Напред българи! Вашето знаме е месаля!
126
0
 
0
 
! Отговори
do 139 преди 1 месец
ти от Сибир ли пишеш? Съмнява ме леко ;), а инак кво чакаш че не заминаваш натам?
125
0
 
5
 
! Отговори
Валерия преди 1 месец
Инфлацията със сигурност в момента е по-висока от таэи преди световната финансова криэа 2008 г!!! А и причината эа таэи инфлация са некадърните, беэхаберни иэмамни, политици, които докопаха таэи пуста власт!!! Эа лична иэгода и да обсужват теэи които ги сложиха на власт!!! Причината са неадекватните мерки и неспособносттта да се справят с каквато и да е криэа!!!
124
0
 
2
 
! Отговори
До Вселена преди 1 месец
Модел на Титаник можеш ли да направиш, напр. М 1:100,а?
123
2
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 месец
Това по магазините не е хляб. Така че не ме интересува колко струва ПЛАСТМАСАТА подквасена с вредните бактерии - Мая, така наречения хляб по магазините. Правя си сам хляб подквасен с кисели бактерии и докторите също не ме интересуват. Киселото мляко и сиренето си го правя сам от овче мляко и не ме интерсуват Пластмасовите Сиренета по магазините.
122
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хлябът и млякото са лукс - евроатлантически ценности. В Сибир живеят по-добре!
121
2
 
32
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 месеца
Заради войната инфлацията може да надхвърли 20% !!!??? Абе ние във война ли сме,и къде е Добруджа и плодородното Пазарджишко поле??? Нито външна политика,нито вътрешна,нито социална....на това отгоре ни ограбват в момента и златото и всичко каквото могат!!!
120
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПРИЕМАМЕ ЧЕ ПЕНСИЯТА СЛЕД УВЕЛИЧЕНИЯТА Е СТАНАЛА 1000ЛВ- ОТ ТЯХ ОТДЕЛЯМЕ 600ЛВ ЗА ХРАНА СЛЕД КАСАТА НА МАГАЗИНА РАЗБИРАМЕ ЧЕ ЧОРАПНИКА МИРИЗЛИВ НИ Е ОБРАЛ С 300ЛВ ПРИ 50% ИНФЛАЦИЯ ХРАНИ, А АКО ИМА ОЩЕ ЕДНО СЛУЖЕБНО ТОГАВА С КОЛКО ЩЕ НИ ОБЕРАТ- ЗНАЧИ НА 1000ЛВ- 500ЛВ МЯТАШ ПРЕЗ ТЕРАСАТА.
119
3
 
11
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
важното е да ди си играем на партийки и да ги субсидират индианците -в парламента си изисляват зпалатите не на 6 минимални а на 6 средни за страната -така всяка индексация им качва около 1 минимална заплата -в такава *** синдикатите са се покрили и само статистират инфлацията
118
4
 
18
 
! Отговори
Асенка Василева преди 2 месеца
Ако нямате хляб - яжте вурста на шефа на НАП, както правя аз!
117
6
 
21
 
! Отговори
Асенка Василева преди 2 месеца
Продължаваме Поскъпването!
116
14
 
6
 
! Отговори
АНОНИМНАТА преди 2 месеца
МОЯТА ПЕНСИЯ И НА МОИ ПОЗНАТИ ПОНЕ 50 ЧОВЕКА УВЕЛИЧЕНИЕ НАД 150 ЛЕВА. КАКВО ПОВЕЧЕ?!???. ЗА 11 МЕСЕЦА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ СТАНА. ДЕКЕМВРИ 60 ЛЕВА В ПЕНСИЯТА ЗА ВИНАГИ И ОЩЕ 10% ОТ ГОРЕ. ЮЛИ МЕСЕЦ 10% НАГОРЕНА КОКОИ И ПОВЕЧЕ. СЕГА СРЕДБО ЗА СТАРИТЕ ПЕНСИИ С 15 ДО ЗО%НАГОРЕ. ПРИМЕР. МОЙ ПОЗНАТ ВЗЕ 288 ЛЕВА ПОВИШЕНИЕ.
115
1
 
35
 
! Отговори
Явор преди 2 месеца
От утре, който в БГ изяде две кисели млека, за един ден, го погват данъчните!
114
1
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
А кривият макарон се вижда все още, че е на нормални цени...
113
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
О,ЛУКС НАШ НАСУЩНИЙ - ЗНАЧИ ЩЕ ГО ДАВАМЕ БАРОВЦИ!!!
112
5
 
20
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 месеца
Щом дай бг имат мерак за украйна да отидат доброволци на фронта заедно с баце вместо да ни надуват главите по цял ден , тях не ги интерсуват бьлгарите които доведоха до просия а само украйна
111
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На никой не му пука за народа. Нали виждате, правителството още не се е формирало, но първото нещо е оръжието за Украйна. Нищо, че вече цяла година не можем да получим пари по плана за възстановяване и губим милярди готова пара всеки месец. Но това не е приоритет, приоритет е Украйна, даже се чудя защото нашите политици не вземат да станат официално украинци. Жалко сме, но всичко е на гърба на обикновения човек.