Българче стана световен шампион по ментална математика

Победа в голямо състезание
10 окт 2022 23:05, Росен Стойчев
8

Българче стана световен шампион по ментална аритметика. 12-годишният Калоян Гешев от София победи 56 деца от 13 страни, съобщи Bulgaria ON AIR.

"От много мъничък смяташе големи цифри и така харесваше числата по автомобилите, по автобусите, че започна да пише на листче, да ги смята, без да го учил някой", разказа майка му Румяна Гешева.

Родителите на Калоян решават да проверят дали изчисленията му са верни, като ги сравнят с календара.

Още по темата
И тъй като съвпаденията са абсолютно точни, решават да развиват заложбите му. Така треньор на Калоян става Георги Георгиев, който също става световен шампион през 2016 година. Според Георги преди да стъпи на световния връх Калоян е постигнал друг много важен успех.

"Той участва на Mental Calculation World Cup, където се състезават най-добрите състезатели. 40-те най-добри. Той беше втори на коренуване и трети на задачи изненади", поясни той.

На Световното първенство в германския град Билефелд Калоян постига невероятните 2217 точки, с които печели златния медал. За състезанията вече се подготвя сам под зоркия поглед на своята майка.

 А Калоян споделя, че не брои секундите, когато става дума за числа - с тях може се занимава с часове. Той мечтае да предаде знанията си и да стане учител по математика или IT специалист.

"Искам да ги науча на най-основния материал, който трябва да знаят, защото ако не знаят него - няма да могат. Всичко се свежда до основни елементарни действия. – умножение, събиране, вадене и деление", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
до 7 преди 2 седмици
Където и ще да отиде,ако измисли нещо полезно за всички ни ще е добре.Никола Тесла е работил в САЩ но всички изолзваме днес това което той е създал,нали?
8
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 седмици
От преди 45 годдини разбрах,че мога да смятам бързо наум- в седми клас бях..Днес разбрах задачата с която Калоян е станал шампион и също я реших за няколко секунди.Но тогава на това никой не обръщаше внимание.До ден днешен това ми върши добра работа в професията,както и в ежедневието. Но допреди няколко години даже и не подозирах,че това се цени много.Е,какво пък едни могат да рисуват,други да пеят,а аз да смятам,но пък физиономии никак не помня!
7
1
 
0
 
! Отговори
БРАВО преди 1 година
ОТЛИЧНО ДАЖЕ, ОБАЧЕ ЩЕ ОТИДЕ ДА РАБОТИ НА ЗАПАД. КАКВА ПОЛЗА ЗА НАС?
6
3
 
6
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Калоянчо, дай сметни там някак си по-големи заплати и пенсии !
5
3
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
това е информация от няколко дни бе днес.бг :) или вие сега я научавате ?
4
10
 
3
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
Няма такова нещо като "ментална математика". Смятането наум не е математика. В Русе имаше един оолигофрен /от тия, които изпускат ллиги/, който смяташе наум преди да набереш числата на калкулатора. Но си беше оолигофрен.
3
5
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 1 година
Родителите какви изчисления са проверявали с календара ?
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно е македонче. Няма как иначе
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво!