Честваме празника на българската авиация

Планирани са празнични събития
16 окт 2022 11:57, Росен Стойчев
42
Честваме празника на българската авиация
Снимка: БГНЕС

Отбелязваме 110-годишнина от създаването на българската бойна авиация и празник на авиацията и военновъздушните сили.

Още по темата
През Балканската война се полагат основите на българските BBC.

Малко след избухването ѝ - на 16 октомври 1912 г., над Одрин е извършен първият боен полет в Европа от летците Радул Милков и Продан Таракчиев.  За първи път използват самолета като боен инструмент, което вписва имената им в историята на авиацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: авиациясъбитияпразник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
Разузнавателен полет е едно, а боен полет с пускане на взривно вещество отгоре - съвсем дрего. Малко Мисъл? Да?
28
1
 
1
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм . Подлиз , подмаз на крадците , повече пари за хубавците !
27
5
 
4
 
! Отговори
Кьорчо Кьоравия преди 1 година
Къде е тази авиация , че я виждам ????? Имаше авиация , ама бяхме във Варшавския Договор ..... Сега - хвърчила на хартийки .... А честито на прогледналите !!!
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, все пак има разлика между разузнавателен и боен полет - различно е предназначението и целта. Над Одрин (над крепостта) са хвърлени няколко шашки, които Радул Милков качва в самолета малко преди полета.Така се поставя началото на българската бойна авиация, не на световната.Полетът на Пиаца също е оспорван няколко пъти - тетрадката за полета ( в последствие наречена полетен дневник) е с подправени дати в оригиналния си вид , а след второто оспорване от кралскитеВВС просто изчезва.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с бройката на генералите и професорите в България е комунистическа практика от времето на НРБ... По брой на генерали и професори на глава от населението НРБ беше на 1-во място в света...
24
3
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Говориш глупости, тогава почти всяка страна в Европа е правила хвърчила от дърво, не че е лошо, но именно заради мъдрите решения тогавашните уж български владетели сме били губещи в ПСВ и ни ограничават военната индустрия, та се въоражаваме с немски самолети 30те години
23
2
 
7
 
! Отговори
н2о преди 1 година
Абе, то празник има, Авиация - няма!
22
2
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Не знам дали помниш но военните и Радев искаха Грипен и, ако го бяхме поръчали до година щяхме вече да имаме ескадрила в оперативна готовност, а кат дойдат ф16 после поне година докато сатанат в оперативна готовност, та за тва можем да благодарим на ГЕРБ и лично на Ц. Ц. нали ходи на едни закуски във Вашингтон
21
5
 
2
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 21 А ти изпи ли си дозата дестилирана вода със спирт? Бездомниците русофили пред кварталния магазин пият Бардук - чешмяна водичка + спирт за горене. Отивай при тях и ги подбирай към фронта, не чу ли какво каза господарят ти джудже? Всички откачалки на мобилизация!
20
3
 
4
 
! Отговори
До 18 Космонавт преди 1 година
Защо не си си взел хапчетата днес ? Това ще доведе до влошаване на и без това лошито ти психично състояние. Д-р психолог Георгиев
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво стаа с ф16 самилетете на ратия ?
18
5
 
4
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Трябва да се внимава за провокации от Русия-Мордор. Руснаците никога няма да се преборят с комплеса за малоценност, защото ние сме ги създали. Ако не бяха българите, руснаците все още щяха да мучат в храстите. Жалко за целя труд, този проект излезе пълен провал, защото им изтървахме края с кой се сношават - ескимоси, монголи, китайци, немци ....направо анархия!
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами само с писане на минуси няма да стане. Вижте в укипедия какво пише за българските самолети дрогари... Преди да дойдете вие на власт и да унищожите всичко.
16
2
 
2
 
! Отговори
Радев в Крим преди 1 година
Да отпразнуваме празника на Българската авиация, като изпратим гробокопача й при господарите му!
15
9
 
4
 
! Отговори
МОЛОДЕЦ СУКА преди 1 година
Закривай БА!!!Да си плащаме за охрана на въздушното пространство.....истината за нас е модерно ПВО И 4-5 ПО НАТОВСКИ СТАНДАРТ БАТАЛЬОННИ ГРУПИ.....
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В руската укипедия пише, че няма по-търсен военен самолет от F-16... Самите руснаци признават, че това е най-добрият военен самолет произвеждан някога.
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските самолети ги е страх буквално да влязат в украинското въздушно поле, защото ги свалят се оказа. Затова вече се напада Украйна само с летящи ракети. Което обаче също ще е до време, защото към Украйна вече пътуват различни ПВО системи, които след като Украйна ги получи ще направят така, че Украйна ще е в състояние да затвори небето си за всички крилати ракети на окупаторите.
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е да се чака за F-16, тъй като желаещите да закупят са много и САЩ не смогват да изпълнят бързо толкова много заявки. Все пак не виждам защо болшевиките са недоволни?... Все пак те чакаха безропотно за един скапан "Москвич" 8 г. по времето на комунизма.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Русия вече не атакува Украйна със самолети? Защото са безполезни и скъпи играчки в 21 век. И руснаците много бързо разбраха този факт още в началото като почнаха да им падат самолетите като круши. Със самолети може да атакуваш само някоя изостанала бананова република която няма съвременна противовъздушна отбрана.
10
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди зомбитата болшевики да превземат България, тук са се произвеждали доста видове самолети. България е произвела около 1000 броя Български самолети. Само се замислете за бройката. Българските самолети са били търсени в Европа и България не е смогвала да изпълнява поръчките. И идва червената iзмет и всичко приключва. Сега не можем да купим 16 броя F-16, което е срамота.